MİRAS HUKUKU

Kardeşlerin Saklı Pay Miras Hakkı Var Mıdır

Kardeşlerin Saklı Pay Miras Hakkı Var Mıdır

Saklı pay sahibi mirasçı, miras bırakanın yaptığı tasarruflara karşı miras payları belirli oranlarda korunan mirasçılardır. Yani, miras bırakanın hiçbir şekilde müdahale edemeyeceği, üzerinde tasarruf edemeyeceği şekilde bir miras hakkına sahip olan mirasçılara “saklı pay sahibi mirasçı” denilmektedir.

Saklı pay davası ne kadar sürer?

Tenkis davasının süresi 2 ila 3 yıl aralığında değişiklik gösterir. Miras haklarından mahrum bırakılan ya da saklı payları işgal edilen murisler, dava süreci boyunca avukat tutmazsa, tenkis davasının süresi daha da uzayacaktır.

Baba ölünce miras paylaşımı nasıl olur?

Baba öldüğünde miras paylaşımı şöyle yapılır: Geriye kalan altsoyu var ise miras altsoya eşit şekilde paylaştırılır. Eş de yaşıyor ise 1/4 pay eşin 3/4 pay ise altsoyundur. Altsoy olmaması halinde ana ve baba mirasçı olur. Eş yaşıyor ise bu durumda 2/4 eş, 2/4 anne ve baba eşit miktarda alacak şekilde paylaştırılır.

Saklı pay için ne davası açılır?

Saklı pay oranının ihlali söz konusu olduğunda bu kazandırmanın tarafı olan kişilere tenkis davası açılır. Yani miras bırakanın vefatından sonra sağlığında tasarrufta bulunduğu kişi veya kişilere karşı bu dava açılabilir. Tenkis davalarında davalı kişi mirasçı olabileceği gibi 3. kişi de olabilir.

Mirasta Saklı Pay Nedir?, Kimler Mirasta Saklı Pay Sahibidir?

Kanun mirasçıların miras hakkını, miras bırakan kişinin yapacağı tasarruflara karşı belirli bir oranda korumaktadır. Farklı bir değişle, miras bırakacak olan tasarruf yaparken mirasçıların saklı pay oranları aşmayacak şekilde tasarrufta bulunabilir.

Aksi durumda mirasta saklı pay hakkına tecavüz edilmiş olur. Bu durumda mirasta saklı pay sahibi mirasçılar, mirasbırakan kişinin vefatından sonra tenkis davası açma hakkına sahip olur. Miras hukuku kapsamında en sık karşılaşılan davalardan birisi tenkis davası olmaktadır. Miras paylaşımı ve miras hakkı hassas ve karmaşık bir konu olup çoğu zaman hak kaybı yaşanmasına neden olmaktadır.

Mirasta Saklı Pay Oranları Nedir?

Miras Hukuku’na göre mirasta saklı pay sahibi mirasçılar ve bunların saklı pay oranları belirlidir. Miras bırakan kişi hiçbir şekilde bu oranları aşan bir tasarrufta bulunamaz. Saklı pay oranlarını aşan bir tasarruf durumunda tenkis davası açılmaktadır. Mirasta saklı pay oranları açısından belirleyici olan yasal miras paylaşımı olmaktadır.

Kardeşlerin saklı pay miras hakkı var mıdır?

Kardeşler için önceden miras payının 1/8 i oranında saklı pay miras hakkı öngörülse de 10 mayıs 2007 tarihinde medeni Kanun’da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle kardeşlerin saklı pay miras hakkı ortadan kaldırılmıştır.

Saklı Paylı Mirasçılar Kimdir?

Medeni Kanun’un 505 ve 506 Maddesinde saklı paylı mirasçılar ve bunların saklı pay oranları belirtilmiştir
Alt soy için yasal miras payının ½ si
Ana ve Babanın her biri için yasal miras payının 1/4ü
Sağ Kalan eş için altsoy veya ana baba zümresi ile birlikte mirasçı olması durumunda yasal miras payının (alt soy ile ¼ ana baba zümresi ile ½ ) diğer durumlarda yasal miras payının ¾ ü olarak hesaplanmıştır.

Kardeşlerin Saklı Pay Miras Hakkı Var Mıdır

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu