EN SON EKLENENLER

Whatsapp ve Sosyal Medya Yazışmaları Delil Midir

Whatsapp ve Sosyal Medya Yazışmaları Delil Midir

Whatsapp ve benzeri uygulamalar yoluyla elektronik ortam da yapılan yazışmalar mahkemelerce delil olarak değerlendirilirler.

Sosyal medya paylaşımları delil olur mu?

Kişinin sosyal medya şifrelerinin kırılarak elde edildiği deliller geçersiz sayılır! Sosyal medya kayıtlarının ya da mahkemeye sunulan herhangi bir verinin delil olarak sayılıp sayılamayacağı ayrımındaki temel kural, bu verinin hukuka aykırı yollardan elde edilip edilmediğidir.
Hukuki yollardan elde edilen belgeler delil niteliği taşır

Ceza yargılamasında, özel hukuk ve aile hukukuna ilişkin yargılamalarda bir delilin hükme esas alınabilmesi için, yani dava içinde delil olarak değerlendirilebilmesi için, bu delilin hukuka aykırı yollardan elde edilmemiş olması koşulu aranmaktadır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 189. maddesine göreHukuka aykırı olarak elde edilmiş olan deliller, mahkeme tarafından bir vakıanın ispatında dikkate alınamaz.” şeklinde düzenlenerek delillerin hukuki olarak elde edilmiş olması aranır.

Bir yargılamada mahkemeye sunulacak her türlü delil; kesinlikle hukuka uygun yollardan edinilmiş olmalıdır. Aksi takdirde söz konusu bilgi, belge ve görüntülerin ispat gücü olmaz, delil olarak kabul edilmez ve dava dışı tutulur.

Kişinin sosyal medya şifrelerinin kırılarak elde edildiği deliller geçersiz sayılır!

Sosyal medya kayıtlarının ya da mahkemeye sunulan herhangi bir verinin delil olarak sayılıp sayılamayacağı ayrımındaki temel kural, bu verinin hukuka aykırı yollardan elde edilip edilmediğidir. Yargıtay tarafından kabul edilen genel görüşe göre, hukuka aykırı olarak elde edilen bir delilin içeriği doğru olsa dahi, delillere ulaşma yolu suç unsuru teşkil ediyorsa, bunlar hukuka aykırı delildir ve mahkeme tarafından hükme esas alınamaz.

Sosyal medya konuşmaları delil sayılır mı?

Sosyal medya yazışmaları da tıpkı WhatsApp yazışmalarında olduğu gibi ancak hukuka uygun olarak elde edildiğinde delil olarak kullanılabilmektedir. Buna göre taraflar arasında yapılan yazışma ilgili taraflarca delil olarak mahkemeye sunulabilecektir.

Sadece ekran görüntüsü delil sayılır mı?

Hukuka aykırı elde edilen gizli görüntü ve video kayıtları ceza ve özel hukuk yargılamalarında delil olarak kullanılamaz. Ancak, belli durumlarda yaşanmış bir olayın tarafı olan kişilerin yaptığı kayıtlar hukuka uygun delil olarak kabul edilip ispat amacıyla kullanılabilir.

Whatsapp mesajlar Bosanmada delil midir?

WhatsApp Mesajları bilirkişi vasıtasıyla gerçekliği tespit edildikten sonra boşanma davalarında delil olarak kullanılabilecektir. Boşanma davasında boşanmaya sebep gösterilen olayların doğruluğunu ispata yarayan bilgi-belge ve kayıtlar delil olarak kullanılır.

Boşanma davasında WhatsApp dökümleri istenebilir mi?

Boşanma davasında whatsapp konuşma kayıtları, delil olarak bildirilebilir. Ancak bu delillerin delil olarak dayanan tarafça mahkeme dosyasına sunulması gerekir. Boşanma davasında whatsapp kayıtları, taraflarca dava dosyasına sunulmadığı takdirde ilgili şirketten veya operatörlerden istenememektedir.

Ekran Görüntüleri Delil Niteliği Taşır Mı?

Özellikle sosyal medya ağları üzerinden yapılan paylaşımların mahkeme dosyasına delil olarak sunulabilmesi için tercih edilen yöntem ekran görüntüsü alınması yöntemi tercih edilmektedir. Ekran görüntülerinin ise üzerinde kolaylıkla değişiklik yapılabilir nitelikte veriler olduğu açıktır. Bu durumda Yüksek Mahkeme kararları ekran görüntülerinin tek başına delil kabul edilemeyeceğini, bunların eş zamanlı olarak başkaca delillerle de desteklenmesi gerektiğini belirtmektedir.

Whatsapp ve Sosyal Medya Yazışmaları Delil Midir

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu