MANŞET

Türk Vatandaşlığından Çıkma İzni Ankara

Türk Vatandaşlığından Çıkma İzni Ankara

 

YABANCI DEVLET VATANDAŞLIĞININ KAZANILMASI İÇİN TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMAK / Kişiler Türk vatandaşlığından farklı bir yabancı devlet vatandaşlığının kazanılması için Türk vatandaşlığından çıkma talebinde bulunabilirler ve bu amaçla Türk vatandaşlığından çıkmak yetkili makamlardan alınacak izin ile gerçekleşir, doğrudan yabancı devlet vatandaşlığının kazanılması ile gerçekleşmez ve yetkili makam izni gerekir.

Türk vatandaşlığından çıkmak için yetkili makam izninin alınmasını öngören kanuni düzenleme olan 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu m.25’e göre,

Türk vatandaşlığından çıkmak için izin isteyen kişilerin taşınması gereken şartlar bulunur ve ancak bu şartların mevcut olması halinde kişiye Bakanlıkça çıkma izni veya çıkma belgesi verilebilir.  

  • Kişi ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmalıdır.
  • Kişinin yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olması veya kazanacağına ilişkin inandırıcı belirtiler bulunması gerekir.
  • Kişi herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamalıdır.
  • Kişi hakkında herhangi bir mali ve cezai tahdit bulunmamalıdır.

Avrupa Vatandaşlık Sözleşmesi m.7/1-a bendinde de kişilerin kendi vatandaşlıklarından farklı ülkenin vatandaşlığını gönüllü olarak kazanmaları kendi ülkesine ait vatandaşlıktan çıkabilmeleri için var olan bir sebep olarak düzenlenmiştir.

 

Yabancı devlet vatandaşlığının kazanılmış olması halinde veya kazanılması amacıyla Türk vatandaşlığından çıkmak için başvuru nereye yapılmalıdır?

Türk vatandaşlığından çıkmak isteyen kişilerin yaptığı başvurular yurt içinde yerleşim yerinin bulunduğu valiliğe, yurt dışında ise dış temsilciliklere bizzat veya bu kişilerin kanuni vekilleri aracılığıyla bu hakkın kullanılmasına ilişkin özel vekaletname ile yapılır. Posta yoluyla yapılan müracaatlar kabul edilmez.

 

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMA İZİN BELGESİ / Kişinin henüz yabancı bir devlet vatandaşı olmaması ancak yabancı devlet vatandaşlığını kazanmak amacıyla yetkili makamdan Türk vatandaşlığından çıkma izni istemesi sonucu verilen belgedir. Kişi henüz yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmadığından bu belgenin geçerlilik süresi 2 yıldır ve kişi 2 yıl içerisinde yabancı bir devlet vatandaşlığı kazandığını belgelendirmediği sürece çıkma izin belgesi geçersiz hale gelecektir.

TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKMA BELGESİ / Kişinin yabancı bir devlet vatandaşlığını kazanmış olması halinde veya yetkili makam tarafından kendisine verilecek çıkma izni ile birlikte kazanacağını belgelendirmesi sonucu yetkili makam tarafından verilen belgedir.

 

T.C. 
D A N I Ş T A Y 
ONUNCU DAİRE 
Esas No : 2016/2376 
Karar No : 2021/1206 

HUKUKİ DEĞERLENDİRME: 
Yukarıda yer verilen hükümler incelendiğinde; Türk vatandaşlığından çıkma izni alarak çıkmak isteyen kişilerde aranan şartlara yönelik düzenlemeler getirildiği, söz konusu izni alabilmenin şartlarından birinin de herhangi bir suç nedeniyle aranan kişilerden olmamak olduğu anlaşılmakta; bu hususa yönelik olarak (Mülga) 403 sayılı Kanun lafzında “Herhangi bir suç nedeniyle aranmakta olan kişilerden olmamak,” şeklinde hükme yer verilmesine rağmen, 5901 sayılı Kanun lafzında, “Herhangi bir suç veya askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak.” şeklinde daha ayrıntılı bir hükme yer verildiği görülmekle birlikte; askerlik hizmetini yapmamak amacıyla çıkma izni ile vatandaşlıktan çıkma yoluna başvurulup söz konusu kurumun kötüye kullanılmasının önlenmesi açısından 403 sayılı Kanun’da yer alan düzenlemenin askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişileri de kapsadığının kabulü gerektiği açıktır.
Davaya konu 17/08/2007 tarih ve 056967 sayılı İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü işlemi yönünden yapılan inceleme:
Uyuşmazlıkta; davacının (Mülga) 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nun 20. maddesi uyarınca Türk vatandaşlığından çıkmasına izin verilmesi istemli başvuruya yönelik davalı idarece yapılan değerlendirmede; Milli Savunma Bakanlığı’nın 03/07/2007 tarihli yazısı uyarınca, davacının izin tecavüzü suçundan arandığının belirtilmesi üzerine dava konusu işlemin tesis edildiği görülmekte olup, askerlik hizmeti nedeniyle arandığı anlaşılan davacı hakkında, işlem tarihinde mer’i olan 403 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmamaktadır.
Davaya konu 04/02/2013 tarihli başvurunun zımnen reddine ilişkin işlem yönünden yapılan inceleme;
Dava dosyası içerisinde yer alan bilgi ve belgelerden, davacı vekili tarafından müvekkiline çıkma izni verilmesi istemli başvuru üzerine davalı idarece, davacının askerlik durumuna yönelik olarak Milli Savunma Bakanlığı’ndan bilgi istenildiği, Milli Savunma Bakanlığı’nın 29/03/2013 tarihli yazısında, davacının izin aşımı sebebiyle arandığının belirtildiği görülmektedir. 
Bu haliyle, 5901 sayılı Kanun’un 25. maddesi uyarınca çıkma izni verilmesinin şartlarından olan askerlik hizmeti nedeniyle aranan kişilerden olmamak şartını taşımadığı anlaşılan davacının başvurusunun zımnen reddi yolunda tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Bu durumda, davanın reddi yolunda verilen temyize konu idare mahkemesi kararında sonucu itibariyle isabetsizlik bulunmamaktadır. 

Stajyer Derya MERİÇ

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu