MANŞET

Yabancı Uyruklu Biri Türkiye de Nasıl Evlenir *2023

Yabancı Uyruklu Biri Türkiye de Nasıl Evlenir *2023

Türkiye’ye yasal olarak giriş yapmış, ikamet izni bulunan veya uluslararası koruma sahibi veya uluslararası koruma başvuru sahibi yabancılar Türkiye’de yasal olarak evlilik yapabilirler.

Yabancıların evlenme isteklerine dair müracaatları evlendirme memurluğunca kabul edilerek, bu yönetmeliğin Türk vatandaşlarının evlenmeleri hakkındaki esas ve usul hükümleri yabancılar için de uygulanır. Evlenme ehliyet belgesinin getirtilmesi konusunda evlendirme memurları yabancı devlet başkonsoloslukları ile doğrudan yazışma yapabilecekleri gibi, Genel Müdürlük aracılığıyla da bu belgeleri getirtebilirler.

Yabancılar için yetkili makamlarca kişinin; adını, soyadını, anne- baba adı ile doğum tarihi ve doğum yerini medeni durumunu (evlenmesine engel halinin bulunup bulunmadığını) gösterir şekilde düzenlenmiş ve usulüne göre tasdik edilmiş belge ile Nüfus Müdürlüğünden alınacak “Evlenme Ehliyet Belgesi”, “Evlenme Ehliyet Belgesi”nde anne- baba adı, yok ise“ anne- baba adını gösterir geçerli bir belge aranır (Doğum Belgesi)

Yabancı uyruklu biri Türkiyede nasıl evlenir?

İki yabancı, aynı uyruktan veya iki farklı uyruktan olmak üzere, Türkiye’de evlenmek istediklerinde karşılarına iki farklı seçenek çıkar. Bu kişiler kendi ülke konsolosluklarında evlenebilecekleri gibi konsolosluklardan izin alarak Türkiye yetkili memurlarının önünde de evlenebilirler.

Türk Vatandaşlarının Yabancı ile Türkiye’de Evlenmeleri

Taraflardan birinin Türk, diğerinin yabancı veya her ikisinin de yabancı olması durumunda da taraflar Türk makamları önünde evlenebilirler. Yabancı uyruklu kişilerin ülkelerinin dış temsilciliğinden bekarlık belgesi alması gerekmektedir. Bekarlık belgesi kişinin kimlik bilgilerinin yer aldığı ve evlenmeye engel halinin olmadığına ilişkin olup, evlenme ehliyeti belgesi olarak da kabul edilmektedir. Yabancının bekarlık belgesini İstanbul konsolosluğundan alması durumunda İstanbul Valiliği Hukuk İşleri Müdürlüğü’nce, Ankara’dan alması durumunda Dış İşleri Bakanlığı’nca onaylanması gerekmektedir. Yabancıların bekarlık belgesini kendi ülkesinden alması durumunda ise, ülkelerindeki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine onaylatılması veya Apostil onayı yapılması gerekmektedir.

Evlenecek tarafların her ikisi bizzat veya vekili aracılığı ile taraflardan birinin ikamet ettiği belediyeye başvuru yaparak evlilik başvurusunda bulunabilir. Evlendirme Yönetmeliği’nin 20.maddesine gereğince, evlendirme dosyasına aşağıda sayılı evrakların evlenecek şahıslar tarafında temin edilmesi gerekmektedir.

Türk Vatandaşından İstenilen Evraklar:

Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı (Medeni hallerindeki en son değişikliğin işlenmiş olması gerekmektedir);
5 Adet vesikalık fotoğraf;
Aile Sağlık Hekiminden alınan sağlık raporu (Özel hastanelerden alınan raporların aile sağlık hekimi tarafından onaylanması gerekmektedir);

Yabancı uyruklu kişi ile Türkiye’de evlenmek için gerekli belgeler nelerdir?

Son altı ay içinde düzenlemiş “Evlenme Ehliyet Belgesi” (Yabancı vatandaşın ülkesinin makamlarından alınır, kişinin evlenmesinde sakınca olmadığını ve bekâr, boşanmış, dul” gibi medeni durumunu gösterir.

İki örnek olarak düzenlenen evlenme beyannamesi,
Pasaport veya fotoğraflı kimlik örneği,
Nüfus kayıt örneği,
Sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu,
Rıza belgesi,
Vesikalık fotoğraf.

Birçok evlendirme dairesi yabancılardan bu sıralanan belgelere ek olarak ya ikamet izni ya da vize süresi içinde olunmasını istiyor. Fakat yabancı kişinin ikamet izni yoksa veya vize süresi içinde değilse yine de diğer belgelerin hazır olması koşulu ile resmi evlilik yapılabilmektedir.

Yabancı Uyruklu Biri Türkiye de Nasıl Evlenir *2023

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu