MANŞET

Tebligat Kanunu 21/2 Nedir | Tebligat Nedir Bağcılar

Tebligat Kanunu 21/2 Nedir | Tebligat Nedir Bağcılar

Tebliğ Nedir?

Tebliğ kelimesi sözlük anlamı olarak “duyurma bildirme haber verme” anlamına gelmektedir.

Tebligat Nedir?

Tebligat kavramının hukuktaki karşılığı mahkemeler, cumhuriyet savcılıkları veya icra müdürlükleri ile vergi daireleri ve ilgili tüm resmi kurumlar tarafından yapılan resmi işlemlerin muhatabına iletilmesidir. Tebligat zarfının ön kısmında resmi evrakın hangi resmi kurumdan gönderildiği, kime ve neden gönderildiği ve konusu yazılmaktadır. Gönderilen evrakların içeriği bir hakkın yerine getirilmesi için bir süre içeriyor veya itiraz hakkı gibi kanuni hakların kullanılması için bir süre belirlenmiş ise bu sürelerin başlangıcı evrakın muhataba tebliğ edildiği tarihtir.

Tebligat Kanunu 21/2 Nedir?

Tebligatın yapılacağı muhatabın adresi adres kayıt sisteminde yer alan adres ise ve muhatap orda oturmuyorsa veyahut o adresten taşınmışsa tebliğ memuru tebligat; muhtara teslim eder. Ve muhatabın kapısına tebligatı teslim ettiği kişinin, adresini gösteren ihbarnameyi yapıştır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih tebliğ tarihi sayılır. (Tebligat kanunu madde 21/2)

Tebligatın 21/2 ye göre yapılmadan önce yerine getirilmesi gereken şartlar vardır:

21/2 tebligat yapılmadan önce muhatabın bilinen son adresine tebligat çıkarılmalıdır. Doğrudan adres kayıt sistemindeki adrese tebligat çıkarılması usule aykırı olur.

21/2 ile yani kişinin adres kayıt sistemindeki adresine tebligat yapılacaksa tebligat zarfında; adres kayıt sistemindeki adrese yapıldığı mutlaka belirtilmelidir. Tebligat zarfında buna ilişkin meşruhat bulunmazsa tebligat 21/1’e göre yapılır.

21/2 tebligat zarfı açık mavi renkte olmalıdır.

Tebligat yapılacak adresteki bina mücbir sebeple yıkılmış veyahut kamulaştırma olmuşsa 21/2 tebligat yapılamaz.

 

Tebligat kanunu 21/1

Kendisine tebligat yapılacak kişi evde yoksa ve tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebligat alınmazsa tebligat muhtara yapılır. Muhtarın adresinin yazılı olduğu ihbarname muhatabın kapısına yapıştırılır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih tebliğ tarihi sayılır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı apartmanda bulunan komşu, kapıcı, yöneticiye bildirilir.

Tebligat Kanunu 21/2 Nedir | Tebligat Nedir Bağcılar

PTT tebligat ne demek?

7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümleri uyarınca, hukuki işlemlerin anılan Kanunda öngörüldüğü şekilde muhatabına veya muhatap adına kabule kanunen yetkili şahıslara yazılı olarak bildirimi ve bu bildirimin yapıldığının belgelendirilmesi işlemini kapsayan gönderi türüdür.

Resmi tebligat süresi kaç gündür?

Çoğunlukla tebligatta yanıt için veya itiraz için verilen zaman tebligat üzerinde belirtilir. Bu durum göz önünde tutularak Resmi yazı tebliği 2017 yılı itibari ile 15 gün olarak belirlenmiştir.

Tebliğ yapma davranışı tamamen tebliğin sahibine ait bir sorumluluktur.

Tebligat süresi ne zaman başlar?

Tebligat Kanunu 7/A maddesi uyarınca, elektronik yolla tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır. Bu madde ile, gelen tebligatın açılıp açılmadığına bakılmaksızın, tebligatın muhataba ulaştığı andan itibaren 5 gün içinde tebliğ alındığı kabul edilmiştir.

Tebligat türleri nelerdir?

Tebligatlar kapalı tebligat, açık tebligat, 35. maddeye göre tebligat, ilanen tebligat ve elektronik tebligat olmak üzere düzenlenmiştir.

Muhtara bırakılan tebligat alınmazsa ne olur?

Postacı tarafından tebligat muhtara bırakılınca ayrıca borçlunun kapısına aynı zamanda evrakın muhtara bırakıldığına ilişkin bir not yapıştırılır. Borçlu bunu söküp atsa dahi bu tebligatı geçersiz kılmaz.

Tebligat Kimlere Yapılabilir?

Tebligat muhatabın bizzat kendisine yapılabileceği gibi, muhatap adına tebligatı kabule yetkili kişiye de yapılabilir. Muhatap dışında tebligatı kanunen kabule yetkili kimse, TebK. m.16’ya göre, muhatapla aynı konutta oturan kişiler veya hizmetçilerdir.

Askeri Şahıslara Yapılması

7201 sayılı kanununun 14. maddesinde yapılan düzenlemeye göre; erlere yapılacak olan tebligatlar en yakın üste yapılacaktır. En yakın üste tebliğ yapılmasının istisnasını ise astsubaylar oluşturmaktadır.

Tebligat kimlere yapılmaz?

Tebligatın muhataba yapılabilmesi için, muhatabın medenî hakları kullanma ehliyetine, kısaca fiil ehliyetine sahip olması gerekir. Fiil ehliyetine sahip olmayan kişilere tebligat yapılamaz. Bu durumda tebligatın kanunî temsilciye yapılması gerekir.

Hafta sonu tebligat yapılabilir mi?

Tebligat kanununun 33. Maddesinde “Resmi Tatil ve adli tatil günlerinde de tebligat caizdir” hükmü yer almaktadır bu nedenle hafta sonu (Cumartesi, Pazar), resmi tatil ve adli tatil günlerinde tebligat yapılabilir, yapılacak olan tebligat geçerlidir.

Adres Değiştirmenin Bildirilmesi Mecburiyeti

Adres değiştirmenin bildirilmesi mecburiyeti 7201 sayılı kanunun 35. maddesinde hüküm altına alınmıştır. Kendisine veya adresinde tebliğ almaya yetkili kişilere bir merci tarafından tebliğ yapılmış ise, muhatap adresini değiştirdiğinde bu mercie yeni adresini bildirmek zorundadır. Yeni adresin ilgili mercie bildirilmesi halinde bundan sonra muhatabın namına yapılacak olan tebliğler bu adreste yapılacaktır.

Adres değiştiren bu hususu ilgili mercie bildirmediği ve merniste geçerli bir adresinin bulunmaması halinde eski adrese tebligatlar yapılmaya devam edilecektir. Süreler ihbarnamenin binaya yapıştırılması ile başlayacaktır. Bu tarihten itibaren bu adrese yapılan tüm tebliğler geçerli olacaktır.

Tüzel kişilerde ise resmi kayıtlardaki adresleri, tebliğ yapılacak adres olarak kabul edilir ve tüm tebliğler bu adreste yapılır. Gerçek kişilere uygulanan hükümler bu durumda tüzel kişilere de uygulanacaktır.

Usulsüz Tebligat Sonuçları

Usulsüz tebligat muhatap tarafından öğrenilirse öğrenildiği andan itibaren geçerli sayılır. Muhatabın usulüne uygun tebligatı yapılmadığını öğrendiği an tebliğ tarihi sayılır. Usulsüz tebligat muhatap tarafından öğrenilmedikçe sonuç doğurmaz. Muhatap tebligatı öğrendiğini bildirene kadar tebligatla ilgili süre işlemeye başlamaz.

Tebligat Kanunu 21/2 Nedir | Tebligat Nedir Bağcılar

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu