MANŞET

Uluslararası Casusluk Suçu | 2023

Uluslararası Casusluk Suçu | 2023

Casusluk Nedir?

Casusluk, bilginin sahibinin izni olmaksızın gizli veya gizli olarak kabul edilen bilgilerin edinilmesidir. Casusluk, bir hükûmet veya şirketin hizmetinde olan ya da bağımsız olarak faaliyet gösteren bir kişi ya da bir casus ağı (iş birliği yapan bir casus grubu) tarafından gerçekleştirilmektedir.

Casusluk; uluslararası ilişkilerde bir devlet hesabına başka devletin siyasî, askerî, ekonomik, teknik veya başka sahalarda gizli bilgilerin elde edilmesi ve diğer devlete aktarılmasını içerir.

Uluslararası casusluk

Madde 331– (1) Yabancı bir devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, diğer bir yabancı devlet lehine siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin eden vatandaşa veya bunu Türkiye’de temin etmiş bulunan yabancıya bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası verilir.

Uluslararası Casusluk Suçunun Unsurları

Madde gerekçesine göre; Devletin ülkesinde iki yabancı devletin birbirine karşı casusluk faaliyetlerini icra etmeleri, yabancı devletler üzerinde olumsuz etki yaparak, uluslararası ilişkilerin bozulmasına neden olabileceğinden, bu fiillerin de nitelikleri itibarıyla cezalandırılması uygun görülmüş ve böylece uluslararası casusluk cezalandırılmıştır.

Maddenin koruduğu hukukî yarar, Türkiye’nin uluslararası itibarıdır.

Yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini

Madde 335– (1) Yetkili makamların kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin eden kimseye sekiz yıldan on iki yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Fiil, Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin yararına işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise faile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.

Uluslararası Casusluk Suçu | 2023
Uluslararası Casusluk Suçu | 2023

 

Yasaklanan bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklama

Madde 337– (1) Yetkili makamların kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklayan kimseye on yıldan on beş yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Fiil, savaş zamanında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.

Taksir sonucu casusluk fiillerinin işlenmesi

Madde 338– (1) Bu bölümde tanımlanan suçların işlenmesi, ilgili kişilerin dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırı davranmaları sonucu mümkün olmuş veya kolaylaşmış ise, taksirle davranan faile altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Fiil, savaş sırasında işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise, taksirle davranan faile üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.

Yasa gerekçesi

Yasa gerekçesinde Devletin ülkesinde iki yabancı devletin birbirine karşı casusluk faaliyetlerini icra etmelerinin, yabancı devletler üzerinde olumsuz etki yaratarak, uluslararası ilişkilerin bozulmasına neden olabileceği öngörüldüğünden, bu fiillerin de niteliği itibarıyla cezalandırılmasının uygun görüldüğü ve bu suretle uluslararası casusluğun cezalandırıldığı açıklanmıştır.

Düzenleme ile korunan hukuki yarar, Türkiye’nin uluslararası itibarıdır.

Uluslararası Casusluk Suçunda Sanık

Uluslararası casusluk suçu fail bakımından özgü nitelik taşımamaktadır. İlgili suç Türk vatandaşı kişiler tarafından işlenebileceği gibi yabancılar tarafından da işlenebilmektedir. Uluslararası casusluk suçu ile Türkiye’nin siyasi itibari korunmak istenmektedir. Bu minvalde değerlendirildiğinde suçun mağduru basit anlamda Türkiye devletidir.

Uluslararası Casusluk Suçunu Meydana Getiren Eylemler

Yabancı bir devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgilerin, diğer bir yabancı devlet lehine siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin edilmesi ile ilgili suç oluşur. Görüldüğü üzere bahse konu bilgilerin temin edilmesi uluslararası casusluk suçunun gerçekleşmesi için yeterlidir. Suça konu bilgiler yabancı bir devletten, harici yabancı bir devlet lehine siyasi veya askeri casusluk maksadıyla temin edilmelidir.

Uluslararası casusluk suçu ani hareketli suçlardandır. Failin yabancı bir devletten suça konu bilgiyi temin etmesi ile suç işlenmiş olur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu eylemin gerçekleştiği yerdir. İlgili kanun maddesi ile yalnızca Türkiye’de gerçekleşen casusluk faaliyetleri suç olarak tanımlanmıştır. Bu sebeple suça konu eylemlerin yurt dışında gerçekleştirilmesi halinde uluslararası casusluk suçu oluşmayacaktır.

Uluslararası Casusluk Suçunun Cezası

Uluslararası casusluk suçunu işleyen kişi bir yıldan dört yıla kadar hapis ile cezalandırılır. Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk grubunda yer alan diğer suçlardan farklı olarak uluslararası casusluk suçu için ağırlaştırıcı neden öngörülmemiştir.

Uluslararası casusluk suçu zamanaşımı

Bu suç için dava zamanaşımı süresi, TCK 66. maddesi gereğince sekiz yıl olarak belirlenmiştir.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi’dir.

YARGITAY KARARI

9. Ceza Dairesi 2013/14463 E. , 2014/12248 K.

“İçtihat Metni”

Mahkemesi :Ağır Ceza Mahkemesi
Suç : Silahlı terör örgütüne üye olma, siyasal veya askeri casusluk
Hüküm : 1- Siyasal veya askeri casusluk suçundan; beraat,
2- Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan; TCK’nın 314/2, 62/1, 53/1, 58/9, 63, 3713 sayılı Kanunun 5. maddeleri uyarınca mahkumiyet

Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
1- Siyasal veya askeri casusluk suçundan kurulan hükme ilişkin incelemede;
Yapılan yargılama sonunda yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmadığı gerekçeleri gösterilerek mahkemece kabul ve takdir kılınmış olduğundan Cumhuriyet savcısının yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle beraate ilişkin hükmün ONANMASINA
2- Silahlı terör örgütüne üye olma suçundan kurulan hükme yönelik temyize gelince;
Silahlı terör örgütü ile arasında organik bağ bulunduğuna, terör örgütünün hiyerarşik yapısı içinde yer aldığına, dair her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmayan sanığın, 06.08.2009 tarihli olay yakalama ve arama tutanağı, üst aramasında ele geçen sanığın eli ürünü olan doküman, iletişimin tespiti tutanakları ve tüm dosya kapsamına göre silahlı terör örgütünün ihtiyaç duyduğu bilgileri örgüt mensuplarına aktarması şeklindeki eyleminin silahlı terör örgütüne yardım etme suçunu oluşturacağı, hukuki durumunun buna göre takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden değerlendirmede yanılgıya düşülerek yazılı şekilde hüküm kurulması,
Kanuna aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı BOZULMASINA, 04.12.2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

16. Ceza Dairesi 2019/6317 E. , 2020/1862 K.

“İçtihat Metni”

Mahkemesi :Ağır Ceza Mahkemesi
Suç : Siyasal ve askeri casusluk suçuna yardım
Hüküm : TCK’nın 328/1, 39/2-c, 39/1-son, 62/1, 53/1-2-3, 63, maddeleri gereğince mahkumiyet

Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Anayasa Mahkemesinin 24.11.2015 tarih ve 29542 sayılı Resmi Gazede’de yayımlanarak yürürlüğe giren 08.10.2015 tarih, 2014/140 E. 2015/85 K. sayılı iptal kararının TCK’nın 53. maddesinin uygulanması yönünden infaz aşamasında gözetilmesi mümkün görülmüştür.
Bozmaya uyularak yapılan yargılama sonunda toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın suçunun sübutu kabul, olay niteliğine ve kovuşturma sonuçlarına uygun şekilde vasfı tayin edilmiş, cezayı azaltıcı sebebin niteliği takdir kılınmış, savunmaları inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre kurulan hükümlerde bir isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık müdafiinin yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 10.03.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu