Yasaklanan Bilgilerin Casusluk Maksadıyla Temini 2023
Yasaklanan Bilgilerin Casusluk Maksadıyla Temini 2023
Yasaklanan Bilgilerin Casusluk Maksadıyla Temini
“Devlete karşı suçların” himaye ettiği varlıklar “devletin kamusal hukuki varlıkları”dır. TCK’da da devletin şahsiyeti aleyhine suçlar, devletin siyasi birlik olarak mevcudiyetine karşı suçlar, devlet idaresine ve devlet adliyesine karşı suçlar olarak üçe ayrılmıştır.
TCK’nın devletin şahsiyeti aleyhine cürümler şeklinde isimlendirdiği fiiller, esas itibariyle devletin en üst siyasal menfaatlerini ilgilendirmektedir. Bütün bu menfaatlerin toplamı, devletin şahsiyeti olarak görülmüştür.
Devlet, belirli bir ülkede, insanlar arasındaki siyasi organizasyon olduğuna göre, bütün menfaatlerin korunması da bu organizasyonun varlığının ve devamının sağlanması anlamına gelmektedir.
Bu bakımdan, devletin şahsiyeti olsun veya olmasın hukuk, siyasi organizasyonun halini ve geleceğini korumaktadır. Devam, geleceği ilgilendirir ve hukukun finalist tarafını ortaya koyar.
Bu menfaatler topluluğu, cezalandırmanın da meşruluğunu sağlamaktadır. Bu menfaatleri ferdi menfaatlerle bir tutmaya, devleti de bir şahıs gibi kabul ederek onun bu menfaatlerinin korunduğunu belirtmeye imkan yoktur. Devletin devamı ve mevcudiyeti şeklinde birleşen menfaatler, tek tek fertlerin de menfaati anlamına gelmektedir.
Bu bakımdan menfaati kollektif bir manada anlamak gereklidir.
Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk Suçlarının Himaye Ettiği Varlıklar
“Devlete karşı suçların” himaye ettiği varlıkların “devletin kamusal hukuki varlıklar”ı olduğundan bahsedilmişti. Devlet sırlarına karşı suçların, devletin kamusal hukuki varlıkları altındaki “siyasal”, “anayasal” ve “milletlerarası” varlıkları himaye ettiği söylenebilir.
Yasaklanan bilgileri temin
Madde 334- (1) Yetkili makamların kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri temin eden kimseye 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Fiil, Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise faile 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilir.
Yasaklanan bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklama
Madde 337- (1) Yetkili makamların kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askerî casusluk maksadıyla açıklayan kimseye 10 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Devlet Sırrını Düzenlemesi
Türk Ceza Kanunu, devlet sırlarını ihlal eden fiilleri, İCK. ve mülga 765 sayılı Kanunda, tanımda esas alınan “devletin güvenliğine veya iç veya dış siyasal yararına ilişkin belge ve devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgi ya da yetkili makamların kanun veya
düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgi” ifadelerini tanım hükmü yerine koyarak düzenlemiştir.
Kanun, devlet sırrını, ikinci kitap, “Millete ve Devlete Karşı Suçlar” başlığı altında, Dördüncü Kısmının, Yedinci Bölümünde “Devlet Sırlarına Karşı Suçlar ve Casusluk” adıyla 326 – 338. maddelerinde düzenlemiştir. Kanun, devlet sırrı ihlallerini düzenlerken, mülga 765 sayılı Kanunu didiklemiş, “devletin güvenliği veya iç ve dış siyasi yararları “hükmü temelinde, daha fazla madde kullanmış, dolayısıyla daha ayrıntılı düzenleme yapmıştır.
Yasaklanan bilgilerin casusluk maksadıyla temini
Madde 335- (1) Yetkili makamların kanun ve düzenleyici işlemlere göre açıklanmasını yasakladığı ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgileri siyasal veya askerî casusluk maksadıyla temin eden kimseye 8 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Fiil, Türkiye ile savaş halinde bulunan bir devletin yararına işlenmiş veya Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askerî hareketlerini tehlikeyle karşı karşıya bırakmış ise faile ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.
Yasaklanan Bilgilerin Casusluk Maksadıyla Temini 2023