TRAFİK HUKUKU

Trafik Kazalarında Arabuluculuk Zorunlu Mu?

Trafik Kazalarında Arabuluculuk Zorunlu Mu?

Trafik kazalarından kaynaklı tazminat taleplerinde arabuluculuğa başvuru zorunluluğu genel olarak bulunmamaktadır.

Buna rağmen sigorta şirketlerine de aynı dava ile husumet yöneltilecekse, ilgili sigorta poliçesi kapsamında en azından sigorta şirketine karşı arabuluculuğa başvurmak zorunludur.

Türk Ticaret Kanunu’nun 5. maddesinde yer alan hükümlere göre hangi uyuşmazlıklar sebebiyle arabuluculuk faaliyetinin zorunlu olduğu açık ve net bir şekilde ifade edilmiştir.

Bu yüzden sigorta şirketi aleyhinde açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında ilk olarak uzman arabulucu hakemliğinde sigorta şirketinin temsilcisi veya vekalet verdiği avukat ile müzakere edilmesi şarttır.

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davalarında Sigorta Şirketine Başvuru Zorunlu Mudur?

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununun 97. Maddesinde yazılı olan “Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir.

Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir.”

hükümleri gereğince başvurucunun sigorta şirketine dava açmadan önce sigorta şirketine başvurmaması halinde açmış olduğu dava “Dava Şartı Yokluğu” nedeniyle  usulden reddedilecektir.

Trafik Kazalarında Arabuluculuk Zorunlu Mu?

Trafik kazası arabulucu faaliyetlerinde taraf olan kazazede yani meydana gelen trafik kazasında az kusuru bulunan kişinin, aleyhinde maddi ve manevi tazminat açabileceği kişiler şu şekilde belirlenmiştir:

  • Kazada ağır kusuru bulunan sürücü,
  • Aracın ruhsat sahibi,
  • Kazaya sebep olan aracın işleteni,
  • Aracın kasko ya da zorunlu trafik sigortası şirketi,
  • İşveren firma,
  • Araç sürücüsü eğer 18 yaşından küçükse anne ve babası,
  • Kazanın meydana gelmesine neden olan yolcu, araç tamircisi ve benzeri diğer ilgili kişiler,

Trafik Kazalarında Tazminat Hesaplaması ve Miktarı

Trafik Kazalarında Tazminat Miktarı, yukarıda da izah edildiği üzere tarafların sosyal ekonomik durumuna, zararın veya iş göremezlik oranının büyüklüğüne, tedavi sürecine, taksirin ya da kastın yoğunluğuna göre artmakta ya da azalmaktadır.

Bu nedenlerle hükmedilecek tazminat miktarı her olayın özelliğine göre belirlenmelidir.

Trafik Kazalarında Arabuluculuk Başvurusu

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu