MANŞET

Trafik Kazalarında Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı

Trafik Kazalarında Sigorta Şirketi Rücu Hakkı

Sigortacının birincil yükümlülüğü rizikoyu(tehlike) taşımadır. Sigortalının korunan menfaatiyle alakalı rizikonun gerçekleşmesiyle birlikte sigortacının sorumluluğu başlar. Kimi zamanlarda da 3. bir kişi zarara uğramışsa; sigortacı bu kişiye tazminat öder. Daha sonra da kusurlu olan kişiye bu tazminatı rücu edebilir.

Trafik sigorta kapsamına:

  • Maddi zararlar (Aracın değer kaybı da dahildir)
  • Sağlık giderleri,
  • Kişinin sürekli sakat kalması,
  • Destekten yoksun kalma (Sigortalının ölümü halinde; sigortalının desteğinden yoksun kalacak olan yakınlarına ödenmektedir.)

Sigorta Hukukunda Rücu Nedir?

Sigorta hukukunda rücu şöyle tanımlanabilir: Sigorta sözleşmesine konu olan menfaate ilişkin rizikonun yani tehlikenin gerçekleşmesiyle birlikte oluşan maddi zararın daha sonra kusurlu taraftan alınmasıdır.

Sigorta sözleşmesine konu olan araç, konut ve benzeri menfaatler açısından riziko gerçekleştiğinde sigortalı; sigorta şirketine başvurarak zararının tazminini ister. Sigorta şirketi önce bu zararı karşılar daha sonra zararın oluşmasına neden olan kişilerden bu zararı tahsil eder.

Sigorta Şirketinin Rücu Hakkının Şartları

Sigorta şirketine rücu hakkının doğması için belli şartlar oluşmalıdır. Sigorta şirketi tarafa, haksız olarak rücu etmişse veyahut icra takibi başlatmışsa tabi ki buna itiraz etmek mümkündür. Veyahut sigorta şirketi tarafından sigortalıya ödenen meblağdan çok daha fazlası kusurlu taraftan istenmişse bu halde de buna itiraz etmek mümkündür.

  • Sigorta şirketinin kusurlu olan kişiye rücu hakkını kullanması için; kusurlu kişinin kasten ve ağır kusurlu olarak hareket etmiş olmalıdır. Eğer kişi kusurlu değilse sigorta şirketinin rücu hakkı olmaz.
  • Tazminat ödemesi gereken kişinin ehliyeti olmaması veyahut sahip olduğu sürücü belgesinin kazaya neden olan aracı kullanmaya elverişli olmamasına rağmen kullanılmışsa sigorta şirketinin rücu hakkı doğar.
  • Kazaya neden olan kişi aracı uyuşturucu ve benzeri şeylerin etkisi altında sebep olmuşsa sigorta şirketinin rücu hakkı doğar. Bu halde kaza ile alkollü araç kullanma arasında uygun illiyet bağı olması gerekir. Yani Kazaya kişinin alkollü olarak araç kullanması sebep olmalıdır.
  • Kazaya sebep olunan araç yolcu taşıma ruhsatı bulundurması gereken bir araçsa ve bu ruhsat olmadan yolcu taşıması yahut fazla yolcu taşıması veya yük taşıma ve patlayıcı madde taşıma ruhsatı olmadan araç kullanılmışsa ve olay meydana gelmişse sigorta şirketinin rücu hakkı doğar.
  • Kazaya neden olan araç çalıntı ise araç sahibinin aracın çalınmasına kusuru ile sebep olmuşsa sigorta şirketinin rücu hakkı vardır.

Bu sayılan haller sigorta şirketi kusurlu olan kişiye açacağı dava ile sigortalıya ödemiş olduğu bedelin tazminini talep edecektir.

Zorunlu Trafik Sigortası

Trafik sigortasının zorunlu olmasının nedeni; kaza sonucu 3. kişilerin zarara uğraması ve karşı tarafın, 3. kişinin zararını ödeyemeyecek yani maddi durumunun yeterli olmaması halinde mağdur olmasının önüne geçilmek istenir. Böylece zarar gören 3. kişilerinde güvencesi sağlanır.

Zorunlu trafik sigortasının aynı zamanda teminat limiti özelliği vardır. Teminat limiti kapsamında yer alan zararlar karşılanır. Teminat limiti her yıl Hazine Müsteşarlığının bağlı olduğu bakanlık tarafından belirlenir. Sigortacı yahut sigorta şirketi meydana gelen kaza sonrası oluşan zarardan teminat limiti kapsamında sorumludur. Sigortacının korunan menfaatine yönelik olarak riziko gerçekleştiğinde sigortalının uğradığı zararı sigortacıdan talep eder. Ve sigortacı, sigortalıya sigorta tazminatını öder. Bu oluşan zarar; sigorta teminat limitini aşsa dahi sigortacı sigorta teminat limiti ile sorumludur. Sigortacının teminat limiti sigorta bedeli ile sınırlıdır. Oluşan zarar sigorta teminat limitini aşıyorsa araç sahibinin; kusurlu araç sahibine aşan kısmı rücu ederek tazmin edebilir.

Trafik Kazalarında Sigorta Şirketinin Rücu Hakkı

Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu