MANŞET

Tapu İptal Ve Tescil Davası Hangi Nedenlerle Açılır – Ankara

Tapu İptal Ve Tescil Davası Hangi Nedenlerle Açılır – Ankara

Tapu İptal Ve Tescil Davası Hangi Nedenlerle Açılır?

 Tapu İptal Ve Tescil Davası

Kanuna aykırı, usulsüz olarak düzenlenmiş olan tapu kaydının hukuka uygun hale gelmesi için açılan bir davadır. Tapu iptali ve tescil davası taşınmazın aynına ilişkin bir davadır. Bu nedenle mahkeme kararı kesinleşmeden icra edilemez.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinde de mülkiyet hakkı güvence altına alınmıştır. Sözleşmeye göre bireylerin mülkiyet hakkına karşı ihlal olduğu zaman bireye etkin koruma mekanizması sağlanması gerekir.

Tapu İptal Ve Tescil Davası Kime Açılır?

Tapu iptali ve tescil davası, tapu kaydında taşınmazın sahibi olarak gözüken kişiye karşı açılır. Eğer ki bu kişi ölüyse dava mirasçılara karşı açılır. Ayni zamanda tapu kaydında ayni hak sahibi olan bir kişi gözüküyorsa ayrıca aynı hak sahiplerine de dava açılmalıdır.

 


Tapu İptal Ve Tescil Davası Hangi Nedenlerle Açılır – Ankara

Tapu İptal Ve Tescil Davası Hangi Nedenlerle Açılır?

  • Hukuki Ehliyetsizlik nedeniyle tapu iptali ve tescil davası
  • vekalet görevinin kötüye kullanılması nedeniyle tapu iptali ve tescil davası
  • ölünceye kadar bakma sözleşmesi nedeniyle tapu iptali ve tescil davası
  • kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik nedeniyle tapu iptali ve tescil davası
  • Muris muvazaası nedeniyle tapu iptali ve tescil davası
  • imar uygulamasından kaynaklanan tapu iptali ve tescil davası
  • aile konutu nedeniyle tapu iptali ve tescil davası

Hukuki Ehliyetsizlik Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Medeni kanun gereği hak edinmek veya borç altına girebilmek için fiil ehliyetine sahip olunmalıdır. Tapuda taşınmazın devri sırasında kişi, fiil ehliyetine ve temyiz kudretine sahip olması gerekir. Temyiz kudreti; yapılan eylem ve işlemin sonuçlarını algılayabilme ve ayırt etme gücüdür.

Ayırt etme gücü bulunmayan kimsenin yapmış olduğu işlemler geçerli olmaz. Bu nedenle karşı taraf iyiniyetli olsa bile yapılan işlem geçerli olmaz.

Sahte Vekaletname Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Sahte vekaletname ile yapılmış taşınmaz devirleri geçersizdir. Sahte vekaletname ile yapılan taşınmaz devrine karşı tapu iptal ve tescil davası açılabilir. Ancak sahte vekaletname ile taşınmazı devralmış olan kişi taşınmazı 3. bir kişiye devrederse ve 3. kişi iyiniyetli ise işlem geçerli olur. 3. kişinin kötüniyetli olduğu düşünülüyorsa bunu kanıtlayacak olan kişi asıl malik olan kişidir.

Vekalet Görevinin Kötüye Kullanılması Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Vekil tayin edilen kişi, temsil ettiği kişinin yararına ve iradesine uygun olarak hareket etmelidir. Vekalet verenin zararına olacak işlemlerden kaçınması gerekir. Vekil ve vekalet veren arasında vekalet sözleşmesi varsa tarafların ilişkisi sözleşmeye göre belirlenir. Aksi yönde hareket edilemez. Ancak aralarında vekalet sözleşmesi yoksa vekaletin kapsamı işin niteliğine göre belirlenir.

Vekille sözleşme yapan 3. kişi, vekilin hukuka aykırı işlemiyle taşınmazın devrinin gerçekleştiğini biliyorsa veya bilebilecek durumda ise 3. kişiye karşı tapu iptali ve tescil davası açılır. Ancak taşınmazı devralan 3. kişi iyiniyetli ise yani vekalet görevinin kötüye kullanıldığından haberi yoksa vekille yapmış olduğu sözleşme geçerlidir. Sözleşme vekalet vereni bağlar.

 


Tapu İptal Ve Tescil Davası Hangi Nedenlerle Açılır? Ankara

Aile Konutu Şerhi Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Eş, diğer eşin rızası ile aile konutu olan taşınmazın devrini sağlayabilir. Aynı zamanda yine eşin rızası olmadan 3. kişi lehine aynı hakta tesis edemez. Örneğin ipotek gibi. Kanun da eşin, tapu müdürlüğüne başvurarak, taşınmazın aile konutu olduğuna dair şerh düşülmesini isteyebilir. Bu halde rızasız yapılmış olan bir tapu devrinde tapu iptal ve tescil davası açılabilir.

Ancak tapu kaydında “aile konutu şerhi” yoksa tapu devrinin yapıldığı 3. kişi iyiniyetli ise devir işlemi geçerli olabilir. Çünkü taşınmazın aile konutu şerhi olduğunu bilmeyen veya bilemeyecek durumda olan 3. kişi tapuya güven ilkesi ile devir işlemini yapmıştır.

Tapu İptal Ve Tescil Davası Hangi Nedenlerle Açılır - Ankara
Tapu İptal Ve Tescil Davası Hangi Nedenlerle Açılır – Ankara

Kazandırıcı Zamanaşımı Ve Zilyetlik Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Medeni Kanun Madde 713- Tapu kütüğünde kayıtlı olmayan bir taşınmazı davasız ve aralıksız olarak yirmi
yıl süreyle ve malik sıfatıyla zilyetliğinde bulunduran kişi, o taşınmazın tamamı, bir parçası veya bir
payı üzerindeki mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tesciline karar verilmesini isteyebilir.

Taşınmaz tapu da kayıtlı ise kazandırıcı zamanaşımı ve zilyetlik yoluyla taşınmazın edinilmesi kural olarak mümkün değildir. Ancak taşınmazın mülk sahibi bilinemiyor yahut hakkında gaiplik kararı verilmişse ve bu gaiplik kararının üzerinden 20 yıl geçmişse; bu halde taşınmazın edinilmesi mümkündür.

Taşınmazın sahibinin kim olduğu bilinemiyor veya 20 yıl önce hakkında gaiplik kararı verilmişse; taşınmazı aralıksız ve davasız olarak 20 yıl elinde tutmuş olan kişi tapu iptal ve tescil davası açarak taşınmazın tescilini adına sağlayabilir.

Muris Muvazaası Nedeniyle Tapu İptali ve Tescil Davası

Mirastan mal kaçırma durumunda ortaya çıkar. Miras bırakanın mirasçıların miras hakkını ortadan kaldırmak için yaptığı aldatıcı işlemlerdir. Örneğin, miras bırakanın taşınmazlarını 3. kişiye devretmesi gibi. Ancak miras bırakanın yapmış olduğu devir işleminin muvazaalı sayılmış olması için iradesinin de bu yönde olması gerekir. Yani amacı mirastan mal kaçırmak olmalıdır  Örneğin çocuklarından birisine fazladan bir taşınmazı kalması için taşınmazı çocuğuna satmış gibi yapar ancak aralarında olan gerçek işlem bağışlamadır. Bu durumlarda taşınmazın tapu iptali ve tescili davası açılabilir.

Tapu İptal Ve Tescil Davası Hangi Nedenlerle Açılır – Ankara

Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu