MANŞET

Uzun Dönem İkamet İzni Şartları Nedir?

Uzun Dönem İkamet İzni Şartları Nedir?

Uzun Dönem İkamet İzni Nedir?

Türkiye’de kesintisiz olarak en az 8 yıl ikamet etmiş olan veya Bakanlık tarafından belirlenmiş şartlara uyan yabancılar uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilir. Başvuru üzerine Bakanlığın onayını almak suretiyle valilikler süresiz ikamet izni verebilir.

Uzun Dönem İkamet İzni Şartları Nedir?

  • Kesintisiz en az sekiz yıl ikamet izniyle Türkiye’de kalmış olmak
  • Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak
  • Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına
    sahip olmak
  • Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak

Sayılmış olanlar uzun dönem ikamet iznine başvurabilmek için sağlanması gereken koşullardır.

Bakanlığın belirlediği şartları sağlayarak uzun dönem ikamet iznine başvuracak olan yabancılar için sayılan bu koşullar aranmaz. Ancak yabancının kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmaması gerekir.

 

Uzun Dönem İkamet İzni İptali 

  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturduğu ilgili güvenlik birimlerinden görüş alınarak tespit edilenlerin uzun dönem ikamet izni iptal edilir.
  • Sağlık, eğitim, ülkesindeki zorunlu kamu hizmeti veya görev gerekçesi hariç kesintisiz bir yıldan fazla Türkiye dışında kalanların uzun dönem ikamet izinleri iptal edilir.
  • Uzun dönem ikamet izninin iptali Bakanlık onayıyla valilikler tarafından yerine getirilir.
  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturduğu gerekçesi ile izinleri iptal edilenler, Kanunda belirtilen ikamet izni türlerinden birini almak üzere başvuramazlar.
  • İkamet izni başvurusunun iptali kararı yabancıya ya da yasal temsilcisine veya avukatına tebliğ edilir.

 

Uzun Dönem İkamet İzni Hani Durumlarda İptal Edilir?

  • Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturan yabancıların uzun dönem ikamet izni iptal edilir. Bu kapsamda ikamet izni iptal edilen kişiler yeniden ikamet izni başvurusunda bulunamaz. Ancak idari işlemin iptali için İdare Mahkemesinde dava açılabilir.
  • Kesintisiz olarak 1 yıldan fazla Türkiye dışında bulunan yabancıların uzun dönem ikamet izni iptal edilir. Ancak sağlık, eğitim veya kamu hizmeti gibi nedenlerle ülke dışına çıkılmış olması halinde ikamet izni iptal edilmez.

 

Uzun Dönem İkamet İzni İptal Edilen Yabancıların Tekrar Başvuru Yapması 

Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından ciddi tehdit oluşturan yabancıların uzun dönem ikamet izni iptal edilir. Bu kapsamda olan yabancılar yeniden ikamet izni başvurusunda bulunamaz. Ancak kesintisiz 1 yıldan fazla Türkiye dışında kalmaları nedeniyle uzun dönem ikamet izni iptal edilen yabancılar yeniden başvuruda bulunabilir.

 

Başvurunun yeniden yapılması: Yurt dışında konsolosluğa, yurt içinde ise bulunulan ildeki valiliğe veya Genel Müdürlük tarafından belirlenen başvuru usulüne göre yeniden uzun dönem ikamet izni başvurusu yapılabilir. Uzun dönem ikamet izni iptal edildiği için yeniden başvuru yapan yabancının Türkiye’de kesintisiz 8 yıl yaşamış olma şartı aranmaz.

Sürecin değerlendirilmesi: Başvuru en geç 1 ay içerisinde sonuçlanır. Başvurunun değerlendirilme sürecinde dikkate alınan durumlar şunlardır:

a) Türkiye’de yerleşmek amacıyla kalma iradesi,

b) Türkiye’de yakınlarının bulunup bulunmadığı,

c) Taşınmaz mal varlığı,

ç) Aktif iş ve çalışma ilişkileri,

d) Türkiye ile olan sosyal, ekonomik ve kültürel bağları,

başvurunun değerlendirme aşamasında yabancının bu durumları göz önünde bulundurulur.

 

Uzun dönem ikamet iznine yeniden yapılan başvuru sonucundaki değerlendirme valilik tarafından yapılır. Valilik bu kapsamda olan görüşlerini ilgili Bakanlığa gönderir. İznin tekrar verilmesi konusundaki kararı Bakanlık verecektir.

Uzun Dönem İkamet İzni Şartları Nedir?

Stajyer Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu