MANŞET

Yabancı Hizmetine Asker Yazma, Yazılma | 2023

Yabancı Hizmetine Asker Yazma, Yazılma | 2023

Askeri Suç Kavramı

Soruşturma iznine tabi olan suçlar “Askeri Suç” olarak isimlendirilmiştir. Askeri suçların ne olduğuna ilişkin düzenleme 1105 sayılı Askeri Ceza Kanununda yer almaktadır:

EK MADDE 11: “Bu Kanunda düzenlenen suçlar ile asker kişilerin askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili olarak işledikleri suçlar, askerî suçtur.” Bu düzenlemeye göre 1105 sayılı Askeri Ceza Kanununda yer alan suçlar başka hiç bir şarta bakılmaksızın askeri suç olarak kabul edilecektir. Bunun haricinde asker kişilerin askerlik hizmet ve görevleriyle ilgili işledikleri suçlar Askeri Ceza Kanununda yer almasa dahi yine askeri suç olarak değerlendirilecek ve soruşturma iznine tabi tutulacaktır.

Askeri Suç Nedir? Askeri Ceza Kanunu

Askeri suç ların düzenlendiği 1632 sayılı Askerî Ceza Kanununa değişiklik getiren 7329 sayılı Kanun 30 Haziran 2021 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılan değişiklikle birlikte askeri suçların soruşturma ve kovuşturma usullerinde önemli farklılıklar meydana geldi. Bu farklılıklardan en önemlisi elbette askeri suçların soruşturulmasının soruşturma iznine tabi tutulmasıdır.

Siyasal Casusluk Ne Demek?

Siyasal casusluktan maksat, yabancı bir devlet yararına, Türkiye Devletinin veya vatandaşlarının veya Türkiye’de oturmakta, ikâmet etmekte olanların zararına olarak bilgilerin toplanması demektir; kamu sağlığına ilişkin, malî veya milletin maneviyatına ilişkin gizli kalması gereken bütün bilgiler casusluğun kapsamındadır.

Casusluk Suçu Kaç Yıl?

Siyasal veya Askerî Casusluk Suçu Nedir? (TCK 328)

Madde 328 – (1) Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından, niteliği itibarıyla, gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin eden kimseye on beş yıldan yirmi yıla kadar hapis cezası verilir.

Yabancı Hizmetine Asker Yazma, Yazılma | 2023
Yabancı Hizmetine Asker Yazma, Yazılma | 2023

 

Askerleri itaatsizliğe teşvik

MADDE 319.– (1) Askerleri veya askerî ida­reye bağlı olarak görev yapan diğer kişileri ka­nunlara karşı itaatsizliğe veya yeminlerini boz­maya veya askerî disiplini veya askerlik hizmetine ilişkin gö­revlerini ihlâle yö­nelten ve tahrik edenler ile kanun­lara, yeminlere veya disiplin veya diğer görevlere aykırı hareketleri askerler önünde öven veya iyi gör­düğünü söyle­yen kimselere, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Fiil, alenî olarak işlenmişse iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Fiil, savaş zamanında işlenmiş ise ceza bir katı oranında artırılır.

Yabancı hizmetine asker yazma, yazılma

MADDE 320.– (1) Hükûmetin izni olmaksızın bir yabancı veya ya­bancı Devlet hizmetinde veya bunların lehinde çalışmak üzere Ülke içinde va­tan­daşlardan asker yazan veya vatandaşları silâh­landı­ran kimseye üç yıl­dan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Asker yazılanlar veya silâhlandırılanlar ara­sından asker veya as­kerlik çağında olanlar varsa ceza üçte biri oranında artırılır.

(3) Birinci fıkradaki hizmeti kabul eden kim­seye bir yıldan üç yıla ka­dar hapis cezası verilir.

Savaş zamanında emirlere uymama

MADDE 321.– (1) Savaş zamanında Devletin yetkili makam ve mer­cilerinin emir veya kararla­rına bilerek aykırı harekette bulunan kimseye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

Savaş zamanında yükümlülükler

MADDE 322.– (1) Savaş zamanında, Devletin silâhlı kuvvetlerinin veya halkın ihtiyaçları için Devlet veya bir kamu kuruluşu veya kamu hiz­metleri yapan veya kamu ihtiyaçlarını sağlayan bir kuruluş ile iş yapmak veya eşya vermek üzere yaptıkları sözleşmedeki yükümlülükleri kısmen veya tamamen yerine getirmeyen kimseye üç yıl­dan on yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası verilir.

(2) Yükümlülüklerin kısmen veya tamamen ye­rine getirilmemesi tak­sirden ileri gelmişse, cezanın dörtte üçüne kadarı indirilebilir.

(3) Yükümlülüğün kısmen veya tamamen ye­rine getirilmemesine asıl yükümlüler ile aralarında söz­leşme bulunan aracılar veya bunların temsilci­leri neden olmuşsa, bunlar hakkında da aynı ceza­lar uygulanır.

(4) Savaş zamanında yükümlülüklerin yerine geti­rilmesinde hile ya­pan yukarıdaki fıkralarda yazılı kişilere on yıldan on beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası verilir.

Yasa gerekçesi

Yasa gerekçesinde ülkede hangi nedenle olursa olsun vatandaşlardan asker toplamak veya vatandaşları silahlandırmanın, Devletin tekelinde olan bir iş olduğu açıklanmıştır. Buna göre bir yabancı veya yabancı devletin hizmetinde veya lehinde çalışmak üzere, asker toplamak veya vatandaşları silahlandırmak ancak Hükümetin izniyle olabilir. Düzenleme, Hükümetin izni bulunmaksızın ülkede vatandaşlar arasında asker yazmayı veya bunları silahlandırmayı cezalandırarak Devletin yarar ve tekelini korumaktadır.

Yabancı hizmetine asker yazma yazılma suçu zamanaşımı

Dava zamanaşımı, maddenin birinci ve ikinci fıkrası açısından on beş yıl, üçüncü fıkrası açısından sekiz yıldır.

Görevli mahkeme

Bu suç için yargılama yapmaya görevli mahkeme Ağır Ceza Mahkemesi’dir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu