MANŞET

Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir İstanbul

Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir İstanbul

Tedbir Kararı Nedir?

Şiddet mağdurları ve şiddet uygulayanlar hakkında hakim, kolluk görevlileri ve mülki amirler tarafından, istem üzerine ve/veya ilgili makam tarafından re’sen verilecek olan mağduru korumaya yönelik kararları ifade etmektedir.

Koruma Tedbiri Nedir?

Koruma tedbiri, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlemesi Hakkındaki Kanun uyarınca hüküm altına alınmışlardır. Koruma tedbirleri bu anlamda, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirleri ifade etmektedir. Koruma tedbirleri, önleyici tedbir ve koruyucu tedbir olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar.

Koruyucu koruma tedbirleri kendi içerisinde, mahkemenin verdiği koruyucu tedbirler ve mülki amirin (valinin) verdiği koruyucu tedbirler olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar. Önleyici tedbirler ise kural olarak hakim tarafından verilmektedirler.

Koruma Tedbiri Kararı Nedir?

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında iki çeşit koruma tedbiri kararı vardır. Kararı veren makamlar bakımından da koruma tedbiri kararları ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan ilki mülki idari amir (vali veya kaymakam) diğeri ise aile mahkemesi (aile mahkemesi olmayan yerlerde asliye hukuk mahkemeleri) tarafından verilen koruma tedbiri kararlarıdır. İdari koruma tedbiri kararlarında esas yetki mülki idari amirdir. Fakat gecikmesinde sakınca olan hallerde kolluk amiri de koruma tedbiri kararı verebilir.

Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir İstanbul

 

Önleyici Tedbir Kararı Nedir?

Hakaret ve Tehdit Yasağı

Evden Uzaklaştırma

Adrese Yaklaşmama

Çocukla Görüşmenin Refakatçi Eşliğinde Yapılması

Çocuklara Yaklaşma Yasağı

Eşyalara Zarar Verme Yasağı

İletişim Kurma Yasağı

Silah Teslimi

Alkol ve Uyuşturucu Kullanma Yasağı

Sağlık Kuruluşuna Başvurma ve Tedavi

Evden Uzaklaştırma Nedir?

Evden uzaklaştırma, 6284 sayılı Kanun kapsamında eşin ortak yaşanılan konuttan yahut bulunduğu herhangi bir yerden hakim kararı ile derhal uzaklaştırılması ve ortak konutun şiddet gören eşe tahsis edilmesi anlamına gelir. Ayrıca evden uzaklaştırma dediğimiz zaman bu karar kendi içerisinde konuta, okula, işyerine, şiddet gören kişiye vs. yaklaşmama, iletişim kurmama gibi yükümlülükleri de içerir.

ÖNEMLİ: Esasen 6284 sayılı Kanun, şiddet gören kişinin korunmasına ilişkin çeşitli hükümler içerir. Burada yalnızca evden uzaklaştırma değil başkaca tedbirler de söz konusudur.

Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?

Uzaklaştırma kararı cinsiyet farkı gözetilmeksizin şiddet gören veya şiddet görme tehlikesi altında bulunan herkes tarafından alınabilir. Söz konusu karar, Polis Merkezlerine, Cumhuriyet Başsavcılıklarına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezine ve Aile Mahkemelerine ibraz edilecek başvuru dilekçesiyle alınır. Kararın alınabilmesi için, şiddete maruz kalan kişinin yetkili mercilere dilekçe vermek suretiyle uzaklaştırma isteminde bulunması, şiddet gördüğüne veya şiddet görme tehlikesi içerisinde olduğuna ilişkin beyanda bulunması yeterlidir.

Uzaklaştırma kararı varken boşanma davası açılır mı?

Evden uzaklaştırma cezası alanlar başka bir delil ile desteklenmediği takdirde boşanma davasına sebebiyet verip haksız çıkmayacaklardır. … 6284 sayılı kanun gereğince verilen evden uzaklaştırma kararları BAŞKA DELİL ile desteklenmediği takdirde BOŞANMA davasında “TEK BAŞINA” boşanma sebebi OLUŞTURMAZ.

Uzaklaştırma kararı kimlere verilir?

Mahkemece, şiddet uygulayanın müşterek konuttan (yani ortak yaşanılan konut, örnek olarak şiddet uygulayan eşinizle yaşadığınız ev) veya bulunduğu yerden derhâl uzaklaştırılması ve müşterek konutun korunan kişiye tahsis edilmesi yönünde karar verilebilir.

Uzaklaştırma Kararı Sicile İşler Mi?

Bu kararın bir önleyici koruma tedbiri olduğunu söyledik. Uzaklaştırma kararı, cezai değil hukuki bir süreçtir. Adli sicil kaydına sadece kişinin işlediği suç ve kabahatlere yönelik yaptırımlar işlenmektedir. Dolayısıyla uzaklaştırma kararının sicile işlenmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Ancak bu koruma tedbirini gerektirecek bir suç konusu gündemdeyse, sadece bu suça ilişkin alınan ceza sicile işlenecektir. Bunun dışında, bu tarz alınan koruyucu ve önleyici tedbirlerin kaydı devlet nezdinde her zaman tutulmaktadır. Dolayısıyla bir güvenlik soruşturması vb. geçirmeniz sırasında hakkınızda daha önce uzaklaştırma kararı alınmış olduğu hususu, devlet yetkililerince görülebilecektir.

Uzaklaştırma kararı uzatılabilir mi?

Uzaklaştırma Kararının Uzatılması Karar alındıktan sonra kararı veren Aile Mahkemesi’ne ya da sair bir karar merciine verilecek dilekçe ile kararın uzatılması talep edilebilir.

Uzaklaştırma Kararı Kaç Günde Çıkar?

Kanun’da uzaklaştırma kararı verilebilmesi için bir süre öngörülmemiştir. Uzaklaştırma kararı, hakim tarafından verildiğinden hakimin iş yoğunluğuna göre süre değişse de genel olarak 1 ile 4 gün içerisinde uzaklaştırma kararı verilmektedir. Ayrıca gecikmesinde sakınca bulunan hallerde kolluk amiri tarafından da uzaklaştırma kararı verilmektedir.

Uzaklaştırma Kararı İçin Nereye Başvurulmalı

Uzaklaştırma kararı alabilemek için şiddet mağduru kimseler tarafından polis merkezlerine, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne, Cumhuriyet Başsavcılıkları’na veya Aile Mahkemelerine bir dilekçe ile başvurularak uzaklaştırma kararı talep edilebilir.

Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?

Uzaklaştırma alındıktan sonraki 2 hafta içerisinde itiraz etme hakkı vardır. Karara itiraz için yazılı bir bildiri yapılması gerekir. Aile Mahkemesi itirazı incelediği zaman haksız bir durum olduğuna karar verirse iptal işlemleri başlatılır.

Bu durumun iptali, uzaklaştırmayı veren mahkeme tarafından yapılmaz. Eğer bölgede ikinci bir Aile Mahkemesi var ise bu incelemeyi o yapar.

Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir 2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu