MANŞET

Vize İhlali Cezası Ne Kadardır?

Vize İhlali Cezası Ne Kadardır?

Vize ihlali nedir sorusunu ve bu ihlal neticesinde ceza ile karşı karşıya kalınacağını belirttik. Yabancılar bu ihlali ekonomik nedenlerden yapabildikleri gibi bilgisizlikten, vize sürelerini takip etmemekten dolayı da gerçekleştirebilmektedir. Ülkemizde vize ihlali cezası para cezası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Peki vize ihlali cezası ne kadar olacaktır?,

Vize ihlali cezası nereye ödenir?,

Ülkeye vizesiz olarak giriş yapan kimseler cezai harç ödemesiyle birlikte direkt olarak sınır dışı edilecektir.

Ancak yasal yollarla ülkeye giren yabancıların vize ihlali cezası ödeme ve ülkeye yeniden giriş işlemleri nasıl gerçekleşir?

Türkiye’de vize ihlali yapan yabancılar vize ihlali cezası olarak belirlenen para miktarını ödeyip ülkeden çıkış yapmalıdır. İşlemlerini eksiksiz ve düzenli bir şekilde gerçekleştiren yabancılar ödemelerini yapıp ülkeden çıktıktan sonra geri dönebilecektir. Bu durumda 10 gün içerisinde ikamet izni almalıdır.

Bu işleme vize ihlali şartlı giriş adı verilmektedir. Vize ihlali şartlı giriş ile kişiler hem cezalarını ödemiş olacak hem de yasal bir şekilde ülkede kalmaya devam edebilecektir. Vize ihlali cezası nereye ödenir sorusunun cevabı ise bu noktada önem taşımaktadır. Vize ihlali cezası yabancılar tarafından havaalanlarında ya da sınır kapılarına ödenebilecektir. Ancak ödemesini yapmadan ülkeden çıkış yapmak haklarında ülkeye giriş yasağı verilmesine sebep olacaktır.

Bu yabancılar hakkında 5 yıla kadar ülkeye giriş yasağı konulabilmektedir.

Vize İhlali Para Cezası Hesaplama

Vize ihlali cezası hesaplama işlemi çoğunlukla havalimanlarında yapılmakta olup bu anlamda yabancılar hukuku avukatından yardım almak faydalı olmaktadır.

Peki vize ihlali cezası nasıl hesaplanır?

Bu; ihlalin ne kadar süreyle gerçekleştiği, ne şekilde gerçekleştiği, ülkede kaçak olarak kalma süresi ve hangi ülkede vize ihlali yapıldığına göre gerçekleştirilecektir. Bununla birlikte ülkemizin bazı ülkelerle yapmış olduğu vize muafiyete ilişkin ikili anlaşmaları bulunmaktadır.

Bu anlaşmalar sebebiyle vize süreleri dolan yabancılar için 1 ay-3 ay gibi süreler muafiyet çerçevesinde sayılabilmektedir. Ancak muafiyet süresi geçtikten sonraki kaçak olarak ülkede kalınan süre hesaplamaya dahil olacaktır.

Vize ihlali para cezası hesaplama işlemleri hakkında kesin ve net bilgi için yabancılar hukuku avukatı ile birlikte sınır kapıları yahut havaalanına danışmak gerekmektedir.

Yabancıların Vize İhlali Cezası

Vize ihlali yapan yabancılar kaçak durumda sayılmaktadır. Fakat vize ihlali yapan yabancılar için verilecek ceza ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Genel anlamda ceza ülkeye sürekli yahut geçici giriş yasağı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bununla birlikte vize ihlali yapan yabancı belirli bir miktar para cezası ile de karşı karşıya kalabilmektedir. Ülkemizde bu ceza sınır dışı edilme ile para cezası olarak düzenlenmektedir.

Vize İhlali Yapan Yabancılara Af Mümkün Müdür?

Vize ihlali yapan yabancılara af en son 2012 yılında getirilmişti. Buna göre ülkede vize ihlali yapma suretiyle kaçak olarak kalan yabancıların başvuru yapması ve cezalarını ödemesi gerekmekteydi. Vize ihlali yapan yabancılara af cezalarını ödedikleri takdirde gerçekleşecek ve ülkede kalmaları yasal hale gelecekti. Her ne kadar ileride yapılabilecek olsa da günümüzde böyle bir af uygulaması mevcut değildir.

Bunun yerine günümüzde yukarıda da bahsetmiş olduğumuz vize ihlali şartlı geçiş uygulaması görülmektedir. Yabancı hesaplanan para cezasını ödeyerek ülkeden çıkış yapacak ve 10 gün içerisinde ikamet izni için başvuru yapacaktır. Böylelikle ertesi gün dahi ülkeye dönebilmesi mümkün hale gelmiştir.

Türk Vatandaşlığına Giriş Başvurusu Türk Vatandaşı Olma Şartları

Vatandaşlığın en temel şartlarından biri belirli bir süre yabancı ikamet iznine sahip olunmasıdır. Ülkemizde bu süre altı ay olarak belirlenmiştir. Başvuruyu yapan kişiler kanunlar tarafından reşit olarak görülmeli, yalnızca beyanında değil davranışlarında da vatandaşlık isteğini göstermesi gerekmektedir. Başka bir deyişle, kişinin söz ve davranışlarında Türk vatandaşlığına aykırı olacak bir eylem veya belirti tespit edilmemelidir.

Türk vatandaşlığına giriş başvurusu nasıl yapılır?

sorusu sorulduğunda bir diğer önemli nokta da sağlıktır. Bu doğrultuda kişinin sağlık açısından belirlenen kıstaslara uyum sağlaması gerekmektedir. Ayrıca kişinin tek başına yaşamını devam ettirebilecek düzeyde Türkçe dil bilgisine sahip olması gerekmektedir. Evraklar açısından ise vatandaşlık talep edilmesine sebep olan duruma göre farklılıklar oluşmaktadır. Örnek olarak; bir kişi eş durumundan dolayı Türk vatandaşı olmak istiyorsa, eşinin de vatandaşlık bilgilerini ortaya koymak zorundadır.

Türk Vatandaşlığı İçin Gerekli Belgeler

Türk vatandaşlığına geçiş için gereken evraklar aslında şartların ne ölçüde sağlandığın resmi yoldan ortaya koymak için talep edilmektedir. Vatandaşlık için gereken şartlar iyi biliniyorsa, şartların karşılandığına dair belgelerin temin edilmesi ve ilgili makamlara bu belgelerle başvuru yapılması yeterli olacaktır. Bu doğrultuda başvurunun kayıt altına alınması, bilgilerin teyit edilmesi ve niyetin resmi yoldan ortaya koyulması için bir başvuru formu veya dilekçesi hazırlanmalıdır.

Bu belgede maddi durumdan medeni hale kadar gereken bütün bilgiler eksiksiz yer almak durumundadır. Mevcut vatandaşlık durumunu ortaya koyan bütün evraklar da hazır edilmelidir. Eş veya yakınların vatandaşlık belgeleri, özellikle Türk vatandaşı olmaları durumunda gerekmektedir.

Fotoğraf, pasaport, oturma izinleri, sağlık belgeleri, sigorta durumu ve gelir durumu gibi evraklar da Türk vatandaşlığına giriş başvurusunun nasıl yapılacağı konusunda gerekli olan diğer evraklar olarak karşımıza çıkmaktadır. Belgelerin temin edilmesi halinde sorun yaşanmayacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu