MANŞET

Uluslararası Tahkim Ne Demek

Uluslararası Tahkim Ne Demek

Uluslararası Tahkim, eyaletten eyalete değişen ticari uyuşmazlıkları dahi içeren bir terim olan ‘arbitrable’ kısmında yer alır. Özellikle şirketler, diğer ticari işletmeler ile olan ticari sözleşmelerinde uluslararası tahkim kurallarında belirtilen antlaşmaları dahil ederek işlem yaparlar.

Milletlerarası tahkim hukuku nedir?

Milletlerarası tahkim rızai ve bağlayıcı bir uyuşmazlık çözüm yolu olarak sınır aşan uyuşmazlıkların devlet mahkemeleri dışında çözümlenmesi için bir araç teşkil eder. Tahkim, bilgili olanlar için olanaklar sunarken tecrübesiz olanlar için tuzaklar içerebilir.

Tahkimin avantajları nelerdir?

Tahkim mevcut yargı sistemimizdeki diğer dava yollarına göre daha ucuz ve uyuşmazlıkları daha süratli bir şekilde sonuca bağlamaktadır. Bu nedenle tahkime başvuran insan sayısı her geçen gün artmakta olup, yargı sistemimizdeki yükü önemli ölçüde azaltmaktadır.

Tahkim için nereye başvurulur?

Tahkim sistemine üye bir sigorta kuruluşu ile uyuşmazlık yaşadığınızda öncelikle bu uyuşmazlığın çözümü için ilgili sigorta kuruluşuna başvurmanız gereklidir.

Tahkim zorunlu mu?

Sigortacılıkta tahkim, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu 30.maddesinde düzenlenmiş olup, zorunlu olmayan, “isteğe bağlı” bir tahkim yoludur.

Tahkimin türleri nelerdir?

Tahkim kısaca kurumsal ve ad hoc tahkim olarak iki ana türe ayrılır. Kurumsal Tahkim, önceden belirlenip duyurulan kurallar çerçevesinde uyuşmazlığın ortadan kaldırılması amacıyla tahkim kurumu ve hakemleri tarafından söz konusu kuralların uyuşmazlıkta uygulanmasıdır.

Sigorta Tahkim Komisyonu’na Başvurum Ne Kadar Zamanda Sonuçlanır?

Başvurunuz Komisyona ulaştıktan sonra söz konusu talebinizin, Komisyon Raportöleri tarafından en geç 15 gün içerisinde ön incelemesi tamamlanarak, başvurunuzun sigorta hakemlerine havale edilip edilmeyeceğinin kararı verilir.

Araç değer kaybı tahkim başvurusu nasıl yapılır?

Sigorta şirketi ile anlaşma sağlanamadığı durumda Sigorta Tahkim Komisyonu şikayet talebi iletilebilir. Ancak bu komisyondan önce sigorta şirketi ile iletişime geçilmelidir. Sigorta şirketi cevap vermediği zaman da şahsen ya da avukat aracılığıyla Sigorta Tahkim Komisyonu’na giderek başvuru yapılabilir.

Tahkim kararları kesin mi?

5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu’nun 30.maddesinin 12. fıkrasında; “ Tahkim sistemine üye olmak isteyenlerden katılma payı, uyuşmazlık çözümü için Komisyona başvuranlardan ise başvuru ücreti alınır. Beş bin Türk Lirasının altındaki uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları kesindir.

Tahkim kurumları nelerdir?

Bunlardan en önemlileri Milletlerarası Ticaret Odası Tahkim Mahkemesi “ICC Arbitration Court”, Yatırım İhtilaflarının Halline Dair Uluslararası Merkez “ICSID”, Spor Tahkim Mahkemesi “CAS” ve İstanbul Tahkim Merkezi “ISTAC” olarak sayılabilir.

Tahkim kararına karşı ne yapılabilir?

Hakem kararına karşı yalnızca iptal davası açılabilir. İptal davası, tahkim yeri bölge adliye mahkemesinde açılır; öncelikle ve ivedilikle görülür.

Tahkim heyeti kimlerden oluşur?

Komisyon Başkanlığı, bir Hazine Müsteşarlığı temsilcisi, iki Birlik temsilcisi, bir tüketici derneği temsilcisi ile Müsteşarlıkça belirlenecek bir akademisyen hukukçu temsilcinin katılımı ile oluşur. Sigorta Tahkim Komisyonu’nun merkezi İstanbul’dadır.

Uluslararası Tahkim Ne Demek

Uyarı: Yukarıdaki bilgi ve görüşlerimiz sadece yol gösterme amaçlıdır ve yasal tavsiye alma olarak değerlendirilemez. Asal Hukuk Danışmanlık bürosu olarak , doğru ve güncel bilgiyi sağlamak için her türlü çabayı göstermektedir ancak, bu makalenin yayımlanmasından sonra yürürlüğe girebilecek olan yasa ve mevzuatlarda yapılan değişiklikler nedeniyle en güncel yasal gelişmeleri yansıtmayabilir. Bu nedenle, bu makaledeki hiçbir şey yasal tavsiye olarak görülmemeli ve herhangi bir karar vermeden veya bu makalede yer alan bilgilere dayanarak herhangi bir işlem yapmadan önce avukatlara danışmalısınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu