MANŞET

Temyiz Kanun Yolundan Feragat Ankara

Temyiz Kanun Yolundan Feragat Ankara

Kanun yoluna başvuru, kişilere tanınmış olan bir haktır ve bu hakkın kullanılması zorunlu değildir.

Türk hukukunda yargı sistemi 3 aşamadan oluşarak ilerlemektedir.

  • İlk derece mahkemeleri
  • Bölge adliye mahkemeleri (istinaf kanun yolu)
  • Yargıtay (Temyiz kanun yolu)

İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu karara itiraz edilmek istenirse önce istinafa, istinafın vermiş olduğu karara da itiraz edilmek istenirse temyiz yoluna başvurulur. Ancak bazı hallerde istinaf yolu kapalı olarak sadece temyiz yoluna başvuru açık olan kararlarda olabilir. Ya da istinafın verdiği kararın kesin olup temyiz yoluna başvuru kapalı olabilir.

İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu karara itiraz edilmek zorunda değildir. Yani kişi verilen kararı bir üst mahkemeye taşıyarak istinafa, arkasından ona da itiraz ederek temyiz yoluna başvurmak zorunda değildir. İlk derece mahkemesinin vermiş olduğu kararı kabul edilerek, verilecek bir dilekçe ile kesinleşmesi sağlanabilir.

Temyiz yoluna başvuru süresi, ilgililere kararın tebliğinden itibaren 2 haftadır. Temyiz kanun yoluna başvurmadan feragat etmekte mümkündür.

Temyiz kanun yoluna başvurulmadan feragat edilmek isteniyorsa öncelikle istinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararın tebliğ edilmesi beklenmek zorundadır. Temyiz yoluna başvurulduktan sonra feragat edilmek istenmişse bu halde dosya Yargıtay’a intikal etmeden, kararı veren mahkeme başvurunun reddine karar verir. Eğer dosya Yargıtay’a gönderildikten ancak henüz karar verilmeden önce feragat işlemi yapılmışsa Yargıtay temyiz başvurusunu feragat nedeniyle reddeder. Ancak temyiz yoluna başvuru yapılmış ve dosya Yargıtay’a intikal etmiş ve Yargıtay tarafından dosya karara bağlanmışsa bu halde temyiz kanun yolundan feragat edilemez.

Mahkemenin vermiş olduğu karara yönelik olarak Cumhuriyet Savcısı temyiz yoluna başvurmuşsa bu halde taraf temyiz yolundan feragat etse bile dosya hemen sonuçlanmaz. Çünkü taraf feragat etmiş olsa dahi savcının temyiz talebi vardır.

Temyiz Kanun Yolundan Nasıl Feragat Edilir?

Söz konusu dava bir avukat ile birlikte takip ediliyorsa; feragat işlemi yapılmadan önce müvekkilin yazılı talimatı alınmalıdır. Feragat işlemi yazılı ve dilekçe ile yapılır. Ancak duruşma sırasında sözlü beyan ile tutanağa da geçirilmek suretiyle feragat edilmesi de mümkündür.

Temyiz Kanun Yolundan Feragat Ankara

Temyiz Kanun Yolundan Nasıl Feragat İşleminin Özellikleri

  • Temyiz kanun yolundan feragat işlemi herhangi bir kayıt ve şarta bağlı olarak yapılamaz.
  • Taraflardan herhangi birinin yaptığı feragat işlemi diğer tarafı bağlamaz. Yani feragat işlemi sadece yapan kişi açısından etki ve sonuç doğurur. Bu nedenle feragat yapılırken diğer tarafın onayı alınmak zorunda değildir.
  • Temyiz yolundan feragat edildiği bir dilekçe ile mahkemeye bildiriliyorsa başvurudan vazgeçildiği açık olarak ortaya konulmalıdır. Aynı zamanda istinaf mahkemesinin vermiş olduğu kararın onanmasını talep etmede feragat niteliğinde bir beyandır.
  • Temyiz konun yolundan feragat işlemi tarafın iradesinin sakatlanması sonucunda gerçekleşmişse bu halde beyan geçerliliğini kaybeder. İradenin sakatlanmasında kasıt; hata, korkutma, hile halleridir.

 

Temyiz Kanun Yolundan Nasıl Feragat Edildiğinde Bireysel Başvuru Yollarına Başvurulması Mümkün Müdür?

Gerek Anayasa Mahkemesi gerekse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin başvuru şartlarında iç hukuk yollarının tüketilmesi koşulu vardır. Yani öncelikle kişi kendi iç hukukunda bütün hukuki yollara başvurmalı ve buna rağmen ihlal edildiği hakkı giderilemiyorsa bireysel başvuru yollarına gidilebilir. Ancak hukuki yollardaki aşamalardan birinden vazgeçilmesi halinde iç hukuk yolu tüketilmemiş olur.

Temyiz Kanun Yolundan Feragat Ankara

Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu