MANŞET

Temyizden Feragat Avukatı Ankara

Temyizden Feragat Avukatı Ankara

TEMYİZ KANUN YOLU NEDİR? / Temyiz kanun yolu, bir mahkeme tarafından alınmış bir kararın hukuka uygun olup olmadığının, kararın bozulmasının gerekip gerekmediğinin denetlenmesi amacıyla bir üst mahkemeye gönderilmesi anlamına gelir. İstinaf mahkemesi tarafından verilmiş olan kararlar, tarafların temyiz kanun yoluna başvurusu üzerine bir üst mahkeme olan Yargıtay tarafından incelenmektedir.

Taraflar temyiz kanun yoluna hangi süre içerisinde başvurabilirler?

Somut dava konusu olay, tarafların temyiz kanun yoluna başvurusuna kapalı olmayan, açık olan bir hukuki olaya ilişkinse taraflar istinaf mahkeme tarafından verilen kararın taraflara usulüne uygun bir şekilde tebliğ edildiği tarihten itibaren 2 hafta içerisinde temyiz kanun yoluna başvurabileceklerdir.

TEMYİZ KANUN YOLUNDAN FERAGAT / Temyiz kanun yolundan feragat, temyize başvurmaktan feragat etmek, vazgeçmek anlamına gelmektedir.

  • Taraflar istinaf mahkemesinin verdiği kararın kendilerine tebliğ edilmesinden sonra temyiz kanun yolundan feragat edebilirler, karar kendilerine tebliğ edilmeden temyize başvurma haklarından feragat edemezler.
  • Taraflar temyiz kanun yoluna başvuru yapmış olmalarına rağmen daha sonra feragat etmişlerse dosya Yargıtay’a gitmeyecektir ve istinaf mahkemesi tarafından tarafların temyizden feragati söz konusu olduğundan temyize başvurunun reddine karar verilecektir.

Fakat taraflar temyiz kanuna yoluna başvurduktan ve somut dava konusu dosya Yargıtay’a giderek, Yargıtay tarafından incelenerek buna ilişkin bir karar verildikten sonra temyiz kanun yolundan feragat edemezler.

TEMYİZ KANUNA YOLUNDAN FERAGAT İÇİN BULUNMASI GEREKEN ÖZELLİKLER

  • Temyiz kanun yolundan feragat edecek tarafın buna ilişkin feragat dilekçesi, temyiz kanun yoluna başvurmaktan vazgeçildiğini açık olarak göstermelidir.
  • Temyiz kanun yolundan feragat edecek tarafın buna ilişkin feragati herhangi bir kayıt veya şarta bağlı olmamalıdır.
  • Temyiz kanun yolundan feragat edecek tarafın buna ilişkin feragati tek taraflı irade beyanı ile hüküm ve sonuçlarını doğurduğu için mahkemeye ulaşmasıyla geçerli hale gelmiş olur, diğer tarafın buna ilişkin onayına ihtiyaç yoktur. 
  • Temyiz kanun yolundan feragat edecek tarafın buna ilişkin feragati herhangi bir irade sakatlığı sonucu ortaya çıkmış olmamalıdır, irade sakatlığı sonucu feragat edilmiş ise söz konusu feragat geçerli olmayacaktır.

2. Hukuk Dairesi         

2021/5805 E.   

2021/10034 K. 

MAHKEMESİ : Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi 
DAVA TÜRÜ : Soybağının Reddi 

“Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Davacı vekili Av. … ile davalı vekili Av. …’ın dosya içerisinde bulunan vekâletnamesi genel vekâletnamedir. Açıkça yetki verilmemiş ise vekil, kişiye sıkı sıkıya bağlı haklarla ilgili davaları açamaz ve takip edemez (HMK m. 74). Soybağına ilişkin davalar kişiye sıkı sıkıya bağlı haklara ilişkin olduğu için bu tür davalarda vekâletnamede özel yetki bulunması gerekmektedir. Buna göre; Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 74 üncü maddesi gereğince soybağının reddi davasını açabilmek için davacı, takip edebilmek için davalılar vekilinden özel yetkiyi içeren vekâletname istenmesi, bu süre içinde vekâletname verilmemesi halinde kararın asıllara tebliği ile, asıllar tarafından temyiz veya temyizden feragat dilekçesi verilmesi halinde dilekçe eklendikten sonra gönderilmek üzere iadesine karar vermek gerekmiştir. 
SONUÇ : Yukarıda açıklanan nedenlerle dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesine İADESİNE oy birliğiyle karar verildi.”

Temyizden Feragat Avukatı Ankara

1. Ceza Dairesi         

2021/10470 E.   

2021/15261 K. 

MAHKEMESİ : Ceza Dairesi 
SUÇ : Kasten öldürme teşebbüs 

TÜRK MİLLETİ ADINA 
 
… Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesinin 21.05.2021 tarih, 2021/968 Esas, 2021/819 Karar sayılı kararının BAM Cumhuriyet savcısı ve sanık müdafii tarafından CMK’nin 291. maddesinde belirtilen süre içinde temyiz edildiği anlaşılmıştır. 
Dosya incelendi. 
Gereği görüşülüp düşünüldü: 
1) Sanık müdafii 17.06.2021 üst yazı tarihli dilekçesi ile istinaf sonrası verilen karara karşı süresinde temyiz isteminde bulunmuş ise de, sanığın bulunduğu cezaevinden gönderdiği 10.11.2021 tarihli dilekçesi ile temyiz isteminden feragat ettiğini bildirdiği anlaşılmakla, feragat nedeniyle 5271 sayılı CMK’nin 266/1. ve 298/1. maddeleri uyarınca sanık müdafiinin temyiz isteminin isteme uygun olarak REDDİNE karar verilmiştir.”

10. Ceza Dairesi         

2020/14357 E.    

2021/14303 K. 

Mahkeme : KONYA Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi 
Suç : Uyuşturucu madde ticareti yapma 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ: 
Hükmün sanık müdafileri tarafından temyiz edilmesinden sonra, sanığın tutuklu bulunduğu Denizli T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nden gönderdiği 06/12/2021 ve 15/12/2021 havale tarihli dilekçelerindeki “… temyiz hakkımdan feragat edip dosyamın onaylanmasını istiyorum …” şeklindeki taleplerinin, temyiz isteğinden vazgeçme niteliğinde olduğu anlaşıldığından, hükmün İNCELENMESİNE YER OLMADIĞINA, karar verilmiştir.”

Stajyer Derya MERİÇ

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu