MANŞET

Velayet Altındaki Çocuğun Yurt Dışına Götürülmesi İstanbul

Velayet Altındaki Çocuğun Yurt Dışına Götürülmesi İstanbul

Velayeti Eşlerden Birine Bırakılan Çocukların Yurt Dışına Götürülmesi

Velayet kendisine verilen eşler, çocuklar ile ilgili her türlü kararı diğer eşin rızası olmaksızın verebilir. Müşterek çocuk hakkında verilen kararlarda aranan en önemli kriter çocuğun yüksek menfaatleridir.

Yargıtay uygulamasında da kabul edildiği üzere mahkemece verilen boşanma ya da ayrılık kararı ile müşterek çocuğun velayeti eşlerden bir tanesine verilmekte, diğer eş ile çocuk arasında kişisel ilişki kurulmaktadır. Velayet görev ve yetkisi kendisine verilen eş, müşterek çocuğu yurtdışına götürebilir. Bunun için diğer eşin rızasına ihtiyaç bulunmamaktadır.

Müşterek Çocuğun Yurt Dışına Çıkış İzni Muvafakati Nedir?

Henüz 18 yaşını doldurmamış müşterek çocuğun yurt dışına çıkış izni için hem annesi hem de babası ile seyahat ediyor olması gerekmektedir. Eğer ebeveynlerden biri çocuğun yanında değilse çocuğun yanında olmayan ebeveynin noter aracılığıyla onaylı muvafakatname ile çocuğun yurt dışına çıkışına onay vermesi gerekmektedir.

Bu muvafakatname çocuğun yanında bulunmayan ebeveynin, müşterek çocuğun yurt dışına çıkışına onay verdiğini gösterir. Annesi ya da babasından herhangi biri yanında olmayan ve yanında bulunmayan ebeveynin yurt dışına çıkış muvafakati vermediği çocuk yurt dışına çıkarılamaz.

Kişisel İlişki Sürelerinde Müşterek Çocuğun Yurt Dışına Çıkış İzni Var Mıdır?

Boşanma ya da ayrılık kararı verilmesi halinde velayet hakkı kendisinde olmayan taraf ile müşterek çocuk arasında kişisel ilişki kurulur. Çocukla arasında kişisel ilişki kurulan taraf velayet hakkı sahibinin noter onaylı muvafakatnamesi olmadan kişisel ilişki süresinde müşterek çocuğu yurt dışına çıkaramaz.

Müşterek Çocuğun Yurt Dışına Çıkış İzni İçin Hangi Evraklar Gerekir?

Çocuğun yurtdışına seyahati halinde kimlik, pasaport, vize gibi belgelerin yanında aranan en önemli evrak muvafakatnamedir. Çocuk, hem anne hem babası ile bir arada seyahat etmiyor ise mutlaka çocuğun yanında bulunmayan ebeveynin noter onaylı muvafakatnamesi gerekir. Bununla beraber boşanma veya ayrılık sebebiyle velayet hakkı bir tarafa bırakılmışsa diğer ebeveynin muvafakatnamesi aranmaz.

Velayet Altındaki Çocuğun Yurt Dışına Götürülmesi İstanbul

Çocuğun Yurtdışına Çıkarılması Muvafakatname Süresi

Çocuğun yurtdışına çıkabilmesi için bazı durumlarda ebeveynlerden birinin veya her ikisinin de izni gerekir. Bu izin belgesine muvafakatname denir. Bu belge ile Emniyet Müdürlüğü veya notere başvurabilmesi için belgenin son 6 ay içinde düzenlenmiş olması gerekmektedir.

Muvafakatnamenin geçerlilik süresi ise, belgenin üzerinde herhangi bir geçerlilik süresi öngörülmüş ise belirtilen süre kadardır. Eğer izin belgesi üzerinde herhangi bir süre belirtilmemişse bu halde muvafakatname iptal edilinceye kadar geçerliliğini korumaktadır.

Çocuğun Annesi ile Yerleşmek Üzere Yurtdışına Çıkması

Velayeti alan tarafın çocuk ile ilgili her kararı istediği şekilde alabilmektedir. Velayeti annede olan çocuğun yurtdışına yerleşmek amacıyla taşınmasında da diğer konudan bariz bir farkı olmayıp diğer eşin rızasını almadan yurtdışına yerleşebilir.

Ancak velayet hakkı seyahat özgürlüğünü kapsar olsa bile diğer ebeveynin çocuk üzerindeki kişisel ilişki hakkı da zarar görmemelidir. Ama babasıyla kişisel ilişki kurulan çocuğun durumu gözden kaçmamalıdır.

Kanun koyucu, bu hususu Türk Medeni Kanunu madde 183’te düzenlemiştir: ‘’ Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması halinde hâkim, resen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.’’

Anılan madde hükmünde velayete ilişkin koşullarda değişiklik olması halinde hâkimden velayetin yeniden değerlendirilmesinin talep edilebileceği düzenlenmektedir.

Velayeti alan tarafın yurtdışına yerleşmesi de velayet hususuna ilişkin önemli bir değişikliktir. Bu halde karşı tarafın mahkemeden velayetin yeniden değerlendirilmesini isteyebileceği hususu gözden kaçırılmamalıdır.

Çocuğun Yurtdışına Çıkarılmasının Engellenmesi

Çocuğun yurtdışına çıkarılmasının engellenmesi genelde uygulamada karşılaşılan durumlardandır. Velayet kendisinde olmayan ebeveyn, diğer ebeveynin çocuğu yurtdışına kaçıracağı şüphesi üzerine mahkemeden engelleme kararı alabilir. Ancak bu dava kuvvetli delillerle ispat edilmelidir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu bir kararında; müşterek çocuğun anne tarafından yurtdışına kaçırılacağı endişesiyle, çocuk için süresiz olarak yurtdışına çıkış yasağı verilmesini Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bulmuştur. (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2012/799 E. 2013/389 K.)

Çocuğun kaçırılması ve alıkonulması

Madde 234

(1) Velayet yetkisi elinden alınmış olan ana veya babanın ya da üçüncü derece dahil kan hısmının, onaltı yaşını bitirmemiş bir çocuğu veli, vasi veya bakım ve gözetimi altında bulunan kimsenin yanından cebir veya tehdit kullanmaksızın kaçırması veya alıkoyması halinde, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

(2) Fiil cebir veya tehdit kullanılarak işlenmiş ya da çocuk henüz oniki yaşını bitirmemiş ise ceza bir katı oranında artırılır.

(3) (Ek: 6/12/2006 – 5560/10 md.) Kanunî temsilcisinin bilgisi veya rızası dışında evi terk eden çocuğu, rızasıyla da olsa, ailesini veya yetkili makamları durumdan haberdar etmeksizin yanında tutan kişi, şikâyet üzerine, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Velayet Altındaki Çocuğun Yurt Dışına Götürülmesi İstanbul

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu