MANŞET

Yalan Yere Yemin Etmek Zorunda Kaldım Suç Mu?

Yalan Yere Yemin Etmek Zorunda Kaldım Suç Mu?

Yalan yere yemin
TCK Madde 275- (1) Hukuk davalarında yalan yere yemin eden davacı veya davalıya bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Dava hakkında hüküm verilmeden önce gerçeğin söylenmesi halinde, cezaya hükmolunmaz.
(3) Hükmün icraya konulmasından veya kesinleşmesinden önce gerçeğin söylenmesi halinde, verilecek cezanın yarısı indirilir.

Yemin etmenin amacı gerçeğin ortaya çıkmasını sağlamaktır. Yeminin usulü, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 233. maddesinde düzenlenmiştir. Bilindiği üzere yemin mahkemede icra edilir. Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na göre, yemin kesin delildir. Yeminin konusu, davanın çözümü bakımından önem taşıyan, çekişmeli olan ve kişinin kendisinden kaynaklanan vakıalardır. Bir kimsenin bir hususu bilmesi onun kendisinden kaynaklanan vakıa sayılır. Bir kişinin kendisinden kaynaklanan bir vakıanın kanıtlanması için başvurduğu bir delildir.

Yeminin şekli

HMK MADDE 233- (1) Yemin, mahkeme huzurunda eda olunur.
(2) Hâkim, yeminin icrasından önce yemin edecek kimseye, hangi konuda yemin
edeceğini açıklar, yeminin anlam ve önemini anlatır ve yalan yere yemin etmesi hâlinde
cezalandırılacağı hususunda dikkatini çeker.

Hukuk davalarında yalan yere yemin eden kişi Türk Ceza Kanunu uyarınca cezalandırılacağı düzenlenmiştir. Yalan yere yemin etme suçu bilerek ve isteyerek işlenebilir. Taksirle işlenememektedir. Zira yanlışlıkla yemin etmek pek mümkün değildir. Yalan yere yemin suçunun oluşması için yemin teklifinin kanundaki usule ve şartlara göre yapılmış olması gerekir. Aynı zamanda kanunen olanaksız bir konuya ilişkin yemin teklifi edilmişse yemin geçersiz olacağı için suç oluşmaz.

 

Yalan Yere Yemin Etmek Zorunda Kaldım
Yalan Yere Yemin Etmek Zorunda Kaldım

Yalan Yere Yemin Suçunun Cezası 

  • Hukuk davalarında yalan yere yemin eden taraf bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
  • Hüküm verilmeden önce yalan yere yeminden dönülmesi halinde kişiye ceza verilmez.
  • Ancak hüküm verilmişse; icraya konulmasından veya kesinleşmesinden önce gerçeğin söylenmesi halinde cezanın yarısı indirilir.

Yalan Yere Yemin Etmek Zorunda Kaldım

Yalan Yere Yemin Etmek Suçunda Etkin Pişmanlık 

Etkin pişmanlık kurumu suç tamamlandıktan sonra karşımıza çıkar. Suçu işleyen kişinin daha sonradan pişman olması halinde yararlanabileceği bir sistemdir. Suçu işledikten sonra pişman olan kişi, suç nedeniyle oluşan zararları gidermesi halinde etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanabilir. Buna göre verilen cezada indirime gidilebileceği gibi hiç ceza da verilmeyebilir.  Yalan yere yemin etmek suçunda etkin pişmanlık hükümleri düzenlenmiştir.

Yalan yere yemin
TCK Madde 275- Dava hakkında hüküm verilmeden önce gerçeğin söylenmesi halinde, cezaya hükmolunmaz.
Hükmün icraya konulmasından veya kesinleşmesinden önce gerçeğin söylenmesi halinde, verilecek cezanın yarısı indirilir.

Buna göre, hüküm verilmeden önce gerçeğin söylenmesi halinde kişiye ceza verilmez. Ancak hüküm verilmişse; hükmün icraya konulmasından veya kesinleşmesinden önce gerçeğin söylenmesi için son şanstır. Bu halde de verilecek cezanın yarısı indirilir.

 

Yalan Yer Yemin Etme Suçu Şikayete Tabi Midir?

Yalan yere yemin etme suçu şikayete tabi değildir. Suçun haberinin alınmasıyla birlikte savcılık soruşturmayı kendiliğinden başlatır. Tabi ki soruşturulması ve kovuşturulması için dava zamanaşımı süresine dikkat edilmelidir. Yalan yere yemin etme suçunda dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

 

Yalan Yer Yemin Etme Suçunda Adli Para Cezası, Erteleme, HGAB

Adli para cezası; suç kanuni düzenlemesine göre, tek başına uygulanabileceği gibi hapis cezasıyla birlikte de uygulanabilir. Kastla işlenen suçlarda 1 yıl veya daha altındaki hapis cezaları adli para cezasına çevrilebilir. Yalan yere yemin etme suçunda verilen cezanın 1 yıl veya daha altında olması halinde adli para cezasına çevrilebilir.

Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı; bazı koşulların oluşması halinde sanığa belli bir süre denetim süresi öngörülür. Bu denetim süresi içerisinde yükümlülüklerin yerine getirilmesi durumunda ceza kararı hiçbir sonuç doğurmayarak ortadan kalkar. Yalan yere yemin etme suçu nedeniyle verilen hapis cezası 2 yıl veya daha altında ise hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilebilir.

Erteleme, suç nedeniyle verilen hapis cezasının infazının cezaevinde çektirilmesinden şartlı olarak vazgeçilmesidir. Yalan yere yemin etme suçu nedeniyle verilen hapis cezası 2 yıl veya daha altında ise erteleme kararı verilebilir.

 

Yalan Yer Yemin Etme Suçu Görevli Mahkeme

Yalan yere yemin etme suçunda görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Yalan Yere Yemin Etmek Zorunda Kaldım Suç Mu?

Stajyer Av. Merve ÇATAR

Makale Yazarlığı İçin

Avukat veya akademisyenler hukuk makalelerini özgeçmişleri ile birlikte yayımlanmak üzere asalhukukdanismanlik@gmail.com adresine gönderebilirler.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu