YABANCILAR VE VATANDAŞLIK HUKUKU

Yabancı Uyruklu Eşim Yurtdışında Nasıl Boşanabilirim?

Yabancı Uyruklu Eşim Yurtdışında Nasıl Boşanabilirim?

Yabancı uyruklu eşim yurtdışında nasıl boşanabilirim. Adresine ulaşılamayan yabancı uyruklu eşten boşanma. Yurtdışındaki eşe boşanma davası açma işlemleri. Eşim yurtdışında boşanmak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim.

Hızlıca yurtdışında yaşayan eşten boşanma. Eşim yabancı boşanmak istiyorum diyorsanız ve bu şıklardan birisi size uyuyorsa doğru yazıyı okuduğunuzdan emin olabilirsiniz. Eşlerden biri yurtdışında ise boşanma işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceği hakkında sizlere hukuki bilgiler verdik.

Yabancı uyruklu eşten boşanmak için Türkiye’de boşanma davası açılabilir. Evlilik yurtdışında yapılmış olsa dahi boşanma davasının Türk mahkemelerinde açılması durumunda Türk mevzuatları uygulanacaktır.

Eşler boşanma hususunda hemfikirlerse ve velayetin kimde kalacağı, nafaka türü ve miktarının ne olacağı, boşanmada mal paylaşımı nasıl olacağı vb. hususlarda anlaşmışlarsa anlaşmalı boşanma davası açılır.

Anlaşmalı boşanma davasında boşanma kararı daha hızlı verilir ve hâkim boşanma ile ilgili diğer hususları tarafların ortak iradesine göre belirlemeye çalışır. Ancak eşler boşanma konusunda hemfikir değillerse veya boşanma ile ilgili diğer hususlarda anlaşamamışlarsa açılacak olan dava çekişmeli boşanma davasıdır.

Çekişmeli boşanma davaları anlaşmalı boşanma davalarına göre daha uzun sürede sonuçlanır. Özellikle yabancı uyruklu eş Türkiye’de değilse ve boşanma için boşanma avukatı ile de anlaşmamışsa boşanma davasının süresi 3-5 yılı bulabilecektir.

Yabancı uyruklu eşten boşanmak için ayrıca yurtdışında da boşanma davası açılabilir. Yurtdışında açılan boşanma davalarında dava hangi ülkede açılıyorsa o devletin mevzuatı uygulanır. Yurtdışında verilen boşanma kararı açılacak bir tanıma tenfiz davası ile Türkiye’de de geçerli olur.

Yabancı uyruklu eşten boşanmak, yurtdışındaki eşe boşanma davası açmak için boşanma avukatı ile görüşülmesinde fayda vardır. Zira gerek aldığı hukuki eğitim gerekse de konuyla ilgili tecrübesinden ötürü süreci en iyi şekilde yönetecek olan ancak bir boşanma avukatı olabilir.

Asal Hukuk Danışmanlık Bürosu uzman aile hukuku ve boşanma avukatları yabancı uyruklu eşten boşanılması ve yurtdışında verilen boşanma kararlarının Türkiye’de de geçerli olabilmesi için danışmanlık ve dava hizmetleri vermektedirler.

Yurtdışındaki Eşten Boşanma

Eşim yurtdışında nasıl boşanabilirim diye merak edenlere gösterilebilecek yollardan bir tanesi Türkiye’de dava açılmasıdır. Ancak özellikle anlaşmalı boşanma davası açılacaksa tarafların mahkemede bulunmaları şarttır.

Çekişmeli boşanmalarda ise avukat vekaleti yeterli olmakla birlikte yine de duruşmada bulunulması önemlidir. Bundan dolayı şayet taraflardan birisi yurtdışından gelemiyorsa bu durumda o ülkenin mahkemelerinde dava sürecinin başlatılması en iyisi olacaktır.

Tanıma ve Tenfiz Davaları Nedir?

Eşim yabancı boşanmak istiyorum diyen kişiler eşlerinin yaşadıkları yerde boşanabilir. Ancak bu durumda Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılmalıdır. Farklı bir ülkenin mahkemesince verilmiş bir hukuki kararın Türkiye’de de geçerli olabilmesinin bir yolu mevcuttur.

Bu yol da o karara ilişkin Türkiye’de tanıma ve tenfiz davası açılmasıdır. Tanıma yabancı ülkede verilen bir hukuki kararın tanınması anlamına gelirken, tenfiz ise bu kararın icra edilmesi demektir.

Bundan dolayı yurtdışında boşanmış olan kişilerin bu boşanma kararlarının Türkiye’de de kabul görebilmesi için bu davalar şarttır.

Tanıma ve Tenfiz Neden Gereklidir?

Yabancı bir ülke mahkemesinde boşanmış olan kişiler tanıma ve tenfiz davası açmadıkları sürece Türkiye’de evli olarak gözükmeye devam edecektir. Böyle bir durumunda neden olabileceği problemlerden bazıları şunlardır:

Türkiye’deki malları paylaşamama,
Türkiye’de yeniden evlenememe,
Varsa çocuk velayetine dair karar alınamama,
Tazminat ya da nafaka gibi ödemelerin yapılamaması,

Tanıma ve Tenfiz Davalarında Görevli Mahkeme

Tanıma ve tenfiz davalarının konuları ceza hukukuna girmeyen her türlü hukuki karar olabilir. Bu kararların Türkiye’de tanınması ve tenfiz edilmesi için genellikle Asliye Hukuk Mahkemesi görevlidir.

Ancak boşanma gibi aile hukuku alanına giren konularda dava Aile Mahkemesi’nde açılır.

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Hemen hemen her davada olduğu gibi yabancı uyruklu eşlerden boşanma davalarında da davanın türüne ve niteliğine bağlı olarak herhangi bir avukatla anlaşıp anlaşılmamasına bakılarak boşanma davasının sonuçlanma süresi farklılık göstermektedir.

Eğer dava anlaşmalı boşanma davası olarak sürdürülüyorsa 1 hafta ile 3 ay arasında sonuç alınabilmektedir. Ancak çekişmeli boşanma davaları söz konusuysa çekişmeyi ortaya çıkan sebepler dikkate alınarak 4 yıla kadar süren davalarla karşılaşılabiliyor. Bu süreleri kısaltmak adına mutlaka bir avukattan yardım alınması gerekmektedir.

Yabancı Mahkemedeki Boşanma Kararı Türkiye’de Geçerli Olur Mu?

Her ülke kendi hukuk sistemi içerisinde verilen kararlara göre kendi kayıt sistemlerini düzenlediği için yurt dışındaki bir mahkemeden alınmış olan boşanma kararının Türkiye’de geçerliliği bulunmamaktadır. Kişilerin kararın Türkiye’de geçerli olmasını sağlamak için mutlaka tanıma ve tenfiz davası açması gerekiyor.

Tanıma davası ile boşanmanın Türkiye’de geçerli olması sağlanırken tenfiz davası sonrasında da boşanmanın ardından ortaya çıkan nafaka, velayet, mal paylaşımı gibi konularda sonuç alınması sağlanıyor. Eğer tanıma ve tenfiz davası açılmazsa bu durumda kişiler Türk nüfus kayıtlarında hala evli gözükecekleri için evlenemeyeceklerdir.

Yabancı Mahkemenin Kararının Türkiye’de Tanınma Süreci

Yabancı ülke mahkemesinde boşanma davasını açan ve bu davası sonuçlanmış olan kişiler Türkiye’de kararın tanınmasını sağlamak için kendi başlarına ya da bir avukat aracılığı ile tanıma ve tenfiz davasını açabilmektedirler. Tarafların bu sayede yurt dışına gerçekleştirilen tebliğler yoluyla dava süreçlerinden haberdar edilmesi mümkün olabiliyor.

Ancak kişilerin davalara katılma zorunluluğu bulunmamaktadır. Avukatlar mahkemede kişilere vekalet edebilirler. Eğer avukatlar da davaya katılmamışsa bu durumda mahkeme tanık dinleme gibi bir yolla dava hakkında apostil şerhini görmesi halinde kesin kararı vermelidir.

Apostil yargı sistemi içerisinde uluslararası alanda geçerliliği bulunması istenen belgelere eklenen işaret olmaktadır. Boşanma kararı yabancı mahkeme tarafından hüküm niteliğinde her ne kadar verilmiş olsa da Türkiye’de kararın tanınması için mutlaka bazı şartların yerine getirilmiş olması gerekmektedir.

Apostil şerhinin ilk sırada yer aldığı bu şartların bir diğeri tenfiz işlemleri ile ilgili olmaktadır. Buna göre yabancı mahkemenin almış olduğu mal paylaşımı, tazminat ve eğer çocuk varsa velayet ya da nafaka konularında kesin kararların verilmesi ancak bu işlemler sonrasında mümkün olabiliyor.

Kesin kararlar verilmiş olsa dahi boşanma davalarında hakim kararı esas olduğu için tenfiz kısmında farklı kararlar verilebilmektedir. Örneğin, çocuğun velayetinin bir eşte kalacağı karar şeklinde çıkmış olsa dahi hakim tarafından bu durum çocuğun yararına olacak şekilde görülmezse bu durumda velayetin değiştirilmesi de mümkün olabiliyor.

Yabancı Uyruklu Eşim Yurtdışında Nasıl Boşanabilirim?

İlgili Makaleler

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu