MANŞET

Tapu İptali ve Tescil Davası 2023

Tapu İptali ve Tescil Davası 2023

Tapu İptali ve Tescil Davası Ne Demek?

Tapu iptali ve tescil davası, tapu kaydının gerçeği yansıtmadığı durumlarda (tapu kaydının kanuna aykırı olarak düzenlenmesi, tapu kaydının usulsüz ya da yolsuz düzenlenmesi vb.) açılan ve tapudaki kayıtların gerçek hak sahibi lehine düzeltilmesini sağlayan bir dava türüdür.
Tapu iptali davası, taşınmazın aynına, yani mülkiyet hakkına ilişkin bir dava olduğundan, mahkeme hükmü kesinleşmeden icra edilemez.

Hangi Durumlarda Tapu İptal ve Tescil Davası Açılamaz?

Tescil işleminden sonraki 10 sene boyunca, elindeki taşınmazın tapusunu herhangi bir özel veya tüzel kişiye devretmeden kesintisiz bir şekilde elinde bulunduran kişi aleyhinde; tescil işleminde usulsüzlük tespit edilse dahi iptal davası açılamaz.

Tapu iptal ve tescil davasında husumet kime yöneltilir?

Tapu iptaliyle birlikte “Tescil” de istenmişse; o zaman, taşınmazın bulunduğu yere göre; Hazine’ye, Köy muhtarlığına, Belediye Başkanlığı’na da husumetin yöneltilerek bu kurumlara karşı Tapu iptal davası açılır.

Tapu iptal ve tescil davası arabuluculuk zorunlu mu?

Yükleniciden konut alımı nedeniyle açılacak tapu iptal ve tescil davaları ile hakem tayini ve hakemin reddi talepli tüketici mahkemelerinde açılacak dava türleri içinde arabuluculuk dava şartı olarak zorunlu kılınmamıştır.

Tapu kaydının düzeltilmesi davası kime karşı açılır?

Taşınmazların, kadastro tespiti ya da tapuya tescili sırasında mülkiyet hakkı sahibinin adı, soyadı, baba adı gibi kimlik bilgilerinin kayda eksik ya da hatalı işlenmesi nedeniyle oluşan mağduriyetin giderilmesi için tapuda kayıt düzeltme davası açılmaktadır.

Tapu iptal ve tescil davası nasıl açılır?

Her iki tarafın da ortak bir karar alarak farklı bir şehirde mahkemeye başvurması gibi bir durum söz konusu değildir. Tapu davası sadece taşınmazın bulunduğu yerde açılabilir. Tapu davalarını yürütmekle görevli mahkeme, taşınmazın bulunduğu bölgenin asliye hukuk mahkemesidir.

Tapu İptal ve Tescil Davası Satışı Durdurur mu?

Dava dilekçesinde ihtiyati tedbir talebinde bulunulması halinde taşınmaza şerh konularak satışı engellenebilir. Aksi halde yalnızca davanın açılmış olması taşınmazın satışını engellemez.

Tapu İptali ve Tescili Davası Ne Kadar Sürmektedir?

Tapu iptali ve tescil davası hususunda merak edilen bir diğer soru da tapu iptali ve tescili davası ne kadar sürmektedir, olmakta. Her ne kadar dava süresi, mahkemenin iş yoğunluğu, duruşma günü ataması, delillerin toplanması vs. gibi durumlara göre değişkenlik gösterse de tapu iptal ve tescil davası bakımından Adalet Bakanlığınca belirlenmiş olan hedef süre 2 – 2,5 yıl kadardır.

Hukuki ehliyetsizlik sebebiyle açılabilir,
Kişiye verilen vekaletin kötüye kullanılması sebebiyle açılabilir,
Ölünceye kadar bakma’ sözleşmesinin geçersiz olduğu iptali istemiyle açılabilir,
İmar hukukundan kaynaklanan sebepten dolayı açılabilir,

Aile konutu uyuşmazlığı sebebiyle tapu iptal davası açılabilir,
Sınır uyuşmazlıkları, tapu kaydının düzeltmesi davası yoluyla giderilemeyecek miktar fazlalıkları veya noksanlıkları nedeniyle açılabilir,
Yolsuz tescil nedeniyle açılabilir,
Mirastan mal kaçırma amacına matuf olup, gerçekte bağış amacını taşıyan ancak satış yapılmadığı halde tapuda satış gibi gösterilen işlemlerin iptali istemiyle açılabilir,

Kadastro ölçüm hataları veya yanlış kayıt nedeniyle kadastrodan önceki sebeplere dayanılarak açılabilir,
Kıyı Kanunu veya Orman Kanunu ve sair mevzuat dolayısıyla nedeniyle, tapuya özel mülk olarak kaydedilemeyecek arazilerin kişiler adına kaydının iptali talebiyle hazine veya ilgili idarelerce açılabilir,
Bir başkası adına senetsiz olarak tescil edilmiş tapu kaydının gerçek durumu yansıtmadığı gerekçesiyle açılabilir,
Zeminde kullanılan yer ile tapuda kayıtlı parselin birbirini tutmaması ve sair teknik hatalar nedeniyle açılabilir.

Tapu İptal Ve Tescil Davası Yetki Uyuşmazlığı

Tapu iptal ve tescil davası açısından, yukarıda da belirttiğimiz üzere kesin yetki kuralı vardır ve bu kural kamu düzeninden gelmektedir. Bu sebeple de esnetilmesi ya da istisnasının bulunması mümkün değildir. Bu kural uyarınca yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesidir.

Hâkim, yetki konusunu re ‘sen incelemek zorundadır ve eğer yetkisizlik konusunda tespitte bulunacak olursa HMK m.114/1-d ve madde 115 uyarınca tapu iptal ve tescil davasını usulden reddetmelidir.

Dava konusu ve masrafları bakımından değerlendirildiğinde oldukça önemli davalardandır. Bu sebeple dava, ilk aşamadan itibaren gayrimenkul davası Avukatından profesyonel yardım alınarak takip edilmeli ve hak kayıplarına uğranmamalıdır.

Tapu İptali ve Tescil Davası 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu