MANŞET

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Nedir

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Nedir

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Nedir?

Trafik kazalarının bir sonucu olan maddi ve manevi tazminat davaları en az bir motorlu aracın dahil olduğu bir kazada ölüm ve yaralanma gibi bedensel zararlar ile üçüncü kişilere ait ev, araba, arazi gibi malvarlıklarında meydana gelen zararlarının giderilmesi amacıyla zarara uğrayan kişiler tarafından trafik kazasında sorumluluğu bulunanlara karşı açılan bir tazminat davasıdır. Trafik kazası tazminatı, uygulama da hem bedensel hem de malvarlığı zararlarını ifade etmek üzere kullanılmaktadır. Trafik kazaları hukuki olarak birkaç kategoride incelenebilir. Bunlar;

-Ölümlü trafik kazaları

-Yaramalı trafik kazaları

-Maddi hasarlı trafik kazaları

Trafik kazası tazminatı nasıl alınır?

Trafik kazası tazminatı alabilmek için izlenecek yol ölümlü trafik kazasında ve yaralanmalı Trafik Kazasında farklıdır. Yaralanmalı trafik kazasında kesin maluliyet oranının belirlenmesi gerekir. Trafik kazasında ölen veya yaralanan kişinin kazanın gerçekleşmesinde kusuru belirlenmelidir. Bu vb. durumları tespit etmek ve Ceza davası açılmış ise bu dava dosyasını incelemek gerekir.

Bu ve benzeri bilgileri topladıktan sonra; kaza tespit tutanağı, tam teşekküllü hastaneden alınan heyet raporu, gelir durumunu gösteren belgeler ve ilgili diğer evraklarla birlikte Sigorta şirketine başvuru yapılır. Sigorta şirketine trafik kazası tazminatı için yapılan başvuruda eğer belgeler eksiksiz olarak gönderilmiş ise sigorta şirketi 8 gün içerisinde ödeme yapar. Eğer sigorta şirketi tazminat ödemesi yapmaz ya da eksik ödeme yaparsa dava açılır ve tazminat, dava yolu ile tahsil edilir.

Sigorta Tazminatı için gerekli evraklar nelerdir?

I.Ölümlü Trafik Kazasında Sigorta Tazminatı İçin Gerekli Belgeler

Trafik Kazası Tespit Tutanağı,

Ölüm Muayenesi Raporu,

Nüfus Kayıt Örneği,

Veraset İlamı,

Vefat Eden Kişinin Gelir Durumunu Gösterir Belgeler,

SGK Gelir Bağlamışsa Buna İlişkin Belgeler,

Kazayla İlgili Diğer Belgeler

II.Yaralanmalı Trafik Kazasında Sigorta Tazminatı İçin Gerekli Belgeler

Trafik Kazası Tespit Tutanağı,

Tam teşekküllü bir hastaneden maluliyeti gösteren rapor,

Gelir Durumunu Gösterir Belgeler

Kazayla İlgili Diğer Belgeler

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Nedir

Kimler Trafik Kazası Tazminat Davası Açabilir?

Trafik kazalarında meydana gelen maddi ve manevi zarardan dolayı kişiler tazminat davası açabilir. Trafik kazası sonrasında maddi ve manevi tazminat davasını açabilecek kişiler;

Trafik kazasında yaralanma durumunda kazayı geçiren kişi karşı tarafa çalışamayacak durumda olduğunu ispat ederek maddi tazminat davası açabilir. Ayrıca kaza sonucunda duyduğu üzüntü ve acıdan dolayı da manevi tazminat davası açabilir.

Trafik kazası sonucunda ağır bedensel zarara maruz kalmış kişilerin aileleri ve yakın çevreleri sadece manevi tazminat davası açabilir.

Trafik kazasında hayatını kaybeden kişinin yakın çevresi, ailesi ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler, maddi tazminat davası açabilir. Ayrıca kişinin ölümünden duyulan acı ve kederden dolayı manevi tazminat açabilme hakkı da bulunur.

TAZMİNAT DAVASI KİMLERE KARŞI AÇILABİLİR?

Trafik kazalarından kaynaklı tazminatlar; trafik kazasına sebebiyet veren kişiden istenir. Ancak bu husus; kazanın şekli, kusur durumu gibi her vakıada farklı değerlendirilmektedir.

Araç sürücüsü: Trafik kazası durumlarında kusurlu araç sürücüsüne maddi veya manevi tazminat davası açılabilir.

Araç sahibi: Araç sahibi, 2918 sayılı KTK 85/1 maddesine göre araç işletenidir. Bu nedenle mağdur kişiler trafik kazası sonrası araç sahibine maddi veya manevi tazminat davası açılabilir.

Araç işleteni: HGK 2015 2890 kararına göre araç işleteninin trafik kazasında sorumluluğu bulunmaktadır. Bu nedenle mağdur kişiler trafik kazası sonrası araç işletenine maddi veya manevi tazminat davası açılabilir.

Sigorta şirketi: Zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası bulunan araçlarda trafik kazası durumunda sigorta şirketi sorumlu olmaktadır. Dolayısıyla mağdur kişiler trafik kazası sonrası sigorta şirketine maddi veya manevi tazminat davası açılabilir.

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Nedir

Trafik Kazalarında Manevi Tazminat Nasıl Tespit Edilir?

Ölümlü ya da yaralamalı trafik kazaları manevi tazminatın amacı zarara uğrayan kişi ya da kişilerde bir huzur duygusu yaratmaktır. Manevi tazminat; davacı için bir zenginleşme aracı değildir. Mahkeme, manevi tazminat ile ilgili hüküm verirken olay nedeniyle duyulan acı ve üzüntünün kısmen de olsa giderilmesi amaçlanır. Mahkeme manevi tazminata karar verirken tarafların sosyal ve ekonomik durumu, olayın meydana geliş biçimi, tarafların kusur durumu, yasalar gereği hak ve nefaset kuralları dikkate alınır.

Trafik Kazalarında Maddi Tazminat Nasıl Hesaplanır?

Maddi tazminat nasıl hesaplanır sorusu için somut verilere başvurmak gerekir. Maddi tazminat miktarını doğrudan uğranılan zarar ve kusur oranı belirler.

Örneğin trafik kazası sonucu maluliyete uğrayan yani yaralanan kişinin yüzde 60 maluliyet oranı olduğunu varsayalım. Maluliyete uğrayan kişinin yaşının 30, aylık maaşının 3.000 TL ve olaydaki kusur oranının yüzde 20 olduğunu düşünelim. Tazminat bu şartlarda şöyle belirlenir:

Yaralanan kişinin 72 yaşına kadar işgücü olduğu yasalarca kabul edilir. Bu kişi 65 yaşına kadar aktif çalışma süresi ve daha sonrası için 7 yıl pasif çalışma süresi hesaplanır. Bu örnekte malul kişi 30 yıl aktif ve 7 yıl pasif çalışacaktır.

Bu kişinin işgücü kaybı her ay için ayrı ayrı hesaplanır. Bu durumda 3.000 TL maaş alan mağdurun maaşından kusur oranı olan yüzde 20 düşülür. Bulunan miktar yüzde 60 maluliyet oranı ile çarpılır. Yani 3.000 TL maaş – %20 mağdurun kusur oranına tekabül eden miktar = 2400 TL x 60/100 = 1440 TL aylık işgücü ve gelir kaybı olarak hesaplanır. Bu durumda yıllık gelir kaybı 17.280 TL olacaktır.

Bulunan yıllık gelir kaybı 37 yıl çalışma süresiyle çarpılır. 17280 x 37 = 639.360 TL maddi tazminat olarak ortaya çıkar. İskontolama yöntemi yüzünden tazminattan ortalama yüzde 25 oranında indirim yapılır.

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Nedir

Maddi tazminat davalarında ise dikkate alınan unsurlar şunlardır:

Mağdur ve şüphelinin kusur oranları

Trafik kazası sonrası gerçekleşen maluliyet oranı

Maluliyete uğrayan kişinin aktif ve pasif çalışma yılları

Maluliyete uğrayan kişinin yaşı ve ekonomik durumu

TRAFİK KAZASI NEDENİYLE TAZMİNAT DAVASINDA ZAMANAŞIMI

Tazminat davası başvurusu yapmak isteyen kişi veya kişiler için süre, haksız fiilin gerçekleştiği gün başlar. Yani trafik kazasının olduğu gün dava hakkının kazanıldığı ilk gündür. Trafik kazası sonucu ortaya çıkan mağduriyetler için ceza kanunlarında çok daha uzun bir zaman aşımı süresi öngörülmüş ise tazminat isteme süresi Ceza Kanunlarında düzenlenmiş olan zamanaşımı süresine göre uzar. Yaralanmalı trafik kazalarında süre kaza tarihinden itibaren 8 yıldır. Ölümlü trafik kazalarında ise süre kaza tarihinden itibaren 15 yıl olup eğer aynı olayda hem ölü, hem yaralı varsa tümü için tazminat isteme süresi 15 yıl olacaktır.

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davasında Görevli Mahkeme

Trafik kazası nedeniyle açılacak tazminat davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemeleridir.

Ancak, dava trafik sigortasını yapan şirkete karşı açıldığında görevli mahkeme değişmektedir. Bu durumda, trafik kazası nedeniyle aracın sürücüsü, sahibi ve işleteni ile birlikte aracı sigortalayan sigorta şirketine birlikte dava açılacaksa; görevli mahkeme Asliye Ticaret Mahkemesi olacaktır.

Trafik Kazası Nedeniyle Tazminat Davası Nedir

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu