Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği
Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği
MADDE 1 – 2/3/2019 tarihli ve 30702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmeliğin 5 inci maddesinin üçüncü fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiş, aynı maddenin sekizinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş ve aynı maddeye aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.
“d) 5/11/2008 tarihli ve 5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu kapsamındaki yetkilendirme çerçevesinde elektronik haberleşme hizmeti sunan ve/veya elektronik haberleşme şebekesi sağlayan ve altyapısını işleten şirketler tarafından elektronik haberleşme istasyonlarının kurulumuna mahsus kule ve direkler ile bunlara ait zorunlu altyapı unsurları için yapı sahibine veya işletmeciye veyahut müteahhidine,”
“Ancak 20 nci maddenin ikinci fıkrasının (a) veya (c) bentlerine veyahut başvuru sahibinin kusuru sebebiyle (b) bendine göre iptal edilen bir yetki belge grubu ile yapı ruhsatı alınmış mevcut işler hakkında bu fıkra hükmü uygulanmaz.”
“(10) Devralma ya da yeni şirket kurma yoluyla birleşme durumunda tasfiyesiz sona eren şirket/şirketlere ya da işletmeler adına 11 inci maddeye uygun olarak alınan yetki belgesi grubu devralan ya da yeni kurulan şirket tarafından kullanılabilir.
(11) Yıkım işleri müteahhitliği için düzenlenecek yıkım ruhsatı, sözleşme, geçici müteahhitlik ve belge numarası ve grup tahsis/iptal işlemlerinde bu Yönetmelikte yapı müteahhitliği için belirtilen usul ve esaslar uygulanır. Yapım ve yıkım işleri belge grupları müteahhidin yetki belge numarasına ayrı ayrı tahsis edilir.”
MADDE 2 – Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği
“(1) Müdürlüklerde; yetki belge numarası verilmesi, belge grubunun belirlenmesi, yenilenmesi ve iptaline dair işlemler ile bu işlemlerle ilgili ilave bilgi, belge ve açıklama istenmesi, şikayet başvurularının incelenmesi yönünde kararlar alarak değerlendirmekle ve itirazen şikayet başvurularına karşı alınan itiraz komisyonu kararlarını yerine getirmekle görevli yeterli sayıda İl Müteahhitlik Yetki Belge Komisyonu kurulur.”
MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “noter tasdikli” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, (b) bendinde yer alan “noter tasdikli imza sirkülerini” ibaresi “imza beyannamesini” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 4 – Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “F ve F1 grubu için % 10’undan; daha üst gruplar için % 20’sinden” ibaresi “E ve E1 grubu için % 10’undan; daha üst gruplar için % 15’inden” olarak değiştirilmiş, aynı fıkranın birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Daha alt gruplar için ciro şartı aranmaz.”
MADDE 5 – Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “değerlendirme dışı tutulur” ibaresi “16 ncı maddenin dokuzuncu fıkrasına göre değerlendirilir” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 6 – Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “%25’inin” ibaresi “%10’unun” olarak değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrasının (c) bendinden sonra gelen “üstlenebilirler.” ibaresinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Bu değerlerin altında kalmak amacıyla tek iş niteliğindeki yapım işleri kısımlara bölünemez.”
MADDE 7 – Aynı Yönetmeliğe 14 üncü maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.
“Yıkım işleri müteahhitliği
MADDE 14/A – (1) Yıkım işleri yetki belgesi grupları, mesleki ve teknik yeterlikler esas alınarak; Y1, Y2 ve Y3 olmak üzere sınıflandırılır. Bunlarda ekonomik ve mali yeterlik aranmaz. Yetki belgesi geçerlilik süresince yeterliğe esas ekipman bulundurulması ve personel istihdamı zorunludur. Mesleki ve teknik yeterliklerin değerlendirilmesinde (EK-8A) aşağıda sayılan yeterlikler aranır:
Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği
a) Başvuru sahibinin başvuru tarihinde;
1) Kendi malı olan veya geçici ithalle getirilmiş veyahut finansal kiralama yoluyla ya da,
2) Noter onaylı kiralama sözleşmesi yoluyla,
edinilmiş makine, teçhizat ve ekipman durumu.
b) Personel durumu.
c) Başvuru tarihinden geriye doğru son beş yıl içerisinde yapmış olduğu yıkım işlerinin toplamı.
(2) Bu Yönetmeliğe göre yıkım müteahhitliği yetki belgesi numarası verilmesi sürecinde teminat alınır. Tedavüldeki Türk Parası, Devlet İç Borçlanma Senedi, bu senetler yerine düzenlenen belgeler ve bankalar ve katılım bankaları tarafından verilen teminat mektupları teminat olarak kullanılabilir. Teminat mektupları dışındaki teminatlar Müdürlükçe teslim alınmaz. Bunların illerde defterdarlık muhasebe müdürlüklerine, ilçelerde mal müdürlüklerine yatırılması zorunludur.
Teminat miktarı, Y1 grubu yetki belgesi için yapı sınır bedelinin hesabına esas birim maliyetin, belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim miktarı (alan olarak) ile çarpılması sonucu elde edilen tutarın onbinde otuzbeşi olarak uygulanır. Y2 grubu yetki belgesi için bu tutarın 1/2’si; Y3 grubu yetki belgesi için 1/5’i alınır. Belge yenileme aşamasında, daha önce alınan teminat bedeli ile güncellenen teminat bedeli arasında doğacak teminat farkı alınır.
(3) Yıkım müteahhitliği yetki belgesi numarası almak isteyen başvuru sahiplerinin, 11 inci maddede sayılan usul ve esaslara uygun olarak, aşağıda sayılan belgeleri Müdürlüğe sunmaları gerekir:
a) Başvuru Formu (EK-1A), Sicil Durumu Beyannamesi (EK-5), Bildirim Yükümlülüğü Taahhütnamesi (EK-7), gerçek veya tüzel kişi olmasına göre ticaret ve/veya sanayi odası veya esnaf ve sanatkarlar odası kayıt belgesi veyahut Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi.
b) Mesleki ve teknik yeterliğe ilişkin olarak:
1) İş deneyimini gösteren belgeler.
2) Makine ve teçhizat yeterliğinin sağlandığına dair iş makinası tescil belgeleri veya demirbaş veya amortisman defterinde kayıtlı olduğuna dair noter tespit tutanağı ya da yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir raporu veyahut noter onaylı kiralama sözleşmesi ya da finansal kiralama sözleşmesi.
3) Serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirce düzenlenen Mesleki ve Teknik Yeterlik Bildirim Formu (EK-4A, EK-4B).
(4) Bu sınıflandırmaya göre aşağıdaki koşulların sağlanması gerekir:
a) Y1 Grubu:
1) İş deneyim miktarı, en az birisi yapı yüksekliği 30,50 m’yi (dahil) geçen bina yıkımı olmak üzere, 150.000 m2 yapı inşaat alanını geçmesi.
2) Asgari ekipman olarak; asgari birisi 20 metre çalışma yüksekliğine sahip uzun erişimli olmak üzere 2 adet 260 HP paletli ekskavatör, 2 adet 120 HP ekskavatör, 1 adet 40 HP mini ekskavatör, 1 adet 110 HP yükleyici, 1 adet 5 ton su sandıklı arazöz, 1 adet pulverize su ile toz bastırma sistemi (taşınabilir) bulunması.
3) Teknik personel iş gücü olarak; bir inşaat mühendisi istihdam edilmesi.
b) Y2 Grubu:
1) İş deneyim miktarı, en az birisi yapı yüksekliği 17,50 m’yi (dâhil) geçen bina yıkımı olmak üzere, 50.000 m2 yapı inşaat alanını geçmesi.
2) Asgari ekipman olarak; asgari 16 metre çalışma yüksekliğine sahip uzun erişimli olmak üzere 1 adet 260 HP paletli ekskavatör, 1 adet 120 HP ekskavatör, 1 adet 40 HP mini ekskavatör, 1 adet 110 HP yükleyici, 1 adet 5 ton su sandıklı arazöz, 1 adet pulverize su ile toz bastırma sistemi (taşınabilir) bulunması.
3) Teknik personel iş gücü olarak; bir inşaat mühendisi istihdam edilmesi.
c) Y3 Grubu: Asgari ekipman olarak; 1 adet 120 HP ekskavatör, 1 adet pulverize su ile toz bastırma sistemi (taşınabilir) bulunması.
ç) Y1 ve Y2 gruplarında asgari ekipman olarak beyan edilecek toz bastırma sistemi ile 120 HP ve üstü güce sahip ekskavatörlerden en az birisinin birinci fıkranın (a) bendinin birinci alt bendine uygun olması.
d) Bu fıkrada belirtilen asgari ekipman özelliklerinden daha üst nitelikte ekipmanlar bildirilmesi.
(5) Bu Yönetmelik kapsamında yıkım yetki belgesi grubu sahibi yapı müteahhitlerinden;
a) Y3 grubundakiler; bina yüksekliği 13,50 m ve yapı yüksekliği 17,50 m’yi geçmeyen binaların,
b) Y2 grubundakiler, bina yüksekliği 51,50 m’yi geçmeyen binaların,
c) Y1 grubundakiler, patlayıcı kullanılarak veya kullanılmadan her türlü binanın,
yıkım işlerini üstlenebilirler. Y2 ve Y3 grubu müteahhitler patlayıcı kullanılarak yapılacak yıkımları üstlenemezler.
(6) Yıkım işlerine dair iş deneyimi;
a) Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) üzerinden veya,
b) Yıkımı gerçekleştirilen işin toplam yapı inşaat alanı, işi üstlenen gerçek veya tüzel kişi ile yıkım tarihi açıkça belirtilecek şekilde ilgili idarelerinden alınacak resmi yazı ile veyahut,
c) İşin müteahhidi ya da yapı sahibi ile yapılmış sözleşme, Yanan ve Yıkılan Yapılar Formu ve sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri veya bu örneklerin noter, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya vergi dairesi onaylı suretleri ile, tevsik edilebilir.”
MADDE 8 – Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği
“Kararın İl Müdürünce onaylanması ve belge grubunun YAMBİS’te yayınlanması ile 27 nci maddenin ikinci fıkrasına göre tebligat yapılmış sayılır.”
MADDE 9 – Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(9) 13 üncü maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinde birim maliyet sınıfları belirtilen yapım işleri herhangi bir yetki belge grubu kullanılarak yeterlik aranmaksızın üstlenilebilir ve bunlardan II-C(2), III-A(11), III-B(1) ve IV-A(10) grubu yapım işlerinden elde edilmiş iş deneyim belgeleri kullanılabilir.
Ancak yeterlik değerlendirmesinde hesaba katılacak iş deneyim miktarı, yapı ruhsatının düzenlendiği tarihte belge sahibinin yetki belge grubunun üstlenebileceği azami iş miktarını geçemez. 2/12/2019 tarihinden önce gerçekleştirilmiş bu tür işlerden elde edilmiş iş deneyim belgeleri ise %20 oranında değerlendirilir. Bu fıkra hükmüne göre yapılacak hesapta sekizinci fıkra uygulanmaz.”
MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerinde yer alan “etüt ve projelere” ibarelerinden sonra gelmek üzere “veya yıkım işinin yıkım planına” ibareleri eklenmiş, aynı fıkranın (ç) bendinde yer alan “yapım” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya yıkım” ibaresi eklenmiş, üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(3) İkinci fıkranın (a) ve (c) bentleri ile başvuru sahibinin kusuru sonucu (b) bendine göre yetki belge numarası iptal edilenler olumsuz sicil almış sayılır ve iptal kararından sonra bir yıl süreyle yeniden başvuru yapamaz.”
Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği
MADDE 11 – Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“(1) İdaresince, EK-11’de yer alan Form ile Müdürlüğe bildirilen yetki belgesi numarası iptal ve iptalin kaldırılması teklifleri belge komisyonunca incelenerek on beş iş günü içinde Yapı Müteahhitleri İl Yetki Belge Komisyonu Yetki Belge Numarası İptal Formuna (EK-10) uygun olarak karara bağlanır.
İptale dair belgelerdeki eksikliklerin İlgili idaresince tamamlanması sağlanır. Nihai kararlar İl Müdürünce onaylanmasından sonra YAMBİS üzerinden sicil kaydı gerçekleştirilir ve 27 nci maddeye uygun olarak müteahhide bildirilir.”
MADDE 12 – Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği
“(4) Yıkım işi sebebiyle 20 nci maddenin birinci fıkrasının (b) bendine veya ikinci fıkrasının (a) bendine göre belge numarası iptal edilenlerin teminatı, iptale dair idari işlemlerin ve kararların kesinleşmesi üzerine Müdürlükçe irat kaydolunur, diğer hallerde iade edilir.”
MADDE 13 – Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“MADDE 24 – (1) Yetki belgesi numarası iptal edilen yapı müteahhidine sorumluluklarını yerine getirinceye kadar yetki belgesi numarası kullandırılmaz.
(2) İptalin kaldırılması işlemleri 22 nci maddenin birinci fıkrasına göre yürütülür.”
MADDE 14 – Aynı Yönetmeliğin 25 inci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“(1) 20 nci madde kapsamında alınan kararlar hariç, yetki belge grubu belirlenmesi süreçlerindeki işlem ve eylemlerin hukuka aykırı olduğu iddiasıyla Komisyon Kararının bildirimini izleyen beş iş günü içerisinde öncelikle Müdürlüğe şikayet başvurusunda bulunulabilir. Şikayet başvurusu üzerine Müdürlük tarafından alınan kararın uygun bulunmaması halinde ise, on beş iş günü içerisinde doğrudan Bakanlık İtiraz Komisyonuna itirazen şikayette bulunulabilir.”
Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması Yönetmeliği
MADDE 15 – Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Tebligatın konusu ve içeriğine dair bilgilerin YAMBİS üzerinde kayıt altına alınarak ilgililerin erişimine açılması suretiyle bildirim yapılması halinde, 20 nci maddenin ikinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile 23 üncü maddenin dördüncü fıkrası kapsamında alınan kararlar hariç, birinci fıkra hükümleri uygulanmaksızın kaydı takip eden beş iş günü sonunda tebligat yapılmış sayılır.”
MADDE 16 – Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinin birinci fıkrasına “ “bilanço”, ” ibaresinden sonra gelmek üzere “ “teminat”, “yapım”, “yıkım” ” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 17 – Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç yıl süreyle,” ibaresi “31/12/2022 tarihine (bu tarih dâhil) kadar,” olarak, aynı maddenin üçüncü fıkrasının (a) bendinde yer alan “on sekiz ay süreyle” ibaresi “31/12/2021 tarihine (bu tarih dâhil) kadar” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 18 – Aynı Yönetmeliğin geçici 2 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Bu maddenin yayımı tarihinden itibaren altı ay süreyle” ibaresi “31/12/2021 tarihine (bu tarih dâhil) kadar” olarak değiştirilmiştir.
MADDE 19 – Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Bazı iş deneyimlerin değerlendirilmesi
GEÇİCİ MADDE 3 – (1) Özel sektöre gerçekleştirilen ve yapı kullanma izni alınmış işlerde 16 ncı maddenin beşinci ve sekizinci fıkralarında tarif edilen usule göre hesaplanan tutarın yarısı, işin müteahhidi ile yapılmış noter onaylı sözleşme ve sözleşmeye ilişkin fatura örnekleri ile doğrulanması kaydıyla yapı yaklaşık maliyetinin en az % 80’i oranındaki kısmını kusursuz şekilde gerçekleştiren gerçek ve tüzel kişiler adına iş deneyimi olarak değerlendirmeye alınır. Bu fıkra hükmü 31/12/2021 (bu tarih dâhil) tarihine kadar uygulanır, ancak fıkranın yürürlük tarihinden sonra yapı ruhsatı alınmış işler için uygulanmaz.”
MADDE 20 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan EK-5, EK-7, EK-10 ve EK-11 ekteki şekilde değiştirilmiş, aynı Yönetmeliğe; EK-1A, EK-4A, EK-4B ve EK-8A eklenmiştir.
MADDE 21 – Bu Yönetmeliğin;
a) 7 nci maddesi ile ihdas edilen 14/A maddesinin beşinci fıkrası 1/6/2022 tarihinde,
b) 14/A maddesinin diğer fıkraları ile 20 nci maddesi ile ihdas edilen EK-1A, EK-4A, EK-4B ve EK-8A 1/3/2022 tarihinde,
c) Diğer hükümleri ise yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.
MADDE 22 – Bu Yönetmelik hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı yürütür.
Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi
Sayısı
2/3/2019
30702
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi
Sayısı
1-
21/9/2019
30895
2-
3/10/2020
31263