Tanıma ve Tenfiz Davalarında Görev
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Görev
Tanıma ve Tenfiz için Şartlar
MÖHUK madde 50/1 uyarınca, yabancı mahkemelerden hukuk davalarına ilişkin olarak verilmiş ve o devlet kanunlarına göre kesinleşmiş bulunan ilamların Türkiye’de icra olunabilmesi yetkili Türk mahkemesi tarafından tenfiz kararı verilmesine bağlıdır.
Yabancı mahkeme kararlarının tanınması ve tenfizine ilişkin ilk şart, kararın bir mahkeme tarafından verilmiş olmasıdır. Burada önemli olan husus kararı veren yabancı makamın mahkeme fonksiyonuna sahip olması ve yargılamada tarafsız ve bağımsız hareket edebilmiş olmasıdır.
Diğer bir husus ise, yabancı mahkeme kararının hukuk davalarına ilişkin olması şartıdır. Bu bağlamda, kararın hukuk mahkemelerinden verilmesi şart olmayıp, verilen kararın özel hukuk ilişkilerinden doğan bir ihtilafı çözmek için verilmiş olması yeterlidir. Tarafların, özel hukuk kişisi veya kamu kurumu olması da fark etmez.
Yabancı mahkemelerce verilen kararların Türk mahkemelerince tanınmasına veya tenfizine karar verilebilmesi için gereken şartlardan diğer birisi de tanıma veya tenfize konu olacak yabancı mahkeme kararının kesinleşmiş olmasıdır. Kararın kesinleşip kesinleşmediğini ise kararın verildiği yer hukukuna göre tespit etmek gerekir.
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Görev
Asliye hukuk mahkemeleri tanıma ve tenfiz davalarında görevli mahkemelerdir.
Özellik arz eden tek durum aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklardır. (boşanma, evliliğin iptali, nafaka, velayet) Bu hallerde tanıma tenfiz davası da aile mahkemesinde görülmektedir. Diğer tüm hallerde davalar asliye hukuk mahkemesinde görülecektir.
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Yetki
51.maddede yetkiye ilişkin de bir düzenleme yapılmıştır. Genel yetki kuralı olan, davalının yani aleyhine tenfiz talep edilen kişi her kimse onun ikametgahının bulunduğu yer mahkemesinin yetkili olduğu belirtilmiştir.
Burada da basamaklı bir kural benimsenmiş. Eğer ikametgahı yoksa bu durumda sakin olduğu yer yetkilidir. Üçüncü basamakta da sakin dahi olmama durumu ele alınmış. Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birisi yetkili kılınmıştır.
Tanıma tenfiz davası ne kadar sürer?
Şayet boşanma tanıma tenfiz için gereken evraklarda problem yok ise tarafların her ikisi de Türkiye’ de avukat ile temsil edilecekler ise tanıma tenfiz davası 1 hafta ile 3 ay arasında neticelenmekte ve kesinleşmektedir.
Apostilli boşanma kararı nereden alınır?
Ülkemizde apostil şerhinin alınabileceği kurumlar; idari belgeler için valilikler, adli nitelikte belgeler için ise Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanlığı’dır.
Tanıma tenfiz adli tatilde görülür mü?
Tanıma ve Tenfiz davaları duruşmalı olarak görülür, dosya üzerinden karar verilemez. 2. Tanıma ve tenfiz davaları basit usulde muhakemeye tabidir. Adli tatilde de görülebilir.
Tanıma ve Tenfiz Davalarında Görev