MANŞET

Yeni İş Arama İzni | İş Hukuku Aydın 2023

Yeni İş Arama İzni | İş Hukuku Aydın 2023

İş Hukuku Nedir?

İş hukuku işçi ile işveren arasındaki iş sözleşmesinden doğan hukuki ilişkiyi düzenleyen alandır. İş Hukuku kapsam olarak da bireysel iş hukuku ve toplumsal iş hukuku olarak ikiye ayrılmaktadır.

Çalışma Süresi

Haftalık çalışma süresi, en çok 45 saattir.

-6 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 7,5 saat

-5 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 9 saat

– Hafta sonu Cumartesi veya Pazar 5 saat çalışılıyorsa hafta içi 8 saat

işyerinde geçici olarak en az 4 hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde işçilere çalıştırılmadıkları süre için işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği ödenecektir.

Fazla çalışma konusunda hesaplama; her bir fazla çalışma saati için, normal çalışma saati ücretinin üzerine yüzde ellisinin eklenmesi ile hesaplanmaktadır.

İş Hukukun Temel İlkeleri

-İşçiyi koruma ilkesi

-İşçi yararına yorum ilkesi

-İşçinin kişiliğinin tanınması

-Eşit davranma ilkesi

Kıdem Tazminatı

4857 sayılı İş Kanunu ile sınırları belirlenen kıdem tazminatı çalışanların haklarını güvence altına alan ve çalışma hakkını alabilmesini sağlayan bir tazminattır.

İhbar Tazminatı

İşçi bildirim şartına uymadan işi bırakıp giderse işverene, iş verende bildirim şartına uymadan işçinin iş sözleşmesini sona erdirirse işçiye çalışma süresi dikkate alınarak ödenen tazminata denir.

İhbar Süresi Nasıl Hesaplanır?

İhbar süreleri işçinin kıdemine göre;

-6 aydan az çalışan için 2 hafta

-6 ay ile 1,5 yıl arası çalışan için 4 hafta

-1,5 yıl ile 3 yıl arası çalışanlar için 6 hafta

-3 yıldan fazla çalışanlar için 8 hafta

İhbar süresi hesabı yapılırken bir hafta yedi gün olarak kabul edilir.

Yeni İş Arama İzni | İş Hukuku Aydın 2023

Yeni İş Arama İzni

İşçi veya işveren iş sözleşmesini, haklı nedenle ve derhal feshedebilecekleri gibi süreli fesih yoluyla da sonlandırabilirler. Burada derhal fesih olduğundan sözleşme hemen sona erer. Diğer durumda ise sözleşmenin sona ermesi için bir sürenin geçmesi gerekir. Bu durumda, 4857 sayılı İş Kanunun 27. Maddesi’ nde, işverence işçiye yeni bir iş araması için verilmesi gereken izin düzenlenmiştir.

Yeni iş arama izni işveren tarafından en az ihbar önel süreleri boyunca ve günde iki saatten az olmamak üzere, çalışılan günler için, iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapılmadan yeni bir iş bulması için verilen izindir.

İş Arama İzni Kaç Saat?

İş Kanunu madde 27 düzenlemesinde günde 2 saat olarak düzenlenmiştir. Bu 2 saat asgari bir süredir. Bundan aşağı olamaz ancak yukarı olabilir. Yani nisbi emredici bir korumadan bahsediyoruz.

İş Arama İzninin Toplu Kullanımı

İş arama izninin toplu kullanım talebi işçi tarafından istifa dilekçesinde yazılı olarak belirtilmeli, işveren bu talebi dikkate alma konusunda yükümlü olmakla beraber reddetme inisiyatifine sahip değildir. Toplu olarak kullanılacak iş arama izninin ihbar süresinin sonuna denk getirilmesi ve iş günü içerisinde bulunmayan ama ihbar öneli içerisinde bulunan günlerin saati düşülerek güne çevrilmesi yoluyla hesaplanmalıdır.

İşçinin Kıdemi                                                  İhbar Süresi

6 aydan az çalışan işçi       _____________    2 haftalık ihbar süresi 

6 ay – 1.5 yıl arası çalışan işçi  __________  4 haftalık ihbar süresi 

1.5 – 3 yıl arası çalışan işçi  _____________  6 haftalık ihbar süresi 

3 yıldan fazla çalışan işçi  _______________   8 haftalık ihbar süresi 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu