Trafik Kazası Tazminat Avukatı
En İyi Trafik Kazası Tazminat Avukatı
Ölümlü Trafik Kazaları Kapsamında Tazminat Davaları
Ölümlü trafik kazaları, esasen kişinin vücut bütünlüğüne yönelik saldırı başlığı altında değerlendirilebilir.
Anayasamızın 17.maddesinde herkesin, yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahip olduğu ve tıbbi zorunluluklar ve kanunda yazılı haller dışında, kişinin vücut bütünlüğüne dokunulamayacağı açık bir şekilde belirtilmiştir.
Vücut bütünlüğü, kişinin organlarında meydana gelen hasarın yanı sıra ruhsal durumunun da olumsuz etkilenmesidir. Dolayısıyla sadece gerçek kişilerin vücut bütünlüğünün ihlali söz konusu olacaktır.
Vücut bütünlüğünün ihlali, kasti olarak gerçekleşebilmesinin yanı sıra trafik kazalarında olduğu gibi taksirle de meydana gelebilir.
Taksirle vücut bütünlüğünün ihlal edilmesi halinde de; mağdur olan kişi maddi ve manevi tazminat talep edebilecektir. Mağdurun talepleri ise, trafik kazasının neticesine göre şekillenecektir.
Trafik kazaları esas olarak maddi hasarlı, yaralanmalı ve ölümlü olarak neticelenebilir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’n 53.maddesinde ölüm halinde; cenaze giderlerinin, ölüm hemen gerçekleşmemişse tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar ve ölenin desteğinden yoksun kalan kişilerin bu sebeple uğradıkları kayıpların talep edilebileceği belirtilmiştir.
Ayrıca yine 6098 sayılı TBK’nın 56.maddesinde yine vücut bütünlüğü zedelenen kişinin manevi tazminat talep edebileceği düzenlenmiştir.
Trafik kazası sonrası ölümün hemen gerçekleşmemesi halinde; kazanın meydana geldiği tarihten ölümün gerçekleştiği tarihe kadar geçen süre zarfında uygulanan tedavinin giderleri ve bu süreç için iş göremezlik tazminatı talep edilebilir.
Tedavi giderleri; ilaç, hastane, refakatçi, bakıcı, ameliyat, muayene vb. giderler olup mağdurun vefatına kadar geçen süre boyunca gerçekleşen tüm masrafların hesaplanması gerekmektedir.
Tedavi giderlerinden 2015 yılı öncesinde sürücü, işleten, araç sahibi, sigorta firması ve güvence hesabı müştereken ve müteselsilen sorumlu iken 01.06.2015 tarihinden itibaren meydana gelen kazalarda tedavi giderlerinden SGK sorumlu tutulmaktadır.
Halihazırda trafik kazası sonrası mağdur, götürüldüğü hastanede sosyal güvencesi olsun veya olmasın doğrudan SGK tarafından karşılanacak şekilde tedavisi yapılmaktadır.
Dolayısıyla tedavi masrafı ortaya çıkmamaktadır. Ancak özel hastanede gerçekleşen muayenelerde, ameliyatlarda yüksek tedavi giderleri çıkmaktadır.
Bu kapsamda belgelendirilen her tedavi masrafından SGK sorumlu iken, belgelendirilmeyen masraflardan yine sürücü, araç sahibi, işleten, sigorta firması, ZMSS ve güvence hesabı müteselsil ve müşterek sorumludurlar.
Ölümlü trafik kazası neticesinde, davacının maddi ve manevi tazminat talebinde bulunabilmesi için öncelikle 2918 sayılı KTK md.97 uyarınca sigorta firmasına başvuruda bulunması gerekmektedir.
Bu kapsamda sigorta firmaları tarafından somut olaya göre değişkenlik göstermek üzere genellikle başvuru ile:
Kaza raporu,
Veraset ilamı,
Vukuatlı nüfus kayıt örneği,
Ölen kişinin son 3 aya ilişkin kazancını gösterir belge,
Talepte bulunan ve hak sahibi olan kişinin banka hesap bilgileri ve talep edilen miktar bilgisi talep edilmektedir.
Sigorta firması tarafından, en geç 15 gün içinde başvuruya karşı yazılı cevap verilmemesi veya verilen cevabın talebi karşılamaması halinde başvuru sahibi maddi ve manevi tazminat için dava açabileceği gibi Sigorta Tahkim Komisyonu’na da başvuruda bulunabilir.
Ölümlü trafik kazalarında tazminat davalarında görevli mahkemeler asliye hukuk mahkemeleridir. Ancak davalı olarak gösterilen taraflardan birisinin sigorta firması olması halinde asliye ticaret mahkemeleri görevli olacaktır .
Ticari davalarda arabuluculuk başvurusu dava şartı haline gelmesi sebebi ile dava öncesi arabuluculuk başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Aksi halde dava şartı eksikliğinden davanın reddine karar verilecektir.
En İyi Trafik Kazası Tazminat Avukatı
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 109.maddesinde, motorlu araç kazalarından kaynaklı maddi tazminat taleplerinin, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten itibaren 2 yıl ve herhalde kazanın gerçekleşmesinden itibaren 10 yıl içinde zamanaşımına uğrayacağı belirtilmiştir.
Aynı kanun maddesinin 2.fıkrasında ise ceza kanunda daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörülmüş ise bu madde kapsamındaki maddi tazminat talepleri için de uygulanacağı belirtilmiştir.
Dolayısıyla ölümlü trafik kazalarında 5237 sayılı TCK md.66 uyarınca 15 yıllık zamanaşımı süresi öngörülmüştür.
Ölümlü trafik kazası manevi tazminat kimler isteyebilir?
Ölümlü trafik kazalarında; Ölen kişinin yakınları, ölen kişinin desteğinden yoksun kaldıkları için destekten yoksun kalma tazminatı ile cenaze ve defin masrafları adı altında maddi tazminat talep edebilir.
Ayrıca ölen kişinin yakınları duydukları elem, acı ve üzüntü nedeniyle manevi tazminat talep edebilirler.
Trafik kazaları hakkında sık sorulan sorular ;
Trafik kazasında ölüm parası ne kadar?
Zorunlu trafik sigortası kapsamında trafik kazasında ölüm durumunda tazminat hakkı var. Buradaki en üst limit 225 bin lira. Sigortadan alınacak tazminat kazada hayatını kaybeden kişinin geliri, eğitimi, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı gibi kriterlere göre belirleniyor.
Trafik kazasında ölen olursa ne olur?
Yaşanan trafik kazası sonucunda eğer bir kişi ölürse bu durumda devreye ölümlü trafik kazası tutuklama kararı girer. Ceza mahkemelerinde yapılan davalarda ölüme sebebiyet verecek şekilde trafik kazasında suçlu olan kişi 7 yıla kadar hapis cezasına çarptırılır.
Tazminat davaları ne kadar sürer?
İş mahkemesinde açılan işçi ve işveren arasındaki alacak ve tazminat iş ve işçi davaları belirlenen tamamlanma hedef süresi 540 gün olarak belirlenmiştir.
Kazanılan tazminat kimin hesabına yatar?
Avukata AHZU KABZ yetkisi verdiyseniz tazminat avukatınızın hesabına yatar.
Avukatın kendi hakkını aldıktan sonra geri kalan parayı müvekkillerine payları oranında ayrı ayrı dağıtması gerekir.
Kıdem tazminatı kaç yılda zaman aşımına uğrar?
Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin bildirim şartına uyulmaksızın feshinden kaynaklanan ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin eşit davranma ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatlar olarak sıralandı. Tüm bu tazminatlarda zamanaşımı süresi 5 yıl ile sınırlandırıldı.
İşçi alacakları hangi ücret üzerinden hesaplanır?
Giydirilmiş ücret, kıdem ve ihbar tazminatı hesabına esas ücrettir. Bunların dışındaki ikramiye, yıllık izin ücreti, hafta tatili, genel tatil, fazla çalışma paraları gibi işçi alacakları asıl ücret (çıplak ücret) üzerinden hesaplanır.
Kimler manevi tazminat isteyebilir?
Ölen kişinin eşi, çocukları, anne-babası veya ölenin kendisine destekte bulunduğunu ispat edebilen herkes maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Ölenin herhangi bir desteği olmamasına rağmen ölümden üzüntü duyan birinci derece yakınlar da manevi tazminat davası açabilirler. (Borçlar Kanunu md. 56/2).
Ölümlü kazalarda sürücünün ehliyeti kaç yıl alınır?
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise (1) yıl süre ile geri alınır.
Maddi tazminat davası mirasçılara geçer mi?
Ön alım hakkı ile yaşarken miras bırakan tarafından açılmış bir manevi tazminat davası olması şartıyla manevi tazminat talep hakkı mirasçılara geçer. Yine maddi tazminat talep hakkı da istisnasız mirasçılara geçer.