Vekillikten Çekilme Nedir – Vekillik
Vekillikten Çekilme Nedir – Vekillik
Vekillikten Çekilme Ne Demek?
Vekillikten çekilme avukatın, takip ettiği herhangi bir iş veya davadan vekillikten çekilme dilekçesi vermek suretiyle kendi isteğiyle görevini sona erdirmesidir. Yani artık temsil edilen kişinin iş ve davaları ilgili avukat tarafından takip edilmeyecektir. Buna göre vekillikten çekildikten sonra da avukatın 15 gün boyunca vekillik görevi devam eder. Uygulamada istifa ile birbirine çok yakın kavramlar olup birkaç ufak farkları mevcuttur. Dilekçe verildikten sonra avukatın sorumluluğunun sona ermesi için ise dilekçenin müvekkile tebliği önemlidir.
Avukatın vekaletten çekilmesi
Madde 41 – Belli bir işi takipten veya savunmadan isteği ile çekilen avukatın o işe ait vekalet görevi, durumu müvekkiline tebliğinden itibaren onbeş gün süre ile devam eder.
Şu kadar ki, adli müzaharet bürosu yahut baro başkanı tarafından tayin edilen avukat, kaçınılmaz bir sebep veya haklı bir özürü olmadıkça, görevi yerine getirmekten çekinemez. Kaçınılmaz sebebin veya haklı özürün takdiri avukatı tayin eden makama aittir.
Vekillikten Çekilme Şartları
Avukatlık Kanunu md.41’de yer alan tanımdan avukatın vekillikten yalnızca haklı bir çekilme nedeninin varlığı halinde değil; kendi isteği doğrultusunda da çekilebileceği görülmektedir. Ancak avukatın haklı nedenle çekilme hali ile kendi isteği doğrultusunda çekilme hali; avukat ile müvekkil arasındaki sözleşmesel sorumlukta fark yaratmaktadır.
Ancak aynı maddenin 2. Fıkrasına göre Adli Yardım Bürosu veya Baro Başkanı tarafından bir işi takip etmekte görevlendirilen avukat, kaçınılmaz veya haklı bir özrü olmadıkça vekillikten çekilemez.
Vekillikten Çekilme Nedir – Vekillik
Vekillikten Hangi Durumlarda Çekinilebilir?
-Vekalet veren iş yerinin veya kişinin yapılan masrafları karşılamaktan kaçınması
-Avukatın haberi ve bilgisi dışında anlaşmalar yapılması
-Tarafların güven ilişkisinin sarsılması
-Vekalet veren kişinin avukata hukuk dışı yaptırımlar yapmaya zorlaması, yanıltıcı ve yanlış bilgi ve belgeler vermesi
-Vekalet veren kişinin avukata karşı hakaret tarzı konuşma biçimi veya kötü davranışı
Avukatın İstifasından Sonra Ne Olur?
Vekillikten çekilme isteğinde bulunan avukat, tebliğ etmesinden sonra görevi hemen bitmemektedir. 15 gün süre ile görevine devam etmesi gereklidir. Avukat istifasını mahkemeye ve de karşı tarafa bildirmesi gereklidir. Bu sayede vekillikten çekilen avukatın durumunu öğrenen mahkeme 15 günlük süre içerisinde duruşma yapmayacaktır. Ayrıca bu durumu müvekkile bildirerek ya kendisinin gelmesini ya da bir temsilci göndermesini talep edecektir.
Vekilin İstifası
HMK Madde 82
(1) İstifa eden vekilin vekâlet görevi, istifanın müvekkiline tebliğinden itibaren iki hafta süreyle devam eder.
(2) Vekilin istifa etmiş olması hâlinde, vekâlet veren davayı takip etmez ve başka bir vekil de görevlendirmez ise tarafın yokluğu hâlinde uygulanacak hükümlere göre işlem yapılır.
(3) Yukarıdaki fıkralarda yer alan hususlar, istifa eden vekilin istifa dilekçesi ile birlikte vekâlet verene ihtaren bildirilir.
VEKİLLİKTEN ÇEKİLME İLE İSTİFA ARASINDAKİ FARK
Vekillikten İstifa
-Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda düzenlenmiş bir kurumdur.
– Yazılı şekil şartına bağlanmıştır.
– Avukatın görevi 2 hafta daha devam eder.
Vekillikten Çekilme
-Avukatlık Kanunu’nda düzenlenmiş bir kurumdur.
-Herhangi bir şekil şartına bağlı değildir.
– Avukatın görevi 15 gün devam eder.
Vekillikten Çekilme Nedir – Vekillik
VEKİLLİKTEN ÇEKİLMENİN YASAL USULÜ
Vekillikten çekilme iradesinin geçerli olabilmesi için herhangi bir şekil şartı kanunda düzenlenmemiştir. Ancak istifanın hüküm doğurması için; dilekçenin müvekkile tebliğ edilmesi gerekir. Yapılacak olan tebligatta müvekkile avukatının istifa ettiği, istifa eden avukatın vekâlet görevinin tebliğden itibaren iki hafta süreyle devam edeceği, davayı takip etmez ve başka bir avukat da görevlendirmezse tarafın yokluğu hâlinde uygulanacak hükümlere göre işlem yapılacağı ihtar edilir ve istifa dilekçesiyle birlikte gönderilir.
Vekillikten çekilme bildiriminin şekli ise HMK m. 81’de belirtilmiştir.
Vekilin azli ve istifasının şekli
MADDE 81– (1) Vekilin azli veya istifasının, mahkeme ve karşı taraf bakımından hüküm ifade edebilmesi için, bu konudaki beyanın dilekçeyle bildirilmesi veya tutanağa geçirilmesi ve gerektiğinde ilgilisine yapılacak tebligat giderinin de peşin olarak ödenmesi zorunludur.
Vekillikten Çekilmenin Nereye Bildirilmesi Gerekir?
Vekillikten çekilmenin yalnızca mahkemeye bildirilmesi yeterli değildir. Ayrıca temsil olunan taraf açısından sonuçlarını doğurması için istifa bildiriminin aynı zamanda temsil olunan tarafa da yapılması gerekir. Yapılan bildirimde istifa edildiği hususunun açıkça belirtilmesi gerekir.
Ayrıca Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince, vekillikten çekilme halinde gerektiğinde ilgilisine yapılacak tebligat giderinin de peşin olarak ödenmesi zorunludur.
Bunun yanı sıra avukat dilerse noterden ihtarname şeklinde bir istifa beyanı da sunup müvekkillerine gönderimi isteyebilir. Bu şekilde de vekillikten istifa gerçekleşmiş olur.