Tereke Tespiti Davası
Tereke Tespiti Davası
Tereke dosyasi ne demek?
Miras nedeniyle istihkak (tereke) davası nedir?
Miras nedeniyle istihkak davası, miras yoluyla intikal etmiş olup terekeye dahil olan menkul malların üçüncü kişilerin elinde olması halinde açılan dava türüdür.
Tereke mümessili ne demek?
Miras ortaklığına temsilci atanması, birden çok mirasçı bulunması halinde mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklığın meydana gelmesi ve bu ortaklığın yönetimi için bir temsilcinin atanması anlamına gelir.
Tereke borçları nelerdir?
Tereke miras bırakanın vefat tarihi itibariyle para ile ölçülebilen tüm hak ve borçları anlamına gelir.
Terekenin Tespiti Davası
Terekenin tespiti davası, mirasçılardan birinin veya hepsinin talebi üzerine mahkemece yada Sulh Hukuk Mahkemesi hakimi tarafından, terekeye konu malların ve hakların devlet eliyle korunması için gerekli bütün önlemlerin re’sen alınmasını ifade etmektedir.
Tereke Tespiti Davası
Terekenin tespiti davası ne zaman açılır?
Tereke Tespit davasının açılması için herhangi bir zamanaşımı süresi yoktur. Bu davayı açmakta hukuki yararı bulunanlar hukuki yararları devam ettiği müddete terekenin tespitini talep edebilirler. Bu bakımından bir zamanaşımı ya da hak düşürücü süre bulunmamaktadır.
Tereke davası kim açar?
Mirasçılardan her biri terekenin tespiti davası açabilir. Tek bir mirasçının talepte bulunması davanın açılması için yeterli olacaktır. Mirasçıların birlikte hareket etme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Terekedeki mallar nasıl tespit edilir?
Terekenin tespiti davası miras bırakanın yerleşim yeri sulh hakiminden talep edilecektir. Eğer miras bırakan yerleşim yeri dışında bir yerde ölmüşse, ölüm yeri sulh hakimi yerleşim yer sulh hakimini haberdar ederek kendi yargı çevresindeki malların korunması için gerekli tedbirleri alır.
Tereke tespit davası neden açılır?
Tereke Davası (Miras Sebebiyle İstihkak Davası)
Tereke mallarının veya terekedeki bir kışım eşyanın alıkonulması ve mirasçıların miras haklarının ihlal edilmesi halinde açılan davaya tereke davası (miras sebebi ile istihkak davası) denmektedir. Bu davayı yalnızca yasal veya atanmış mirasçılar açabilir.
Tereke satış ne demek?
Miras bırakanın ölümüyle mirasçılara geçen, miras bırakanın şahsına bağlı bulunmayan hukuki ilişkilerinin tümü TEREKE olarak adlandırılır. Tereke, kabaca malvarlığı ile aynı anlam ifade etse de, malvarlığı olarak değerlendirilen bazı haklar ve koşulsuz her şey tereke kapsamına dahil edilemez.
Miras bırakanın mal varlığı nasıl tespit edilir?
Miras bırakanın mal varlığının araştırılması için en önemli adım, veraset ilamının alınması olacaktır. Veraset ilamının bir diğer ası mirasçılık belgesidir. Veraset ilamının alınabilmesi için notere başvuru yapılacaktır. Bu başvurunun aynı zamanda Sulh Hukuk Mahkemesine de yapılması mümkündür.
Tereke hakimliği ne demek?
Tereke ya da miras, ölen kişinin geriye bıraktığı mal ve mülke verilen isimdir. … Kanuna göre, miras bırakanın yerleşim yeri sulh hakimi, istem üzerine veya re’sen tereke mallarının korunması ve hak sahiplerine geçmesini sağlamak üzere gerekli olan bütün önlemleri alır.
Terekenin resmen yönetilmesi nedir?
Resmen yönetme, doğrudan doğruya sulh hâkimi veya görevlendireceği kimse tarafından yapılır. Miras bırakan terekenin tümü üzerinde yetkili olmak üzere son arzuları ifa görevlisi atamış ise, önemli bir engel bulunmadıkça, terekenin yönetimi ona verilir.
Terekenin resmi tasfiyesini kimler isteyebilir?
Madde 632 – Her mirasçı, mirası ret veya resmî deftere göre kabul edeceği yerde terekenin resmî tasfiyesini isteyebilir. Bu istem, birlikte mirasçı olanlardan birinin mirası kabul etmesi hâlinde dikkate alınmaz.
Terekenin hükmi reddine yol açan sebepler nelerdir?
Diğer bir değişle miras bırakan kişinin ölüm tarihinde terekedeki pasiflerin aktiflerden fazla olması durumunda, borca batıklık söz konusu olacağından mirasın hükmen reddi ortaya çıkar. Murisin bıraktığı mirasın borca batık olduğunun resmen tespit edilmiş olması veya tespit edilebilir olması gerekir.