Telefonda hakaret nasıl ispat edilir?
Telefonda hakaret nasıl ispat edilir?
İnternetten Basit Hakaret Suçu Cezası (TCK 125/1)
İnternet veya sosyal medya üzerinde suçun basit şeklinin işlenmesi halinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
HAKARET SUÇU KİŞİNİN YÜZÜNE KARŞI İŞLENEBİLECEĞİ GİBİ KİŞİNİN YOKLUĞUNDA DA İŞLENEBİLİR.
Mağdurun yüzüne karşı hakaret suçunda, mağdurun hakaret içeren söz veya davranışları o an öğrenmesi yeterlidir. Mağdura telefon, mail, mektup vb. gibi iletişim yöntemleri kullanılarak yapılan hakaret de mağdurun yüzüne karşı yapılmış sayılır.
Mağdurun yokluğunda hakaret suçu ise, ancak hakaret edenin söz ve davranışlarını en az 3 kişinin öğrenmesiyle oluşabilir. Örneğin iş yerinde, çalışanı ile telefonda konuştuktan sonra sinirlenen patronun, “bu herif şerefsiz” demesini işyerinde çalışan üç kişi duymuşsa artık hakaret suçu oluşmuştur. Gıyapta hakaret için en az üç kişinin şahit olması şarttır.
HAKARET SUÇLARIN ŞİKAYET, ZAMANAŞIMI VE UZLAŞTIRMA
Hakaret suçu kural olarak şikayete bağlı bir suçtur ancak mağdurun kamu görevlisi olması durumunda soruşturma re’sen yapılır. Suçun mağduru, öğrenmeden başlamak üzere 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmak zorundadır. Aksi takdirde şikayet hakkını kaybeder.
Ayrıca Basit hakaret suçu uzlaşmaya tabidir. Öncelikle uzlaştırma prosedürünün uygulanması, uzlaşma sağlanmazsa soruşturmaya veya yargılamaya devam edilmesi gerekir.
NOTERLER BİRLİĞİ’NDEN “E- TESPİT” HİZMETİ
Hakaret suçunun sosyal medya üzerinden işlenmesi halinde suçun mağduru kullanıcılar hakaret içeren paylaşımların “ekran görüntüsünü” de dilekçelerine ekleyerek Savcılığa suç duyurusunda bulunabilirler. Yine hakaret içerikli paylaşımlardan dolayı mağdurlar suç duyurusunda bulunabilecekleri gibi bu suçtan dolayı herhangi bir maddi veya manevi zarara uğramaları halinde tazminat davası da açabilmektedir.
Ancak hakaret içeren paylaşımların, paylaşımın sahibi tarafından silinmesi ve hatta sonrasındaki adli süreçte kişinin böyle bir paylaşım yapmadığını beyan etmesi mümkündür.
Bu halde mağdurların sunduğu ekran görüntüleri bilirkişilerce geçmişe dönük olarak incelenmekte ancak gerçekliği ve doğruluğunun ispatı oldukça zor olmaktadır.
Uygulamada mağdurların elini kolunu bağlayan bu soruna Noterler Birliği’nin getirdiği çözüm ise internet üzerinden 7/24 hizmet veren E-TESPİT sistemi oldu.
Sistem üzerinden alınan kayıtlar, tespit başvuru numaraları ile kayıt altına alınıyor. Böylece hakaret suçu mağdurları başvuru numaraları ile mesai saatleri içerisinden herhangi notere giderek, ekran görüntüleri veya indirmiş oldukları dosyalar hakkında ISLAK İMZALI ve ONAYLI E-TESPİT TUTANAKLARI hazırlatabiliyorlar.
Bu uygulama sayesinde kişiler sosyal medya üzerinden hakarete maruz kaldıklarında öncelikle sisteme buradan giriş yaparak kendilerinden istenilen bilgileri girmek suretiyle söz konusu hakaret paylaşımını kayıt altına alabiliyorlar.
Noterler Birliği’nin sunduğu E-TESPİT uygulaması ile hem ekran görüntüsü alınabilmekte hem de boyutu 5 MB’a kadar olan dosyalar indirilebilmektedir.
Peki ıslak imzalı ve onaylı E-TESPİT tutanaklarının hakaret suçu mağduruna faydası nedir?
Noterce onaylanmış ve doğruluğu ispatlanmış deliller, hem soruşturma hem de kovuşturma aşamasında herhangi bir şüpheye mahal bırakmaksızın hükme esas alınabilmektedir.
Uygulamada ispatı oldukça zor olan sosyal medyada hakaret suçunun Türkiye Noterler Birliği tarafından elektronik ortamda tespit edilmesi ve kayıt altına alınması, hem adli sürecin hızlanmasına hem de dosyaların bilirkişi incelemesine konu olmaksızın karara bağlanmasına hizmet etmektedir.
Sosyal medyada kişilik hakkı ihlalleri,
Paylaşılan içerik nedeniyle ihlaller,
Güvenlik sorunları nedeniyle ihlaller,
Bilişim suçları nedeniyle ihlaller, olarak sayılabilir.
Paylaşılan İçerik Nedeniyle İhlaller
İçerik kavramı, her sosyal medya platformunda sunulan hizmetin niteliğine göre farklılaşabilmektedir. Genel olarak “içerik”, sosyal medya hizmetleri aracılığıyla erişilebilir hale getirilmiş metin, fotoğraf, video, ses klibi, yorum, veri, bilgi, yazılım, grafik olabilir.
Sosyal medya platformları bilginin serbestçe aktığı, bilgiye herkesin ulaştığı ve kişilerin fikirlerini özgürce ifade ettiği ortamlar olarak karşımıza çıksa da bu hürriyetlerin belli sınırlarının olduğu da bir gerçektir.
Her ne kadar sosyal medya hizmetleri kullanım sözleşmelerinde kişilik hakkına ilişkin kullanım kuralları gereği içerikle ilgili belli sınırlandırmalar ve ilkeler getirilse de, içerikle başka kullanıcıların şeref ve haysiyeti, mesleki ve ticari itibarı, sırları, ad, ses ve resmi, özel hayatı kişisel verileri gibi hak ve değerlerine saldırılar gerçekleşebilmektedir.
Sosyal medya platformlarında kullanıcılar tarafından paylaşılan içerikler nedeniyle en çok karşılaşılan ihlal şekli, içeriğin hakaret, tehdit veya iftira niteliği taşımasıdır. Atılan tweetler, blog yazıları, görüşler kişilerce aşağılayıcı, incitici, küçültücü olabilmektedir.
Ayrıca müstehcen unsurları barındıran veya cinsel içerikli taciz mesajları da kişilerin manevi bütünlüğünü ihlal edebilmektedir.
Hakaret suçu cezası kaç TL?
Suçun basit şeklinde, hakaret suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır.
Hakaret suçu cezası kaç tl 2021?
Hakaret Suçu Cezası
Suçun temel şekli olan TCK m.125/1 ile fiilin sesli, yazılı ve görüntülü bir iletiyle işlenmesini konu alan TCK m.125/2 düzenlemelerinde suçun faili, 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır. Bu suç için hapis ve adli para cezasının aynı anda verilmesi mümkün değildir.
Sosyal medyadan hakaret suç mu?
İşte kişiye sosyal medya üzerinden rencide edici bir isnatta bulunulması ve bunun mahkeme önünde ispat edilmesi ile artık sosyal medya hakaret suçu söz konusu olmaz. Burada isnat edilen rencide edici fiil suç teşkil ediyor olmalıdır.
Telefonda hakaret nasıl ispat edilir?
Telefon yoluyla tehdit ve hakaret davalarında ise ses kaydı almaya müsait uygulamalar ile karşı tarafın yapmış olduğu fiili ispatlayıcı ses kayıtları alınabileceği gibi arama sırasında işlenen suça dair fiillerin üçüncü kişilere dinletilmesi suretiyle de tanık gösterme yapılabilmektedir.
Sosyal medyadan küfür etmenin cezası ne kadar?
Yasa ya göre bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Hakaret davası için avukat gerekli mi?
Diğer tüm davalarda olduğu gibi hakaret davalarında da bir avukat ile sürecin takibinin yapılacak olması ileride yaşayabileceğiniz hukuki hak kayıplarının önüne geçecektir. Hakaret davası avukat olarak tüm ceza davaları üzerine ilgi gösteren avukatlar tarafından yerine getirilebilmektedir.
Telefonda tehdit etmek suç mu?
TEHDİT SUÇU VE ÖZEL OLARAK TELEFONLA TEHDİT
Toplumun büyük bir kısmının karşılaştığı tehdit fiili, Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak düzenlenmiştir. Kanunen, bu suçu işleyen kişinin beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması söz konusu olabilmektedir.
Hangi kelimeler hakaret sayılmaz?
Kötü bir niteliği veya huyu ifade eden sözler, somut bir fiil veya olguyla irtibatlandırılmadıkları halde, yine de hakaret suçunu oluştururlar. Örneğin, bir kimseye “serseri”, “alçak”, “hayvan” denmesi hâlinde, somut fiil isnadı söz konusu değildir.