Yabancı Eş İle Boşanma Süreci
Yabancı Eş İle Boşanma Süreci
Eşlerin her ikisinin de yabancı olması halinde ve Türkiye’de boşanmak istiyorlarsa; eşlerin her ikisi de aynı milli hukuka mı sahip buna bakılır. Eşlerin her ikisi aynı müşterek hukuka sahipse bu halde kendi milli hukukları uygulanır. Ancak eşlerin müşterek bir milli hukuku yoksa bu halde Türk boşanma hukuku uygulanır.
Eşlerden birisinin Türk diğerinin yabancı olduğu hallerde bu durumda Türk boşanma hukuku uygulanır.
Boşanma davalarında 2 türde süreç ilerleyebilir. Anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma.
Anlaşmalı boşanma halinde;
- eşlerin her ikisi de en az 1 yıldır evli olması gerekir.
- Eşlerin her ikisi de boşanmak istiyor olmalıdır.
- Anlaşma protokolü hazırlamaları gerekir.
- Eşler boşanmanın sonuçları konusunda anlaşmış olmaları gerekir. Yani nafaka, tazminat, velayet gibi hususlarda aralarında bir anlaşma sağlanmalıdır.
- Hazırlanan anlaşma protokolü hakim tarafından uygun bulunması gerekir.
Bu şartların sağlanması halinde evlilik birliğinin temelden sarsılması nedeniyle taraflar anlaşmalı olarak boşanabilir.
Çekişmeli Boşanma halinde ise;
Eşler boşanma konusunda ve boşanmanın sonuçlarında anlaşamıyorlarsa bu halde çekişmeli boşanma davası açmaları gerekir. Aynı zamanda eşler boşanmaya dair bütün sonuçlarda anlaşmış olsalar dahi 1 yıldan daha az sürede evlilerse yine boşanma davası çekişmeli olarak açılması gerekir.
Çekişmeli boşanma davasında genel boşanma sebebi olan evlilik birliğinin temelden sarsılması nedenine dayanılabileceği gibi özel boşanma sebeplerine (Örneğin, zina, terk, haysiyetsiz hayat sürme) de dayanılabilir.
Yabancı Eşin Adresinin Bilinmemesi
Yabancı eşin Türkiye’den gitmiş olması yahut kayıtlarda olan adresinden ayrılmış olması durumunda boşanma davası için tebligatı ulaştıramama sorunu doğabilir. Tebligatların nasıl yapılacağına dair düzenleme Tebligat Kanunda yer almıştır.
Buna göre kişinin adresinin bulunması için belirli kurumlarda adresin öğrenilmesi istenir. Ve bu adreslere tebligat çıkarılır. Bu kurumlarda kişinin adresine ulaşamıyorsa bu halde ilanen tebligat yoluna gidilir. İlanen tebligat; ulusal gazetelere ilan vermek suretiyle yapılmasıdır. Yani dava dilekçesi, ön inceleme duruşması zaptı, karar, kararın kesinleşmesine ilişkin olan tebligatlar gazeteye ilan verilerek bildirilir.
Boşanma Davasında Hangi Ülkenin Hukuku Uygulanır?
- Eşler müşterek bir milli hukuka sahipse; müşterek milli hukukları uygulanır.
- Eşlerin vatandaşlılarının farklı olması halinde müşterek mutad mesken hukuku uygulanır.
- Eşlerin müşterek mutad meskeni yoksa Türk hukuku uygulanır.
Boşanmış eşler arasındaki nafaka, velayet gibi uyuşmazlıklarda bu kurallara göre çözümlenir. Ancak boşanma davasında görülen tedbir talepleri açısından Türk hukuku uygulanır.
Yabancı Eş İle Boşanma Süreci
Evlilik İle Kazanılmış Vatandaşlık, Oturum İzni, Çalışma İzni İptali
Yabancı olan bir kişinin evlilik yoluyla Türk vatandaşlığını kazanabilmesi için Vatandaşlık Kanununda belirtilen şartların sağlanması gerekir. Türk vatandaşı ile evlenme kendiliğinden vatandaşlık kazandırmaz.
- Türk vatandaşı ile en az 3 yıldır evli olma
- Aile birliği içerisinde yaşama
- Evlilik birliğine bağdaşmayacak eylemlerde bulunmama
- milli güvenlik ve kamu düzenini ihlal etmeme
Bu şartların sağlanmış olması halinde Türk vatandaşlığı için başvuru yapılabilir. Vatandaşlık almış olan eş boşanma sonucunda vatandaşlığını kaybetmez.
Ancak davanın niteliğine göre değişmekle birlikte Türk vatandaşlığı kazanmamış olan yabancı eşin boşanması halinde; oturum izni ve çalışma izni kaybedebilir.
Yetkili Ve Görevli Mahkeme
Eşlerin her ikisi de Türkiye’de bulunuyorsa;
- Eşlerden birinin yerleşim yerinde
- son altı aydan beri oturdukları yerdeki Aile Mahkemesinde dava açılabilir.
Eşlerin yurtdışında yaşamaları halinde MÖHUK madde 41’e göre dava açılır.
MADDE 41 – (1) Türk vatandaşlarının kişi hâllerine ilişkin davaları, yabancı ülke mahkemelerinde açılmadığı veya açılamadığı takdirde Türkiye’de yer itibariyle yetkili mahkemede, bulunmaması hâlinde ilgilinin sâkin olduğu yer, Türkiye’de sâkin değilse Türkiye’deki son yerleşim yeri mahkemesinde, o da bulunmadığı takdirde Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinde görülür.
Yabancı Eş İle Boşanma Süreci
Av. Merve ÇATAR
Makale Yazarlığı İçin
Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.