Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır? | 2022
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır? | 2022
Boşanma davasının açılması için ödenmesi gereken bazı masraflar vardır. Bu masraflar ödenmeden boşanma davası açılamaz. Ancak maddi durumu iyi olmayan kişiler, bu masrafları ödeyemeyebilirler. Kimse maddi durumunun elverişli olmaması yüzünden kanunda kendine tanınmış bir haktan yoksun bırakılamaz. Bu hukuk devletine ve demokrasi anlayışına aykırı olacaktır. Bu nedenle mahkeme harç ve masrafları bakımından ödeme gücü olmayan kişiler için getirilmiş bir sistem vardır.
HMK MADDE 334- (1) Kendisi ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeksizin, gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme
gücünden yoksun olan kimseler, iddia ve savunmalarında, geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler.
Dava açılması nedeniyle harç ve masrafları ödeme gücünden yoksun bulunan kişiler, adli yardım sisteminden yararlanabilir. Böylece mahkeme giderlerinden, istenilen teminatlardan, dava avukatla takip ediliyorsa vekalet ücretinden muaf olunacaktır.
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır? | 2022
Adli Yardım Talebinde Nasıl Bulunulur?
Adli yardım talebi, davanın açılacağı mahkemeden talep edilmesi gerekir. Boşanma davasının dava dilekçesine adli yardım isteminde bulunulduğu eklenmelidir. Dilekçenin sağ üst yerine “Adli Müzaheret Taleplidir” yazılması gerekir. Ancak sadece bu talebin yazılması yeterli değildir.
- Yargılama giderlerini karşılayacak durumu olmadığını gösteren belge, (muhtarlıktan yoksulluk belgesi alınabilir)
- Üzerinde kayıtlı taşınır taşınmaz mal bilgilerini gösteren tapu kaydı belgesi,
- Aylık kazancı, (SGK Kaydı)
- Ailevi durumu,
- Bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı
gibi belgelerin dava dilekçesine eklenmesi gerekir. Adli yardım talebine ilişkin evrak, her türlü harç ve vergi için ücret ödenmez. Adli yardım talebinin değerlendirmesi duruşmalı ve duruşmasız olarak yapılabilir.
Aynı zamanda avukat atanması için barodan da adli yardım talebinde bulunulabilir. Bulunulan ildeki baronun Adli Yardım Merkezi’nden avukat talep edilebilir. Ancak avukat seçme imkanı yoktur. Sistemdeki sıraya göre avukat ataması yapılır. Adli yardım merkezi; açılacak dava türünü, üzerinde kayıtlı taşınır taşınmaz mal bilgilerini, nerde çalıştığını, maaşını, bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sayısı gibi bilgileri talep eder.
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır? | 2022
Adli Yardım Talebi Reddedilirse Ne Yapabilirim?
Mahkemenin adli yardım talebi konusunda vermiş olduğu karara itiraz edilmesi mümkündür. Verilen kararın tebliğinden itibaren 1 hafta içerisinde kararı veren mahkemeye itiraz edilebilir. İtiraz dilekçe ile yapılmalıdır. Mahkeme itirazı incelemeye alır. İnceleme sonucunda vermiş olduğu karar kesindir. Yani verilen karara karşı bir üst mahkemeye itiraz edilemez. Ancak adli yardım talebi reddedildikten sonra kişinin maddi durumunda büyük oranda bir azalma meydana gelmişse bu sebebe dayanılarak yeniden talepte bulunulabilir.
Param Yok Nasıl Boşanma Davası Açabilirim | Boşanma Avukatı
Dava Sonunda Haksız Çıkarsam Yargılama Giderlerini Öder Miyim?
Adli yardım kararı verilmesiyle birlikte yargılama giderleri ertelenir, avanslar ise Devlet tarafından ödenir. Dava sonunda haksız çıkan kişiden tahsil edilir. Dava sonunda haksız çıkan kişi, adli yardım talebinde bulunan kişi ise yargılama giderlerini ödemesine karar verilebilir. Mahkemenin uygun görmesi halinde aylık taksitler şeklinde ödenmesine karar verebilir. Ancak kişinin, bu giderleri ödemesi halinde ciddi zorluğa düşeceği ortada ise mahkeme, ödenmemesine veya bir kısmının ödenmesine karar verebilir.
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır? | 2022
Adli Yardım Kararıyla Atanan Avukatın Ücretini Kim Öder?
Adli yardım talebi üzerine baro avukat görevlendirmesi yapar. Avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır? | 2022
Adli Yardım Daha Sonra Kaldırılır Mı?
Adli yardımdan yararlanan kişinin;
- Adli yardım talebinde bulunan kişi mali durumu hakkında kasten veya ağır kusuru sonucu yanlış bilgi verdiği ortaya çıkması halinde adli yardım kararı kaldırılır.
- Adli yardım talebinde bulunan kişinin sonradan mali durumunun yeteri derecede iyileştiği anlaşılırsa adli yardım kararı kaldırılır.
Adli yardımdan haksız olarak yararlanan kişiden tüm masraf ve harçlar, geri talep edilir.
Ücretsiz Boşanma Davası Nasıl Açılır? | 2022
Stajyer Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.