MANŞET

WhatsApp Mesajları Delil Olarak Kullanılabilir Mi?

WhatsApp Mesajları Delil Olarak Kullanılabilir Mi?

WhatsApp İçerikleri Devlet Tarafından İncelenebilir Mi

WhatsApp, uçtan uca şifreleme yöntemiyle yazılı, görüntülü, sesli mesajların kişiler arasında paylaşılmasını sağlayan internet uygulamasıdır. Uygulama kişilerin telefon numarasına bağlı olarak çalışır. Telefon numarasıyla giriş yapıldıktan sonra her telefon numarasına özel güvenlik belirtici verilir. WhatsApp üzerinden başka bir kişiyle sohbet edildiğinde, WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme özelliğini kullanır.

Uçtan uca şifreleme yöntemi şudur; gönderilen içeriklerin yalnızca mesajlaşmanın taraflarınca okunması veya dinlenmesini sağlayan bir güvenlik sistemidir. Böylece WhatsApp dahil olmak üzere hiç kimse gönderilen içeriklere ulaşamaz. Üstelik WhatsApp uygulaması direk bu güvenlik sistemi ile çalışır. Yani kullanıcıların hiç bir ayar yapmasına gerek yoktur. endisinin dahi kullanıcıların mesaj içeriklerini göremediğini ifade eder.

Dolayısıyla devlet dahi WhatsApp içeriklerini okuyamaz. Sadece WhatsApp mesajı gönderen cihaz bilgisi, konumu, telefon numarası gibi bilgilere ulaşılabilir. Bununla birlikte WhatsApp içeriklerine ulaşmanın birkaç istisnası vardır. Fakat bunun sebebi WhatsApp uygulamasının güvenlik açığından kaynaklı değildir. Kişilerin kendi hatalarından kaynaklanmaktadır.

WhatsApp İçerikleri Devlet Tarafından İncelenebilir Mi
WhatsApp İçerikleri Devlet Tarafından İncelenebilir Mi

Her WhatsApp kullanıcısının QR kodu bulunmaktadır. Kişinin telefonunu veya QR kodunu ele geçirerek mesaj içeriklerine ulaşılabilir. Aynı zamanda ceza yargılaması kapsamında alınan bir kararla telefona el konulabilir. Bu kapsamda adli bilişim uzmanları tarafından telefon şifresinin kırılmasıyla birlikte mesaj içeriklerine ulaşılabilir. Ancak yinelemek gerekirse bu kişilerin hatalarından kaynaklanmaktadır. Güçlü bir telefon parolası ile bu hataların önüne geçilebilir. Zira 2016 yılında Rusya Büyükelçilisine suikast düzenleyen kişinin telefon şifresi kırılamadığı için içeriğine bakılamamıştır.

 

WhatsApp Mesajları Delil Olarak Kullanılabilir Mi?

Bilindiği üzere yazışmalar 2 veya daha fazla kişi arasında geçen özel konuşmalardır. Bu yazışmaların ifşa edilmesi özel hayatın gizliliği kapsamındadır. Bu kapsamda mahkemeye sunulan bütün deliller hukuka uygun elde edilmek zorundadır. Aksi takdirde mahkeme tarafından delil olarak kabul edilmeyeceği gibi birde özel hayatın gizliliğinin ihlali ile karşılaşabilirsiniz.

WhatsApp mesajlarının yasal delil olarak kullanılabilmesi için iki koşul vardır:

  • Delili sunan kişi, WhatsApp yazışmasının tarafı olması gerekir.
  • Yazışmanın kendisi tarafından kayıt altına alınması gerekir.

Yani yazışmanın tarafı olan herkes mesaj içeriklerini delil olarak kullanabilir. Bu kapsamda özel hayatın gizliliği ihlal edilmeyecektir. ancak yazışmanın tarafı olmayan bir kişi, başkasının mesaj içeriklerini delil olarak kullanamaz. Kaldı ki hem özel hayatın gizliliğinin ihlali söz konusu olacaktır hem de bilişim sistemine girme suçu dahi oluşabilir.

WhatsApp İçerikleri Devlet Tarafından İncelenebilir Mi
WhatsApp İçerikleri Devlet Tarafından İncelenebilir Mi

Boşanma davalarında ise durum daha farklı işleyebiliyor. Yargıtay kararlarına göre, eşlerin birbirlerinin telefon içeriklerine ulaşması özel hayatın gizliliği kapsamında kabul edilmez. Bu nedenle eşin birlikte yaşadığı 3. bir kişiyle olan konuşmalarının gizlice elde edilmesi sonucunda mahkemeye delil olarak sunulabilir.

Şuna dikkat edilmelidir ki; WhatsApp mesajları kesin delil olarak kabul edilmez. Yani hukuka uygun olarak elde edilmiş bir mesaj içeriğinin mahkemeye sunulmasıyla, söz konusu iddianın, ispatlanmış olduğu anlamına gelmez. Zira WhatsApp mesajlarında konuşma içeriklerine müdahalelerde bulunulabilir. Bir takım eklemeler çıkarmalar yapılabilir. Bu nedenle genellikle WhatsApp içerikleri mutlak ve kesin delil olarak kabul edilmez.

WhatsApp İçerikleri Devlet Tarafından İncelenebilir Mi

WhatsApp Mesajları Delil Olarak Kullanılabilir Mi?

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu