EN SON EKLENENLERMİRAS HUKUKU

Tapuda Miras Dağılımı Nasıl Yapılır

Tapuda Miras Dağılımı Nasıl Yapılır

 

Miras, çoğu zaman aileler arasında büyük sorunlara yol açıyor. Özellikle ev paylaşımında anlaşmazlık yaşanıyor. Miras kalan evde kim ne kadar paya sahip, vergisi var mı, miras kalan ev hangi şartlarda satılır? Merak edilenleri derledik.

Aile ilişkilerinde en temel sorunlardan birisi de miras… Çoğu zaman aileler arasında mirasın paylaşılması nedeniyle anlaşmazlıklar çıkıyor. Anlaşmazlıkların en büyüğü de ev paylaşımında yaşanıyor.

 

Tapuda Miras Dağılımı Nasıl Yapılır                       

Kimin payı ne kadar?

Miras kalan evin vasiyetname olmaması durumunda mirasçılara hangi oranlarda pay edileceği Medeni Kanun’da belirlenmiştir.

Buna göre;

Miras bırakanın çocukları eşit olarak mirasçı olur. Örneğin, ev iki kardeşe kalmışsa, yarı yarıya pay edilir ve evin yarı hissesi bir kardeşin, diğer yarısı diğer kardeşin olur.

Altsoyu (çocukları) bulunmayan miras bırakanın mirasçıları, eşit olarak anne ve babası olur.

Eğer sağ kalan eş ve çocukları varsa, sağ kalan eşe evin dörtte biri, kalan dörtte üçü eşit şekilde kardeşlere kalır.

 Vasiyetname varsa

Vasiyetname nedeniyle paylaşım yapıldığı durumlarda ise miras bırakan evin yarısını dilediği kişiye bırakabilir. Bu durumda kalan yarısı ise Medeni Kanun’da belirlenen oranlara göre diğer mirasçılara kalır. Ayrıca miras bırakan hiçbir suretle çocuklarına ve eşine kalan evin yarısından fazlasını başkasına miras olarak bırakamaz. Buna aykırı yapılan vasiyetnameler, mahkeme yoluyla iptal edilebilir.

 

Evi üzerinize nasıl alırsınız?

Evi, mirasçılardan herhangi birisi tapu sicil müdürlüğüne müracaat ederek, kimlik aslı, fotoğraf, zorunlu deprem sigortası, mirasçılık belgesi, miras bırakana ait, ilgili vergi dairesinden alınan veraset ve intikal vergisinin ödendiğini gösterir belgeyi sunarak üzerine alabiliyor.

 

Tapu harcı yok

Miras kalan ev, tapu harcından muaf tutuluyor. Bu nedenle miras kalan evi üzerine almak isteyenler, tapu sicil müdürlüğüne sadece döner sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre 2019 için 128 lira ücret ödüyor. Bu tutar dışında vergi dairesine Veraset ve İntikal Vergisi ödeniyor. Veraset yoluyla intikal eden malların, evlatlıklar da dahil olmak üzere çocuklar ve eşten her birine düşen miras paylarının 2019 yılı için 250 bin 125 lirası, eşin yalnız başına mirasçı olması halinde ise kendisine isabet eden miras payının 2019 yılı için 500 bin 557 lirası istisna oluyor.

 

İntifa hakkı

Eşlerden biri vefat ettiğinde, vefat eden eşin evdeki hissesi mirasçılarına pay edilir. Bu durumda sağ kalan eş evin tamamına sahip olamazsa evden tahliyesi gündeme gelebilir. Bu durumu engellemek için ölmeden önce eşe intifa hakkı tanıyarak evin tüm kullanım hakkını sağ kalan eşe bırakma yolu seçilebilir.

 

Satılabilir mi?

Evin birden fazla kişiye miras kalması durumunda mirasçılar eve elbirliği ile sahip olur. Eğer intikal işlemi yapılırken tüm mirasçılar tapuda hazır bulunuyorsa ve intikalin paylı mülkiyet esası ile yapılmasını talep ediyorsa mirasçılar eve paylı mülkiyet esası ile sahip olur. Bu durumda mirasçılar kendi paylarını üçüncü kişiye satabilir. Mirasçılar eve elbirliği halinde sahipse tüm mirasçıların rızası olmadan herhangi biri payını üçüncü kişilere satamaz. Böyle durumlarda izale-i şüyu diye adlandırılan ortaklığın giderilmesi davası ile ev, icra dairesi kanalıyla açık artırma usulü ile satılır.

 

Ev satılırsa nasıl bölüşülür?

Miras kalan evin satılması durumunda satış sonucunda elde edilen bedel, mirasçılara mirasçılık belgesinde görülen oran doğrultusunda paylaştırılır. Örneğin 500 bin liralık bir ev satılırsa, payı 1/2 olan mirasçı satış bedelinin 250 bin lirasını talep edebilir.

 

Tapuda Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Çekişmeli taşınmazların müşterek kök muris …’dan intikal ettiğini ve mirasçılar arasında terekesinin taksim edilmediğini ileri sürmüş; davalı taraf ise dava konusu taşınmazların kök muristen intikal etmediğini babası …’nin üçüncü kişilerden satın alma yoluyla edindiğini, babasından da kendisine intikal ettiğini savunmuştur.

Mahkemece, taşınmazların öncesinin muris…’e ait olduğunun ispat edilemediği kabul edilmek suretiyle hüküm kurulmuştur.

Yapılan araştırma, inceleme ve uygulama karar için yeterli bulunmamaktadır. Taraflar arasındaki uyuşmazlık, çekişmeli taşınmazların müşterek muris…’den gelip gelmediği, taşınmazlar muris…’e ait ise mirasçılar arasında yöntemince paylaşılıp paylaşılmadığı noktasında toplanmaktadır. Ne var ki mahkemece bu husus yeterince açıklığa kavuşturulmamış, mahallinde yapılan keşifte yerel bilirkişi beyanına başvurulmamış, davacı tanıkları duruşmada dinlenilmiştir.

Hal böyle olunca, doğru sonuca varılabilmesi için, mahallinde yaşlı, tarafsız, yöreyi iyi bilen, davada yararı bulunmayan şahıslar arasından seçilecek yerel bilirkişiler ve taraf tanıkları huzuruyla taşınmaz başında yeniden keşif yapılmalıdır.

Yapılacak keşifte yerel bilirkişi ve taraf tanıklarından taşınmazların davalının babası … tarafından üçüncü kişilerden mi satın alındığı yoksa kök muris…’den mi intikal ettiği,…’den intikal etmiş ise terekeye dahil taşınmazların tüm mirasçıların katılımı ile paylaşılıp paylaşılmadığı ve paylaşılmış ise paylaşımın ne zaman yapıldığı, çekişmeli taşınmazların paylaşıma konu olup olmadığı, paylaşımda her bir mirasçıya yer verilip verilmediği, tapuda kadastro tespit tarihine kadar taksimin bozulup bozulmadığı.

Maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılmalı, tanık beyanları ile yerel bilirkişilerin beyanları çeliştiği takdirde yüzleştirme yapılarak çelişki giderilmeye çalışılmalı, taksime dair beyanlar dosyaya getirtilecek olan murise ait taşınmazların tutanakları ile denetlenmeli, bundan sonra toplanacak tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu