Yurt Dışına Çıkış Yasağına İtiraz
Yurt Dışına Çıkış Yasağına İtiraz
Yurt dışına çıkış yasağı, adli kontrol tedbirlerinden birisidir. Tutuklama kararı ağır bir tedbirdir. Kişinin tutuklanmasına karar verilebilmesi için kanundaki şartların oluşması gerekir. Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut deliller ve tutuklama nedenlerinden birinin bulunması halinde tutuklama kararı verilebilir.
- Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa,
- Şüpheli veya sanığın davranışları;
1. Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme,
2. Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma,
hususları varsa tutuklama kararı verilebilir. Aynı zamanda kanunda tutuklama kararı verilmesi gereken suçlarda sayılmıştır. Bu suçların işlenmesi halinde de tutuklama kararı verilebilir. (CMK madde 100/3)
Tutuklama kararı işlendiği düşünülen suçla orantılı olması gerekir. Eğer verilen tutuklama kararı yargılama sonucunda uygulanacak yaptırım ile ölçülü değilse tutuklama kararı verilemez. İşte tutuklama kararının ölçüsüz olduğu durumlarda adli kontrol hükümleri uygulanabilir. Adli kontrol hükümler madde 100 ve devamında düzenlenmiştir. Yurt dışına çıkış yasağı da adli kontrol uygulamasından birisidir. Adli kontrol, tutuklamaya alternatif olsa dahi kimi zaman çok uzun sürebiliyor kimi zamanda haksız olarak verilebiliyor. Böyle durumlarda verilen adli kontrol tedbirine itiraz edilebilir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Kaldırılır
Adli Kontrol Kararı Hangi Hallerde Verilebilir?
Kanunda tutuklama sebebi olarak gösterilen olguların varlığı halinde, tutuklama kararı yerine adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasına karar verilebilir. Bu halde adli kontrol tedbirlerinin uygulanması için;
- Şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa,
- Şüpheli veya sanığın davranışları;
1. Delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme,
2. Tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma,
hususları varsa ve tutuklama ölçülü olmayacaksa adli kontrol tedbirleri uygulanabilir. Yurt dışına çıkış yasağı, şüpheli veya sanığın kaçmasını engellemek için verilen bir tedbirdir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağını Hangi Merci Verebilir?
- Soruşturma evresinin her aşamasında yurt dışına çıkış yasağı tedbirine karar verilebilir. Cumhuriyet savcının talebi üzerine sulh ceza hakimi karar verebilir.
- Kovuşturma evresinin her aşamasında yurt dışına çıkış yasağı tedbirine karar verilebilir. Yargılamanın yapıldığı mahkeme tarafından yurt dışına çıkış yasağı kararı verilebilir.
Yurt dışına çıkış yasağı tedbiri verildikten sonra kararı veren merci dört ay aralıklarla; adli kontrolün gerekip gerekmediğini inceleyerek karar verir. Buna göre soruşturma evresinde sulh ceza hakimi; kovuşturma evresinde ise yargılamayı yürüten mahkeme yurt dışına çıkış yasağı kararını kaldırabilir.
Yurt Dışına Çıkış Kararını İtiraz 2022
Yurt dışına çıkış yasağı kararını soruşturma evresinde sulh ceza hakimi; kovuşturma evresinde ise yargılamayı yürüten mahkeme kendiliğinden bu kararı kaldırabilir. Aynı zamanda ilgili kişilerde bu karara itiraz edebilir. Soruşturma veya kovuşturma aşamasında verilen yurt dışına çıkış yasağı kararına itiraz etmek mümkündür. Karara itiraz edebilecek olan kişiler şunlardır:
- Cumhuriyet savcısı,
- Şüphelinin kendisi,
- Sanığın kendisi,
- Şüpheli veya sanığın; eşi, yasal temsilcisi, müdaafii
- katılan.
Yurt dışına çıkış yasağı kararına; kararın verildiği tarihten itibaren 7 gün içerisinde kararı veren mercie dilekçe yoluyla itiraz edilebilir. Soruşturma ve kovuşturmanın her aşamasında bu karara itiraz edilebilir. Yurt dışına çıkış yasağı kararını vermiş olan mercie 5 gün içerisinde itiraz üzerine kararını verir.
Yurt dışına çıkış yasağı kararına itiraz dilekçesinde haklı sebepler sunulması gerekir. Örneğin kişinin işleri nedeniyle yurt dışında bulunması zorunlu olabilir. Veya eğitim nedeniyle. Bu gibi sebeplerin belgelendirilerek sunulması gerekir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Kaldırılır
Sık Sorulan Sorular
Yurt dışına çıkış yasağı hangi hallerde uygulanır?,
Yurtdışı yasağı ne kadar sürede kalkar?,
E devletten Yurt dışı yasağı sorgulama nasıl yapılır?,
Denetimli serbestlik yurt dışına çıkabilir mi?
Yurt dışına Çıkış yasağının kaldırilmasi Dilekçesi,,
Yurt dışına çıkış yasağı sorgulama,
E devletten yurt dışı yasağı sorgulama,
Nüfus Müdürlüğü yurtdışı çıkış yasağı,
Gelir İdaresi Başkanlığı yurt dışı yasağı sorgulama,
Yurt dışına çıkış yasağı nedenleri,
Yurt dışına çıkış yasağı haberleri,
Borçtan dolayı yurt dışına çıkış yasağı,
Yurt Dışına Çıkış Yasağına İtiraz
Yurt Dışına Çıkış Yasağına İtiraz