Yaş Tashihi Ne Demek
Yaş Tashihi Ne Demek
Yaş küçültme kaç yaş olur?
Yaş küçültme davalarında mahkeme davacının kemik yaşının tespitini sağlamak amacıyla devlet hastanesine veya adli tıp kurumuna sevkine karar verebilmektedir. Kemik yaşının tespitinde beklenen faydanın sağlanabilmesi için davacının yaşının yirmi beş yaşından küçük olması gerekmektedir.
Yaş düzeltme davası, kişinin nüfus kaydında yani kimliğinde yer alan doğum tarihinin gerçek yaşını yansıtmaması halinde bu nüfus kaydının değiştirilmesi amacıyla açılan bir dava türüdür
Yaş tahsisi ne?
Yaş tahsisi de yaşın düzeltilmesi manasına gelmektedir. Bazı hallerde kişilerin yaşlarının düzeltilmesi gerekmektedir.
Yaş Düzeltme Davası Niçin Açılır?
Yaş düzeltme davaları nüfus kayıtlarında yazılan yaş, isim ve soy isim gibi bilgilerin değiştirilmesi ve düzeltilmesi amacıyla açılmaktadır. Kimlik yaşı nasıl büyütülür veya küçültülür şeklinde sorulara cevap alınmasını sağlayan yaş düzeltme davaları kişinin gerçek yaşının tespit edilerek nüfus sicilinde bulunan kayıtların düzeltilmesine yönelik davalardandır.
Yaş düzeltme davalarının açılması için birtakım şartların gerçekleşmesi gerekmektedir. Yaş düzeltme davası açacak kişinin doğumhane ve hastanede doğmamış olması, düzeltilmek istenilen yaş ile kişinin dış görünümünün uygunluk göstermesi ve değişiklik talep edilen yaşa dair aynı yaşta kardeş bulunmaması gibi şartların bir arada gerçekleşmesi gerekmektedir.
Bu durumların birlikte gerçekleşmesi halinde asliye hukuk mahkemesine dava açılarak nüfus sicilinin değiştirilmesi, delillerin ortaya koyulmasıyla talep edilebilir.
Yaş Düzeltme Davası Birden Fazla Kez Açılabilir mi?
Nüfus Hizmet Kanuna göre yaş düzeltme davası sadece bir kez açılabilmekteydi. Ancak bu hüküm Anayasa Mahkemesi tarafından 2012 yılında iptal edilmiştir. Haklı sebeplerin bulunması hâlinde aynı konuya ilişkin ikinci kez yaş düzeltme davası açılabilmesi mümkün hale gelmiştir.
Yaş Düzeltme Davası Görevli ve Yetkili Mahkeme Neresidir?
Yaş düzeltme davası görevli mahkeme, Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Yaş düzeltme davalarında yetkili mahkeme ise davayı açan kişinin (talep edenin) yerleşim yeri mahkemesidir.
Hastanede doğmayan ya da nüfusa geç veya erken yazılan birçok kişi vardır. Kişilerin nüfus kayıtlarında gerçeği yansıtmayan bilgiler olması yaş sınırı olan birçok imkandan faydalanamamasına neden olmaktadır. Yaş düzeltme davası açarak birkaç ay içerisinde gerçek yaşınızı nüfusa kaydettirebilir ve hak kaybına uğramanızın önüne geçebilirsiniz.
Bedelli Askerlik için Yaş Büyütme
Bedelli askerlik yapılabilmesi için en önemli şart yaştır. Yaş sınırı nedeniyle kabul edilemeyecek kişiler, yaş düzeltme davası açarak bedelli askerliğe tercih edilmek istediklerini belirtmektedir.
Evlilik İçin Yaş Büyütme
Evlenmek için kadın veya erkeğin belli bir yaşta olması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu’na göre 18 yaşını dolduran kimse izinsiz veya mahkeme kararı olmaksızın evlenebilecektir.
17 yaşını dolduran kişi ise ancak yasal temsilcisi izni ile evlenebilecek, yasal temsilcinin haklı bir neden olmaksızın izin vermemesi halinde hakim mutlaka yasal temsilciyi dinleyerek küçüğün evlenmesine izin vermeme nedenini soracaktır. Mahkeme değerlendirmesi sonrasında evliliğe dair bir hüküm kuracaktır.
16 yaşını dolduran kişinin evlenmesi için mahkeme kararı ile izin çıkarılması gerekmektedir. Mahkeme olağanüstü bir durum ve önemli sebebin olması halinde evlilik için izin kararı çıkaracaktır.
Yaş Tashihi Ne Demek