Tapu Kaydındaki Hisse Hatalarının Düzeltilmesi
Tapu Kaydındaki Hisse Hatalarının Düzeltilmesi
7181 sayılı Kanun ile 2644 sayılı Kanuna “Tapu kaydındaki hisse hatalarının düzeltilmesi” başlıklı Ek madde 3 eklenmiştir.
Bu madde kapsamında;
Kadastro tespiti veya tapu sicilinde gerçekleştirilen işlemler nedeniyle oluşan hatadan olumsuz etkilenen hisselerin maliklerine, ayni ve şahsi hak lehtarlarına hatanın nedenleri ve düzeltme sonrası oluşacak hisse durumunu gösteren tebligat yapılır.
Yapılacak işlem konusunda tapu kaydının beyanlar hanesine belirtme yapılır ve bu belirtme düzeltme işlemi kesinleşinceye kadar korunur.
Tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgililerince muvafakat verilmesi hâlinde düzeltme işlemi yapılır.
Bu süre içinde muvafakat verilmez ise tapu müdürlüğünce hatalı kayıt resen düzeltilerek işlem sonucu ile birlikte düzeltme işlemine karşı tebliğden itibaren altmış gün içinde asliye hukuk mahkemesinde dava açılabileceği ilgilisine ihtar edilir.
Tapuda hisse hatası ne demek?
Hisse hatası, tapu kütüğüne kayıtlı mevcut bir hissenin kadastro tespiti yapılırken veya tapu sicilinde gerçekleştirilen işlemler nedeniyle hatalı olarak kayıt edilmiş olmasıdır.
Tapu düzeltme nedir?
Düzeltme, tapu kütüğüne yanlış yazılmış bir kaydın belgelerine uygun olarak düzeltilmesi işlemidir (TST.85). Uygulamada yanlış veya eksik yazımlar malikin adı, soyadı, baba adı, cinsiyeti, payı, tarih ve yevmiye numarası, taşınmazın yüzölçümü gibi hususlarda yapılmaktadır.
Tapu memurunun hatası nasıl düzeltilir?
Buna göre; ilgililerin yazılı rızaları olmadıkça, tapu memuru, tapu sicilindeki yanlışlığı ancak mahkeme kararıyla düzeltebiliyor. Düzeltme, eski tescilin terkini ve yeni bir tescilin yapılması biçiminde de olabiliyor. Tapu memuru, basit yazı yanlışlıklarını, tüzük kuralları uyarınca re’sen düzeltebiliyor.
Tapuda isim tashihi davası nerede açılır?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 383. maddesine göre, çekişmesiz yargı işlerinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadığı sürece sulh hukuk mahkemeleridir. Tapuda kayıt düzeltilmesi davasını kural olarak tapu maliki ile mirasçıları açabilir.
Tapu iptal davası açma süresi ne kadar?
Tapu İptal Davasını Açma Süresi
Tapu iptal davasının zamanaşımı süresi dayandığı hukuki sebebe ve kanuna göre değişir. Genel olarak 10 yıldır.
Tapu kaydının düzeltilmesi davası hangi mahkeme?
Tapu sicilini düzeltme davası ayni bir dava olduğu için, yetkili mahkeme taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Ancak, dava birden çok taşınmaza ilişkin ise, taşınmazlardan herhangi birinin bulunduğu yer mahkemesinde de açılabilir.
Tapu iptal davasını kim açabilir?
Taşınmaz mülkiyetine ilişkin tüm davalar ile tapu iptal ve tescil davası, tapu kaydında taşınmazın mülkiyet hakkı sahibi olarak gözüken kişiye karşı açılır. Kayıt malikinin ölü olması halinde ise tapu iptal ve tescil davasının malikin mirasçılarına yöneltilmesi gerekir.
Tapuda zaman aşımı var mıdır?
Tapu iptal ve tescil davası, ayni bir hakka dayandığı için zamanaşımına tabi değildir. Tescil yolsuz olsa bile iyiniyetli olan tapu sahibi için olağan zamanaşımı süresi 10 yılın dolmasıyla artık tapu geçerli hale gelir. Mahkemece, dava reddedilmiş, hükmü davacı temyiz etmiştir.
Tapu iptal davası masrafları kim öder?
Tapu iptal davalarında vatandaşların bir avukat aracılığı ile davalarını sonuçlandırması gerekmektedir. Dolayısı ile avukatlık masrafları harçlarının, vatandaş tarafından bizzat ödenmesi zorunlu kılınmaktadır.
Tapu Kaydındaki Hisse Hatalarının Düzeltilmesi