MANŞET

Yurtdışında Boşanma İşlemlerinin Tanınması Avukatı

Yurtdışında Boşanma İşlemlerinin Tanınması Avukatı

Yurtdışında boşanma işlemleri, her iki tarafın da ülkelerinin düzenlemiş olduğu kanunlar, mevzuat ve yasalara bağlı olarak değişkenlik gösterebilen karmaşık bir süreçtir. Her ülkenin kendi farklı kanunları ve uygulamaları vardır, bu nedenle, dünyada her ülkede boşanma işlemleri farklı olabilir. Bu nedenle, yurtdışında boşanma işlemleri, dünyadaki her ülkedeki yasalara ve mevzuata dayanarak yürütülmelidir.

Yurtdışında boşanma işlemleri, kapsamlı bir şekilde düzenlenmelidir. Bu nedenle, bu işlemleri gerçekleştirmek isteyen herkesin, kendi ülkesinde yetkili bir avukat tarafından temsil edilmesini öneririz. Yurtdışında boşanma işlemleri için, yetkili bir avukat arayışına girmeniz gerekecektir. Bu nedenle, öncelikle ülkenizdeki bir avukat aracılığıyla yurtdışında yetkili bir avukat bulmanız gerekir. Yurtdışında yetkili bir avukat, yurtdışındaki yasalar ve mevzuatınız hakkında size yardımcı olabilir. Yurtdışında yetkili bir avukat, aynı zamanda, boşanma sürecinin her aşamasında size danışmanlık hizmeti sunabilir. Böylece, boşanma süreciniz daha kolay ve güvenli bir şekilde gerçekleşebilir.

Tanıma tenfiz davasını açmayan kişiler, Türkiye’de evli gözükeceklerinden dolayı ikinci kez evlenmek istediklerinde evlenemez. Bununla birlikte çiftler mal varlıkları paylaşımı konusunda da birbirlerinin mirasçısı olabilme hakkına sahiptir. Çiftlerin tanıma tenfiz davasını açabilmeleri için Türkiye’ye gelmelerine gerek yoktur. Yurtdışından vekâlet belgesi göndererek Türkiye’de vekili bütün dava süreci ile ilgilenebilir.

Boşanma Ve Tenfiz Davası İçin İstenen Belgeler

Yurtdışında boşanan çiftlerin Türkiye’de boşanmalarının geçerli sayılabilmesi için tanıma tenfiz davasını açmaları gerekir. Tanıma tenfiz davalarında da çiftlerin gerekli evrakları yetkili mahkemelere teslim etmesi gerekir.

Aşağıda çiftlerin tanıma tenfiz davasını açmaları için temin etmeleri gereken evraklar yer alır:

Yabancı Mahkemeler tarafından verilen boşanma kararının aslı,
Yabancı mahkemeler tarafından verilen boşanma kararının kesinleşmiş olduğunu belirten şerh, apostil şerhi,
Yurtdışı mahkemeleri tarafından verilen boşanma kararının, noter veya konsolosluklarca onaylı yeminli tercüman tarafından Türkçe’ ye çevrilmiş sureti,
Yurtdışında boşanan kişilerin pasaport ve nüfus cüzdanı fotokopileri,

Boşanma tanıma tenfiz davası için avukat tutulması durumunda Tanıma ve Tenfiz Davası açma yetkisini belirtir avukat vekâletnamesi belgelerin temin edilmesi gerekir.

Türk vatandaşlarının kişi hâllerine ilişkin davaları, yabancı ülke mahkemelerinde açılmadığı veya açılamadığı takdirde Türkiye’de yer itibariyle yetkili mahkemede, bulunmaması hâlinde ilgilinin sâkin olduğu yer, Türkiye’de sâkin değilse Türkiye’deki son yerleşim yeri mahkemesinde, o da bulunmadığı takdirde Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinde görülür.

Hangi Ülkelerde Dava Açılır?

Yurtdışında boşanan çiftlerin Türkiye’de evli gözükmemeleri ve çiftlerin birbirleri ile hiçbir bağlarının kalmaması için tanıma tenfiz davasını açmaları gerekir. Tanım tenfiz davasında yer alan ülkeler aşağıda verilmektedir:
Amerika,
Almanya,
Avusturya,
Avusturalya,
Azerbaycan,
Bulgaristan,
Çin,
Gürcistan,
Hollanda,
İngiltere,
Kanada,
İsviçre,
Belçika,
Fransa,
Norveç,
Türkmenistan,
Rusya,
Ukrayna,
İsveç,
Slovakya,
Macaristan,
İtalya,
İspanya,
Mısır,
Japonya,
Yunanistan,
Makedonya gibi ülkelerde boşanan çiftler ülkelerindeki yabancı mahkemelerin verdikleri kararın Türkiye’de geçerli sayılabilmesi için tanıma tenfiz davasını açmaları gerekir. Tanıma tenfiz davasının yurtdışında boşandıktan hemen sonra açılması tavsiye edilir.

Eşlerden Birinin Yurtdışında Bulunması

Eşlerden birisinin yurtdışında bulunması halinde boşanma davasında en büyük problemi yurtdışı tebligat işlemleri oluşturur. Boşanma davasının görülebilmesi için öncelikle davalı eşe resmi yoldan tebligat yapılması gerekir. Boşanma davasının davalı eşe tebliği tamamlanmadan duruşma yapılması ve boşanma delillerinin toplanma aşamasına geçilmesi mümkün değildir.

Boşanma dava dilekçesinin davalı eşe tebliğinden sonra boşanma delilleri toplanır ve karar verilir. Boşanma davasında verilen kararın kesinleşmesi için gerekçeli kararın da davalıya tebliği şarttır. Yani uluslararası boşanma davalarında yurtdışına en az iki defa tebligat yapılması gerekir.

Yurtdışında bulunan davalıya tebligat, Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılır. Yurtdışı tebligat usulü eşin Türk veya yabancı uyruklu olmasına göre değişir.

Yabancı Uyruklu Eşten Boşanma

Yabancı uyruklu kişi ile evli olan bir Türk vatandaşının ilk karşılaştığı sorun, yabancı uyruklu eşin habersiz olarak evi terk ederek ülkesine geri dünmüş olması ve adresinin bilinmiyor olmasıdır.

Böyle bir durumun yarattığı teknik ve hukuki sorun kendisini boşanmak istenen yabancı uyruklu eşe mahkeme aracılığıyla boşanma davasının tebliği aşamasında göstermektedir. Yabancı uyruklu eşin adresinin bilinmiyor olması ve eşin yabacı uyruklu olması nedeniyle yurt dışına tebligat yapılmak zorunda kalınması gibi teknik ve hukuki sorunlar nedeniyle boşanma davası tahminden çok uzayabilmektedir.

Tanıma Davası Avukat Ücreti

Boşanma davası avukat ücreti vekaletnamenin verilmesiyle muaccel olur. Müvekkil, avukata vekaletname vererek hukuki işlemleri başlatabilir.
Tenfiz Davası: 32.000,00 TL

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu