Vergi Nedir | Vergi Hukuku Denizli 2023
Vergi Nedir | Vergi Hukuku Denizli 2023
Vergi Nedir?
Devletin en önemli gelir kaynağı olan vergiler, devletin ve yetkili diğer kamu kurumlarının egemenlik gücüne dayanarak, kamu hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak (malî amaç) ve devletin yüklendiği sosyal, ekonomik vb. diğer görevleri gerçekleştirmek (malî olmayan amaç) üzere, herkesten (gerçek ve tüzel kişilerden), kural olarak malî gücüne göre, karşılıksız ve cebren aldığı para şeklindeki iktisadî unsurdur.
Vergi Hukuku
Devletin kamu gücüne dayanarak (cebren) elde ettiği tüm kamu gelirlerini içermek üzere kullanılır. Böylece vergilerin yanı sıra, resim, harç, harcamalara katılma payı, benzeri malî yükümlülükler gibi kamu gücüne dayanılarak elde edilen diğer kamu gelirleri de geniş anlamıyla vergi hukuku içinde yer alır.
Vergilendirme işlemine girişirken devletin egemenlikten kaynaklanan otoritesini kullanması, vergi hukukunun kamu hukukunun bir dalı olduğunu gösterir.
Vergi Nedir | Vergi Hukuku Denizli 2023
Vergi Hukukunun Alt Dalları
Genel vergi hukuku
Bütün vergilerde uygulanacak temel ilke ve kuralları, vergi ilişkisinin niteliği, vergi alacağının doğması ve sona ermesi, vergilendirme alanında çıkan uyuşmazlıklar, kabahat ve suçlar ile bunların çözüm yolları ve vergi alacağının zorla tahsiline ilişkin hükümleri inceleyen vergi hukuku kısmıdır.
Özel vergi hukuku
Konularına göre tek tek vergiler ve bunları düzenleyen yasalar incelenir.
Maddî vergi hukuku
Vergi borcu ilişkisinde hak ve ödevlerin doğumunu, sona ermesini ve bunların içeriğine ilişkin hukuki ilkeleri inceleyen daldır.
Şeklî vergi hukuku
İçeriği maddî hukukça belirlenen vergi ilişkisinde hak ve yükümlülüklerin gerçekleştirilme usullerini düzenleyen daldır.
VERGİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
Vergi hukukunda, yeni norm koyan kaynaklar aslî (bağlayıcı), diğerleri ise yardımcı (tali) kaynaktır.
ASLİ (BAĞLAYICI) KAYNAKLAR
-Anayasa
-Kanunlar
-Uluslararası anlaşmalar
-Kanun hükmünde kararnameler
-Yürütme organının özel düzenleyici işlemleri
-Diğer düzenleyici işlemler
-İçtihadı birleştirme kararları
TALİ (YARDIMCI) KAYNAKLAR
-Doktrin
-Yargı kararları
-Maliye Bakanlığı tarafından çıkartılan genel tebliğler
-Genelgeler
-İzahlar ve görüşler (mukteza)
Vergilendirme Yetkisi
Vergilendirme yetkisi, devletin ülkesi üzerindeki egemenliğine dayanarak vergi alma konusunda sahip olduğu hukukî ve fiili güçtür. Kamu hizmetlerinin finansmanı için gereksinim duyulan mali kaynaklar vergilendirme yetkisi kullanılarak karşılanır.
VERGİ HUKUKUNDA PEÇELEME
İktisadi sonuçtan vazgeçmek suretiyle vergi konusu ile ilişkiye girmemek- vergiden kaçınma veya vergi yasalarınca sunulan olanaklardan yararlanmak -vergi tasarrufu- vergi hukuku bakımından her zaman karşılaşılan davranış biçimleridir.
Vergi Nedir | Vergi Hukuku Denizli 2023