MANŞET

Ticaret Hukuku Nedir | İstanbul

Ticaret Hukuku Nedir | İstanbul

Ticaret Hukuku Ne Anlama Gelir?

Ticaret hukuku, tacirlerin sahip olduğu yasal hakları koruma altına almaktadır. Firma sahipleri ve alıcılar bakımından oldukça önemlidir. Ticaret hukukunun çok iyi bilinmesi bireylerin haklarını bilmesi bakımından önem arz etmektedir. Bu hukuk alanı son derece geniş kapsamlıdır. Ticaretle ilgili bütün faaliyetleri düzenler. Ayrıca ticaret hukukunun borçlar hukukuyla son derece benzerlik gösterdiğini de belirtmeliyiz. Fakat borçlar ve ticaret hukukunun bazı keskin hatlar nedeni ile ayrı düştüğü durumlar bulunmaktadır.

Ticaret hukuku, bireylerin ticari ilişkilerinde oluşan problemleri düzenleyerek mağduriyetlerin giderilmesini mümkün kılar. Bu hususta ticaretin bir ülke için önemi düşünüldüğü zaman ticaret hukukunun iyi işlenmesinin faydası hem ülke açısından hem de kişiler açısından geçerli olmaktadır. Bu hukuk alanı teoriden çok pratik bir disiplin olmasından dolayı daimi olarak güncellenir ve yenilenir. Bu yüzden ticaret hukuku alanında hizmet gösteren avukatların söz konusu alanda profesyonel olması da gerekmektedir. Ayrıca ticaret hukuku yalnızca ülke sınırları içindeki ticaret anlaşmazlıklarına bakmakla kalmaz, buna ek olarak uluslararası alanda meydana gelen ticari anlaşmazlıklarda da devreye girer. Bütün bu nedenlerden ötürü ticaret hukukunun başlı başına bir hukuk disiplini olduğunu söyleyebiliriz.

Ticaret Hukukunun Üç Ana Unsuru Nedir?

Ticaret hukuku içerisinde muhatap alınan 3 temel unsur vardır. Bu 3 ana unsur aşağıda sıralandığı gibidir.

Tacirler ve tüzel kişiler

Ticaret işletmeleri

Ticaret işleten vakıflar ve dernekler

Belirttiğimiz bu üç temek unsur kapsamında görülmekte olan ticaret davaları, Hukuk Mahkemeleri ile Asliye Ticaret Mahkemelerinde görülür. Aynı zamanda rekabet hukuku, fikri mülkiyet hukuku, sigorta hukuku, sermaye piyasası hukuku, deniz ticareti hukuku, kıymetli evrak hukuku, taşıma hukuku, ticaret işletme hukuku, şirketler hukuku gibi disiplinler de ticaret hukuku kapsamında bu mahkemelerde görülür.

Ticaret Hukuku Nedir | İstanbul
Ticaret Hukuku Nedir | İstanbul

 

Nasıl uygulama yapılır?

Ticaret hukukunu oluşturan öğeler arasında anayasadaki hükümler, medeni yasadaki çerçeveler ve global sözleşme ve antlaşmalarla ilgili yükümlülükler yer alır. Bunlarla beraber ülkenin adetlerine en uygun düzenleme ve pratiklere yer verilir. Bir ticari anlaşmazlık halinde önce emredici hükümlere, global sözleşme yükümlülüklerine, ticaret hukukunda yer verilen emredici olmayan şartlara, örf ve adet, hakimin takdir yetkisine bakılır. Ticari anlaşmazlıkla ilgili bir durumdan hem medeni kanunun hem de ticaret kanunun bir çerçeve çizmiş olması halinde bir çatışma ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda genel kanun hükümlerin bakılmaz. Özel bir kanunu ifade eden ticaret kanununa bakılır. Borçlar kanununda olan bir durumun ticaret kanununda da yer alması halinde yine özel olan ticaret kanununa bakılarak, hüküm verilir.

Ticaret Hukuku Niçin Önemlidir?

Ticaret hukuku, insanlar arasındaki ticari ilişkilerde meydana gelen ve gelmesi muhtemel olan sorunları düzenler ve mağduriyetlerin giderilmesini sağlar. Bu noktada söz konusu bir ülke için ne denli önemli olduğu düşünüldüğünde ticaret hukukunun düzenli şekilde işlemesinin yararlarının hem ülkenin bazında hem de kişilerin bazında önemi gözler önünde olur. Ticaret hukuku, teoriden ziyade pratik bir disiplin olması nedeni ile daima yenilenip güncel kalır. Bu nedenle ticaret hukuku alanında çalışan avukatların bu alanda uzman olmaları fazlası ile önemlidir. Ümraniye ticaret hukuku avukatı arayışındaysanız ticaret hukukunda uzman avukatlarımız ile hizmet sunmaktayız. Ticaret hukuku yalnızca ülke sınırları içindeki ticaret anlaşmazlıkları ile kalmayıp uluslararası ticari anlaşmazlıklar için de mevzuatı uygulayabilmektedir. Bütün bunlara bakıldığında ticaret hukukunun bir hukuk disiplini olduğunu yadsıyamayız.

Ticaret Hukuku Türleri Nelerdir?

Ticaret hukuku türleri de önem arz etmektedir. Hukuk türleri kendi içinde bölünmüştür. Bu sayede daha kolay bir çalışma elde edilmektedir. Ticaret hukuku bu sayede daha işlevsel bir alan olmaktadır. Hem avukatlar hem de mahkeme için kanunlara bu hukuk türleri içinde rastlamak söz konusu olabilecektir. Ticaret hukuku kendi içinde çeşitlere ayrılmış olsa da işleyişi bakımından benzerlikler bulunmaktadır. Dava açılması ve alakalı oldukları mahkeme açısından çeşitli benzerlikler bulunur. Ancak yöntem yönünden bazı farklılıklar meydana gelmektedir. Ticaret hukuku türlerini şu şekilde sıralamamız söz konusu olmaktadır:

Rekabet hukuku.

Sigorta hukuku.

Fikri mülkiyet hukuku.

Deniz ticareti hukuku.

Sermaye piyasası hukuku.

Taşıma hukuku.

Kıymetli evrak hukuku.

Şirketler hukuku.

Ticari işletme hukuku.

Bunlar ticaret hukuku kapsamında olup, alakalı bireyleri farklılık göstermektedir. Bu bakımdan inceleme alanlarında ve yöntemlerinde ayrımlar bulunmaktadır. Bu sebeple hem ticaret avukatı tercihi hem de mahkemeye başvuruda değişiklikler olmaktadır.

Ticaret Hukuku Alanındaki Hizmetler

Ticari anlaşma ve sözleşmelerin düzenlenmesi ya da hazırlanması

Ticari anlaşmaların müzakere edilmesi ve taslak aşamalarındaki danışmanlık hizmetleri.

Ortak anlaşmaları, kredi anlaşmaları, imtiyaz, acentelik veya bayilik konusundaki sözleşmeler.

Kıymetli evrak, senet ve çek alacaklarının icra yoluyla tahsili.

Yönetim ve hizmet sözleşmeleri.

Şirketlerin yeniden yapılandırılması, sermaye artımı ve azaltmaları.

Tasfiye, genel kurul ve yönetim kurulu işlemlerinin gerçekleştirilmesi.

Şirket ana sözleşmesinin ve hissedarlar sözleşmesinin hazırlanması olarak özetlenebilir.

Ticaret Hukuku danışmanlık büromuz, iş alanınızda veya uyuşmazlık yaşadığınız konuda ticari hizmetlere has nitelikli bilgi ve birikimle hizmet vermektedir.

Ticarî Dava

Türk Ticaret Kanununda veya özel kanunlarda açıkça ticarî dava oldukları ve ticaret mahkemesinde bakılacakları öngörülmüş olan davalar (mutlak ticarî davalar) ile davanın her iki tarafının da tacir olması ve dava konusu uyuşmazlığın her iki tarafın da ticarî işletmesiyle ilgili olması nedeniyle ticarî sayılan (nispi ticarî davalar) davalardır.

Ticari davalarda zamanaşımı

TTK madde 6’ya göre; ticari hükümleri belirleyen kanunlarda öngörülen zamanaşımı süreleri, Kanunda aksi belirtilmedikçe, sözleşme ile değiştirilememektedir.

Zamanaşımı

MADDE 6– (1) Ticari hükümler koyan kanunlarda öngörülen zamanaşımı süreleri, Kanunda aksine düzenleme yoksa, sözleşme ile değiştirilemez.

Ticari Davalarda Görevli Mahkemeler

Ticari davalar, TTK’ya göre mutlak ticari davalar ve nispi ticari davalar olarak iki sınıfa ayrılmıştır.

Mutlak ticari davalar, ticaret kanununda düzenlenmiş olan hukuki alanlarla ilgili tüm davalarda iken nispi ticari davalar , her iki tarafın da ticari işletmesini ilgilen davalardır. Gerek nispi gerek mutlak Ticari davlarda ticaret mahkemeleri görevlidir.

Ticaret mahkemelerinin olmadığı yerde Ticaret mahkemeleri sıfatıyla asliye hukuk mahkemeleri görevlidir. Ticari dava türleri yukarıda gösterilmiştir.

Ticari mahkemelerin incelediği dava türlerinin çok büyük bir kısmını alacak davalarının oluşturduğunu söylemek yanlış olmaz.

Ticari Davalarda Yetkili Mahkemeler

Ticari davalarda özel bir yetki olmasa da iflasa özel olarak şirket merkezinin bulunduğu yer mahkemesi yetkili mahkemelerdir.
Bu nedenlerle her dava türüne göre yetki meselesi kendi özelinde HMK hükümlerine göre değerlendirilmelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu