Tapu Davaları – Tapu Davası Avukatı
Tapu Davaları – Tapu Davası Avukatı
Tapu Davaları
Tapu tescil ve iptali gibi dava türlerine bakılan ve bu konudaki hukuka aykırı olarak düzenlenmiş sorunları düzeltmek ve mağduriyeti ortadan kaldırmak adına açılan dava türleridir. Mülkiyet hakkını içermektedir ve Asliye Hukuk Mahkemeleri tarafından bakılır. Davada taşınmazın olduğu mahkemeye müracaat etmek gerekir.
TAPU İPTAL VE TESCİL DAVASI
Taşınmazın tapu kütüğündeki yolsuz tescilin iptali ile gerçek malikin tapuya tescili talebi ile açılan davadır. Yolsuz tescilin anlamı tapuya tescilin yasaya ya da usule aykırı veya gerçeğe aykırı biçimde yapılmasıdır. Bu noktada yolsuz tescilin iptali ve gerçek malikin tapuya tescili için ; tapu iptal ve tescil davası açılacaktır.
Tapu iptal ve tescil davasıyla koruma altına alınan hukuki değer kişinin mülkiyet hakkıdır.
Tapu iptal ve tescil davasında husumet kime yöneltilir?
Tapu iptaliyle birlikte “Tescil” de istenmişse; o zaman, taşınmazın bulunduğu yere göre; Hazine’ye, Köy muhtarlığına, Belediye Başkanlığı’na da husumetin yöneltilerek bu kurumlara karşı Tapu iptal davası açılır.
Tapu kaydının düzeltilmesi davası kime karşı açılır?
Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi nedeniyle oluşan mağduriyetin giderilmesi için tapuda kayıt düzeltme davası açılmaktadır.
Tapu İptal ve Tescil Davası Hangi Durumlarda Açılabilir?
Tapu iptal ve tescil davası en temelde mülkiyet hakkına ilişkin yolsuz bir tescilin varlığı halinde açılan bir dava olsa da; ipotek, önalım, şerh edilmiş kira ve taşınmaz satış vaadi sözleşmesi, sükna vb. gibi sınırlı ayni haklara ilişkin yolsuz bir tescilin bulunması halinde de açılabilen bir davadır.
Söz konusu yolsuzluk; tapu kütüğünde haklı bir neden olmadan işlem yapılması, malik dışında başka bir kişi adına tescil yapılması, ilgili taşınmazdaki tescilin değiştirilmiş veya tapu kütüğünden silinmiş olması, yapılan yolsuz tescil sonucu ayni hakkın zedelenmiş olması gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir.
Uygulamada birçok nedene bağlı olarak tapu iptal ve tescil davası açılmaktadır.
Tapu Davaları – Tapu Davası Avukatı
Tapu İptal Davası ve Tescil Davası Şartları Nelerdir?
Tapu iptal davasının şartları bulunmaktadır. Davayı açmak için bu şartların gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Bu şartları sıralayalım.
Tapu kütüğünde haklı bir neden olmaksızın işlem yapılmış olması
İşlemin malik dışında bir kimse adına gerçekleştirilmiş olması
İlgili tescilin terkini ya da değiştirilmesi
Tescilin terkin ya da değiştirilmesi sonucunda kişinin bir ayni hakkının zedelenmiş olması
Saydığımız bu şartların gerçekleşmesi halinde artık tapu iptal ve tescil davası açılabilecektir.
Hangi Durumlarda Tapu İptal ve Tescil Davası Açılamaz?
Tescil işleminden sonraki 10 sene boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu herhangi bir özel veya tüzel kişiye devretmeden kesintisiz bir şekilde elinde bulunduran kişi aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse dahi iptal davası açılamaz.
Sahte Vekaletname ile Taşınmaz Devri ve Tapu İptali
Sahte vekaletname ile yapılan taşınmaz devirleri hukuken geçersizdir. Kayıt maliki sahte vekaletname ile yapılan devre karşı her zaman tapu iptali davası açabilir. Ancak, taşınmazı sahte vekaletname ile devralan kişi söz konusu taşınmazı üçüncü bir kişiye devrederse, MK md. 1023 gereği üçüncü kişinin “iyiniyetli” taşınmaz iktisabı korunur (Yargıtay 1.HD – Karar: 2014/18305). Kanunun iyiniyete hukuki bir sonuç bağladığı durumlarda, asıl olan iyiniyetin varlığıdır. İyiniyetin varlığı asıl olduğuna göre, alıcı üçüncü kişinin kötüniyetli olduğunu kanıtlama yükümlülüğü eski tapu maliki olan davacıya düşer (TMK md.6) (Yargıtay 2. HD – 2015/4019 Karar, 2015/363 Karar, 2014/25332 Karar).
Tapu İptali ve Tescili Davasında İhtiyati Tedbir Kararı
Tapu iptal ve tescil davası konusu taşınmazın, ayni haklarına ilişkin olarak bir değişikliğin meydana gelmemesi sağlıklı bir dava süreci açısından önem taşımaktadır. Taşınmazın, tapu iptal ve tescil davası sırasında üçüncü kişilere satılarak aynında değişiklik meydana getirilmemesi adına dava esnasında ihtiyati tedbir kararı istenerek tapuya şerh konulması ve taşınmazın satışının engellenmesi istenebilmektedir. İhtiyati tedbir kararı kendisinden talep edilen mahkeme, bu konuda iki şekilde hüküm kuracaktır. Birisi, kendisine yöneltilen talebi doğrudan kabul etmek, diğeri ise taşınmazı değerinin %15’i kadar bir teminat karşılığında bu talebi yerine getirmek. Teminat, bir zorunluluk değildir ancak uygulamada mahkeme, herhangi bir delilin bulunmadığı durumlarda teminat talep etmektedir.
Tapu İptali ve Tescil Kararının İcrası
Tapu iptali ve tescil davasının konusu, taşınmazın mülkiyet hakkına ilişkinidir. Bu nedenle de mahkemenin vereceği kesin hüküm beklenmeden, verilmesi muhtemel kararın icrası yani uygulanması mümkün değildir. Kesin hükmün ortaya çıkması ise, karşı tarafın itirazlarını süresi içerisinde ileri sürmemesi veya yüksek mahkemeye davanın taşınmaması sonucunda ortaya çıkacaktır.
Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptal ve Tescil Davası
Muris muvazaası, miras bırakan tarafından mirasçılarının tamamı veya bir kısmını, sahip oldukları miras haklarının tamamı veya bir kısmından mahrum bırakmak amacıyla gerçekleştirilen işlemleri ifade etmek için kullanılan hukuki bir tabirdir. Muris muvazaasının varlığı halinde, muvazaalı işleme ilişkin olarak muris muvazaası davası açılabileceği gibi, muvazaalı işlem miras bırakanın bir taşınmazını devretmesi ile sonuçlandıysa muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil davası açılır.
Hukuki Ehliyetsizlik Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası
Taşınmaz mülkiyetinin devrine ilişkin satış, bağış, trampa vb. sözleşme akdetmeye ilişkin ayırt etme gücü ve fiil iradesi olmayan kişilerin yaptığı bu tip işlemler neticesinde tapu sicilinde tescil işlemi gerçekleştirilmişse sonradan hukuki ehliyetsizlik sebebiyle tapu iptali ve tescil davası açılması mümkündür. Bu davada hukuki ehliyetsizlik iddiasının üzerinde durulur ve hukuki ehliyetsizlik iddiasının ispatlanmasına elverişli deliller ileri sürülmelidir.
Tapu İptali ve Tescil Davalarında Zamanaşımı
Tapu iptali ve tescil davaları bir çeşit ayni hak olan mülkiyet hakkına ilişkin olduğundan dolayı kural olarak zamanaşımına tabii değildir. Ancak bu kuralın çeşitli istisnaları mevcuttur. Tapu iptali ve tescil davası açılması gereken hallerde mutlaka alanında uzman bir gayrimenkul avukatından hukuki danışma ve dava temsil desteği alınmalıdır.
Tapu İptal Ve Tescil Davasında Yetkili ve Görevli Mahkeme
Taşınmazın bulunduğu yer mahkemesi kesin yetkilidir. Taraflar anlaşarak davanın kesin yetkili yer mahkemesi dışında bir mahkemede görülmesini sağlayamazlar. Tapu iptal ve tescil davalarında görevli mahkeme asliye hukuk mahkemesidir. Bu halde bütün tapu iptal ve tescil davaları taşınmazın bulunduğu yerdeki asliye hukuk mahkemesinde açılır.
Tapu Davaları – Tapu Davası Avukatı