MANŞET

Tüketici Hakem Heyeti Nedir | Tüketici Mahkemesi İstanbul

Tüketici Hakem Heyeti Nedir | Tüketici Mahkemesi İstanbul

Tüketici Hakem Heyeti Nedir?

Tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıkları çözmek amacıyla il ve ilçe merkezlerinde kurulmuş olan bir karar mercidir.

6502 Sayılı Tüketicinin korunması hakkındaki kanunun 66-72 maddeleri ve Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri yönetmeliği ile düzenlenmiş Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından kurulmuş bir birimdir.

Tüketici Hakem Heyetlerine yazılı olarak başvurmak gerekmekte, sözlü yapılan başvurular kabul edilmemektedir.

Tüketici hakem heyetlerine nasıl başvuru yapılır?

Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.

Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı’nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir.

Elektronik ortamda yapılan başvuruların TÜBİS ile yapılması zorunludur. Bu başvuruların geçerli olabilmesi için uyuşmazlıkla ilgili başvuru formunun eksiksiz olarak doldurulması, varsa bilgi ve belgelerin sisteme yüklenmiş olması gerekir.

Seçimlik Hakları

Satıcının sattığı ürünün kusurlu ve bozuk olmasından dolayı tüketiciler belli haklar talep eder. Bu haklar aşağıda şu şekilde verilir:

-Sözleşmeden dönme (ürünü iade ederek bedelini isteme),

-Ayıp oranında bedelden indirim isteme,

-Ayıplı malın ya da hizmet sonucu ortaya çıkan eserin ücretsiz onarımını isteme,

-Satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini ya da hizmetin yeniden görülmesini isteme haklarından tüketiciler istediklerini seçebilme şansına sahiptir.

Başvuru Dilekçesinde Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

-Başvuru dilekçesinde başvuru sahibinin adı, soyadı, TC kimlik numarası, adresi, uyuşmazlık değeri ve talebi ile şikayet edilene ait bilgilere yer verilmesi gerekmektedir.

-Başvuru dilekçesi eklerine delil oluşturan belgelerin; sözleşme, fatura, ödeme makbuzları gibi belgelerinin tümünün sunulması gerekmektedir.

-Dilekçede hukuki uyuşmazlık ve nedeni açık bir şekilde anlatılmalı, bu uyuşmazlık sonucunda talep edilen parasal değer veya para ile ölçülemeyen edime ilişkin açık şekilde bilgi verilmelidir.

Tüketici Hakem Heyeti Nedir | Tüketici Mahkemesi İstanbul

Tüketici hakem heyetlerinin görev alanını belirleyen parasal sınırlar nedir?

Tüketici hakem heyetlerinin görev alanını belirleyen başvuru sınırları tüketici uyuşmazlıklarının değerleri açısından her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranında tekrar belirlenmektedir. Bu kapsamda

2022 yılı için; (01.10.2022 tarihinden itibaren)

30.000 Türk Lirası altında bulunan uyuşmazlıklarda İlçe veya İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılması zorunludur

2022 yılı için; (01.10.2022 tarihinden itibaren)
30.000 Türk Lirası ve üzerindeki uyuşmazlıkların karara bağlanması amacıyla tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılamaz.

Söz konusu uyuşmazlıkların çözümü için 6502 sayılı Kanun’un 73/A maddesi kapsamında sırasıyla dava şartı arabuluculuk müessesesine ve tüketici mahkemelerine; tüketici mahkemeleri bulunmayan yerlerde ise asliye hukuk mahkemelerine başvurulması gerekmektedir.

Tüketici hakem heyetleri ne kadar sürede karar verir?

Tüketici hakem heyetine yapılan başvurular başvuru tarih ve sırasına göre en geç altı ay içinde görüşülür ve karara bağlanır. Yapılan başvurunun niteliği, dikkate alınarak, karar süresi en fazla üç ay daha uzatılabilir.

Tarafların ivedi inceleme talebinde bulunması ve talebin başkan tarafından uygun görülmesi halinde ise başvurular tüketici hakem heyetince öncelikle gündeme alınabilir.

TÜKETİCİ HAKEM HEYETİ KARARINA İTİRAZ NEREYE YAPILIR VE SÜRESİ NEDİR?

Tüketici Hakem Heyetine yapılan başvuru ile ilgili tüm delilleri toplayıp, olumlu ya da olumsuz bir karar verir. Hakem heyeti karar verdikten sonra verilen bu kararı taraflara tebliğ edilir. Hakem Heyetinin verdiği kararda aleyhine karar verilen taraf, kararın kendisine tebliğden itibaren 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itirazda bulunabilir. Tüketici kanunda belirtilen bu süre hak düşürücü niteliktedir. Bu sürenin durması veya kesilmesi mümkün değildir.

Tüketici Mahkemeleri

Tüketici Mahkemeleri, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yer alan genel görevli Asliye Hukuk Mahkemeleri’nden farklı olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile kurulan özel görevli mahkemelerdir. Tüketici Mahkemeleri, isminden de anlaşıldığı üzere tüketicilerin iş ve işlemleri nedeniyle yaşadığı uyuşmazlıkların çözümüne bakmakla görevli mahkemelerdir. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’da tüketici ve tüketici işleminin tanımı yapılmıştır. Buna göre;

-Tüketici: Ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi

-Tüketici işlemi: Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade etmektedir.

Tüketici Mahkemesinde Dava Açma Şartları

İlk şartın Tüketici Hakem Heyetine başvurmak olduğunu söyleyebiliriz. Kimi uyuşmazlıklar için dava açmadan evvel Tüketici Hakem Heyetine başvurmak şarttır. Eğer heyetten alınan karar gereği karşı taraf işlem yapmaz ise bu sefer yapması için dava açılabilir, ve yahutta heyet tarafından verilen karara itiraz etmek için dava açabilirsiniz.

Tüketici Mahkemelerinde Bakılan Davalar

-Ayıplı Maldan veya Hizmetten Kaynaklanan Davalar.

-Satıştan Kaçınmadan kaynaklanan davalar,

-Sözleşmedeki haksız şartlardan kaynaklanan davalar,

-Devre mülk, paket tur, tatil sözleşmesinden kaynaklanan davalar

-Kapıdan satıştan, Kampanyalı veya Taksitli satıştan kaynaklanan davalar

-Mesafeli sözleşmeden kaynaklanan davalar

-Kredi kartı sözleşmesinden veya Tüketici kredisinden kaynaklanan davalar

-Tüketici mahkemelerinde bakılan dava türleridir.

Dava Şartı Arabuluculuk

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 73/A maddesi uyarınca parasal sınırı 11.330 TL’yi aşan uyuşmazlıkların çözümü için Tüketici Mahkemeleri’nde dava açılmadan önce arabuluculuğa başvurulması zorunludur. Arabuluculuğa başvurulmadan açılan davalar ise dava şartı eksikliği nedeni ile usul yönünden reddedilecektir.

Görevsizlik Kararı

Tüketici mahkemesi ve görevleri hakkında yaşanan karışıklıklar sebebi ile mahkeme görevsizlik kararı verebilir. Bu noktada özellikle tüketici mahkemesinin görev alanına girmemesine rağmen dava dilekçesinin ve dosyasının bu mahkemeye sunulması durumunda mahkeme kendi görev alanında olmadığını belirtecek ve görevsizlik kararı verecektir. Bu tür aman kaybettirecek durumlar ile iç içe olamamak için süreci konusunda uzman olan isimler ile yürütmek çok daha verimli olacaktır. Tüketici mahkemesi ve görevleri kapsamında net bilgi sahibi olan avukatlardan yardım almak bu alanda yol gösterici olacaktır.

Tüketici Hakem Heyeti Nedir | Tüketici Mahkemesi İstanbul

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu