MANŞET

Tazminat Davası Nedir – Tazminat Hukuku Düzce 2023

Tazminat Davası Nedir – Tazminat Hukuku Düzce 2023

Tazminat Hukuku

İnsan haklarında meydana gelen zararları gidermek amacıyla adaleti temin eden hukukun bir parçasıdır. Tazminat kişinin, kurumun, kuruluşun vb. bir başka kurum, kuruluş, şahıs tarafından maddi veya manevi zarara uğratılması sebebiyle haksızlığa uğramış tarafa hakkını teslim etme halidir.

Tazminat Davası

Kişinin, uğradığı zararın giderilmesine yönelik olarak zarara neden olan kişiye veya kuruma karşı açtığı davalardır. Haksız fiiller çoğu zaman suç niteliğine de sahiptir. Ceza soruşturmasına tabi olmakla beraber ortaya çıkan zararların tazmin edilebilmesi için ayrıca bunun da dava edilmesi gerekmektedir. Tazminat davaları maddi ve manevi tazminat olmak üzere ikiye ayrılır.

Maddi Tazminat

Maddi tazminat, bir gerçek- tüzel kişinin yahut devletin hukuka aykırı eylem işlemi sonucu ortaya çıkan zararın tazminini ifade eder.

Manevi Tazminat

Manevi tazminat ise gene gerçek – tüzel kişilerin yahut devletin hukuka aykırı eylem yahut işlemi sonucu kişinin ruhsal olarak yaşadığı acı, elem ve ızdırabın giderilmesine yönelik belirlenecek olan tazmini ifade eder. Söz konusu tazmin işlemleri tazminat davaları ile sağlanır.

Tazminat Davası Nedir – Tazminat Hukuku Düzce 2023

 

Tazminat Davası Nasıl Açılır?

Tazminat davalarında görevli olan mahkeme genel olarak asliye hukuk mahkemesidir. Tazminat davası açmak isteyen kişiler gerekli olan belgeler ile beraber ilgili mahkemeye başvurmalıdır. Mahkemede tarafları dinleyecek ve daha sonrasında tazminat hesaplaması yaparak da kararını açıklayacaktır. Hesaplamalar yapılırken de hasarın miktarı ve tarafların ekonomik durumları gibi faktörlere bakılır.

Tazminat Davaları Açılma Sebepleri Nelerdir?

Tazminat davaları, birçok farklı sebepten dolayı açılabilir. Tazminat davası açabilmek için kişi, haksız fiil sebebiyle zarara uğramalıdır. Açılan tazminat davaları, zararın tespit edilmesini içerir ve bu yüzden tespit davaları olarak da anılır.

Tazminat davaları;

Boşanma nedeniyle

Nişan bozma nedeniyle

İş kazasından dolayı yaralanma ve ölümlerde

Doktor uygulamalarının hatalı olduğu durumlarda

Hakaret ile kişilik haklarına saldırı durumlarında gibi durumlarda açılabilir.

Tazminat davalarında; dava açan kişi zarara uğradığını ispat yoluna gider. Zamanaşımı süresi geçirilmemelidir. Kusur aranan durumlarda, tazminat davası açan kişinin, davacı olduğu kişinin zarara uğrattığını, dava açılan kişinin kusurlu olduğunu ispatlaması gerekir.

Boşanma Tazminatı

Boşanma davalarında da kişi boşanma davası ile birlikte maddi tazminat ve manevi tazminat isteyebilecektir. Hukuk dilinde boşanma davası ile açılabilen bu tazminat davalarına boşanmanın feri leri yani boşanmaya bağlı davalar denilmektedir.

İş Kazası Tazminat Davası

Bir işverenin işyerinde çalışan işçinin iş ilişkisi nedeniyle yaralanması veya ölümü halinde, kendisine veya yakınlarına sorumlu işveren tarafından tazminat ödenmesi istemiyle açılan bir maddi ve manevi tazminat davası türüdür.

Mobbing Nedeniyle Kıdem Tazminatı

Mobbinge maruz kalan işçinin İş Kanunu madde 24’e göre iş akdini haklı nedenle fesih hakkı doğmaktadır. Bu kapsamda mobbing nedeniyle iş akdini haklı nedenle fesheden işçinin kıdem tazminatını işveren ödemekle yükümlüdür. Ödenmediği takdirde işçinin mobbing nedeniyle kıdem tazminatı davası açması mümkündür.

Kıdem Tazminatı Nedir?

İşverence işçisine belli koşulların sağlanması halinde işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdeminin karşılığı olarak ödenen tazminattır. İşçi çalıştığı işe ve işyerine yıllarca emek vermekte, işverenin ticari işinin yürütülmesine katkı sunmaktadır.

Tazminat Davası Çeşitleri

Haksız Fiil Tazminatı

Haksız fiil tazminat Borçlar kanunumuzun 49’uncu maddesinde düzenlenmiştir. İlgili maddeye göre kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Haksız fiil iki taraf arasında mevcut bir sözleşmeye bağlantılı olmaksızın kanunun herkese yüklediği görevlere aykırı hareket edilmesi halinde haksız fiil konusu olacaktır.

Hakaret Tazminatı

Hakaret tazminat- Hakarete maruz kalmış olan kişinin savcılığa suç duyurusunda bulunması gayet doğal bir davranış biçimidir. Tabi ki de hakaret eden tarafın cezasız kalması düşünülemez. Ancak hakaret şikayete tabi bir suçtur. Hakarete maruz kalan kişi şikayet te bulunmaz ise savcılık makamı resen harekete geçerek hakaret eden taraf hakkında soruşturma başlatamaz. Ancak kişi hakaret eden tarafı şikayet etme hakkını kullanmasa da tazminat davası açabilecektir. Nitekim hakaret fiili de bir haksız fiildir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu