Ziynet Eşyası Nedir | Ziynet Eşyası Davası 2023
Ziynet Eşyası Nedir | Ziynet Eşyası Davası 2023
Ziynet Eşyası Nedir?
Ziynet eşyası, altın, gümüş gibi kıymetli madenlerden yapılmış olup; insanlar tarafından takılan süs eşyası olarak tanımlanmaktadır. Yargıtay içtihatları ise; ziynet eşyasını, düğünde damada ve geline verilen hediyeler, süs eşyaları olarak tanımlamaktadır.
Ziynet Eşyası Talepli Boşanma Davası
Ziynet, kadının kişisel eşyası olduğu için Mal paylaşımına tabi olmayıp, mevcut boşanma davası ile birlikte ya da boşanma davasından sonra bağımsız bir dava ile de talep edilebilir. Talep edilen Ziynet eşyaları boşanma davasının eki niteliğinde değildir. Bu sebeple talep edilen takılar nisbi harca tabidir.
Harç miktarı altınların değeri üzerinden hesaplanmaktadır. Ayrıca bilirkişi ücreti de yatırılması gerekmektedir. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Dava dilekçesinde; takıların ayar, gram ve cinslerinin, ayrıntılı bir şekilde belirtilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Kadın , Ziynet eşyalarının varlığını, kaç adet olduğunu; düğün videosu, düğün fotoğrafları ve tanık ile ispat edebilir. Takıların değerinin belirlenmesi için Mahkeme dosyaya kuyumcu bir bilirkişi atar.
Düğün Takıları Davası Nasıl Açılır ?
Düğün takıları davası boşanma davası dilekçesine eklenecek taleplerle açılabilir. Bu durumda boşanma talebi ile ziynet talepleri aynı davada incelenir. Bu davanın boşanma davasından ayrı bir dava olarak açılması da mümkündür. Hatta açılmış bulunan bir boşanma davasının davalısı, karşı dava açarak dilekçesinde ziynet eşyalarının iadesini talep edebilir.
Düğün takılarının iadesi talebi boşanma hükmünün eki niteliğinde değildir. Bu nedenle ziynet eşyası için talepte bulunulan miktara oranla harç ödenir. Adli yardımdan yararlananlar adli yardım talepli dilekçe ile mahkemeye başvurarak harçtan muaf olabilirler.
Dava dilekçesinde takıların aynen iade edilmesi, bunun mümkün olmaması halinde ise karşılığı olan nakit paranın iadesi talebi belirtilir. İstekte bulunan taraf taleplerini açıkça belirtmeli, şüpheye düşüyorsa bilirkişi incelemesi de talep etmelidir.
Ziynet Eşyalarının Boşanma Durumunda Paylaşımı
Ziynet eşyaları kural olarak kadının kişisel malı sayılmaktadır. Bu sebeple boşanmada mal paylaşımı yapılırken ziynet eşyalarının paylaşımı buna dahil edilmeyecektir. Dolayısıyla davayı kadın açmış ise boşanmada ziynet eşyaları ile ilgili ayrıca talepte bulunabilir. Ancak bu durumda ayrıca harç ödemesi gerekecektir. Boşanmada ziynet eşyaları iadesi talebi, davayı erkek açmış ise kadın tarafından cevap dilekçesinde yapılabilir. Elbette boşanma davasının sonuçlanmasından sonra da ziynet eşyalarının iadesi davası açarak ziynet eşyası alacağı dava konusu yapılabilecektir.
Ziynet Eşyası Davası Ne Zaman Açılır ?
Ziynet eşyası alacağı davasında talep düğün takılarının aynen iadesi ise bunun için herhangi bir zamanaşımı veya hak düşümü süre öngörülmemiştir. Dolayısıyla herhangi bir zamanda ziynet eşyası davası açılabilecektir. Ancak bu dava boşanmanın sonuçlanmasından sonra açılır. Kişi boşanma sırasında da ziynet eşyalarının iadesi talebinde de bulunabilir. Ancak dava aynen iade talepli değil de ziynet eşyalarının karşılığının ödenmesi talebiyle açılıyorsa zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Ziynet eşyalarının karşılığının ödenmesi talebiyle açılacak olan dava en geç boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 10 içinde açılmalıdır.
Ziynet Eşyası Nedir | Ziynet Eşyası Davası 2023
Harcanmış Olan Düğün Takılarının Tahsili Nasıl Olmaktadır?
Boşanma davalarında düğünde takılan takıların tarafında verilmesini isteyen kişiler her zaman ortada fiziki olarak bu takıların olmadığını bilmektedir.
Çoğu zaman evlilikten yıllar sonra açılacak olan boşanma davalarında altınlar harcanmış ve iş kurmak ile araba almak gibi birçok durum için bir tarafa verilmiş olabilmektedir.
Böyle bir durumda takıların değerinin hesaplanması ile para olarak bu değerin ödenmesine mahkeme karar verebilmektedir.
Islah Yoluyla Ziynet Eşyaları Talep edilebilir mi?
Boşanma davası dilekçesi ile talep edilmeyen ziynet eşyaları, ıslah dilekçesi verilmek suretiyle talep edilemez. Bu durumda, ıslah yerine ziynet eşyaları için ek dava açılarak açılan davanın boşanma davası ile birleştirilmesi istenmelidir.
ZİYNET EŞYASI DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME
Ziynet eşyası davasında görevli mahkeme Aile Mahkemesi olup yetkili mahkeme ise Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda genel yetki kuralı çerçevesinde davalının yerleşim yeri mahkemesidir. Ancak ziynet eşyası davasının boşanma davası ile birlikte açılması halinde boşanma davasında yetkili olarak belirlenen mahkemeler de işbu davanın açılmasında yetkili hale gelecektir.
YARGITAY KARARLARI
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2019/1799 E. , 2019/5672 K. 04.07.2019 tarihli kararında;
“Ziynet eşyası rahatlıkla saklanabilen, taşınabilen, götürülebilen türden eşyalardandır. Bu nedenle evden ayrılmayı tasarlayan kadının bunları önceden götürmesi, gizlemesi her zaman mümkün olduğu gibi, evden ayrılırken üzerinde götürmesi de mümkündür. Bunun sonucu olarak, normal koşullarda ziynet eşyalarının kadının üzerinde olduğunun kabulü gerekir. Bu durumda, ziynet eşyasının varlığını, evi terk ederken bunların zorla elinden alındığını ve götürülmesine engel olunduğunu, evde kaldığını, kadının ispatlaması gerekir.
Bunların davalı tarafın zilyetlik ve korumasına terk edilmesi olağan durumla bağdaşmaz. Diğer taraftan, düğün sırasında takılan ziynet eşyaları kim tarafından takılırsa takılsın, aksine bir anlaşma bulunmadıkça kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır. Bu eşyaların iade edilmemek üzere kocaya verildiği, kadının isteği ve onayı ile bozdurulup müşterek ihtiyaçlar için harcandığı hususu davalı tarafça ispatlandığı takdirde, koca bunları iadeden kurtulur.
Somut olayda; düğünde takılan ziynetlerin ve paraların davalı erkek tarafından rızası dışında alındığını ispatlamakla yükümlü olan davacıdır. Davacı kadın iddialarını somut ve inandırıcı deliller ile ispatlayamamıştır. Ancak, davalı taraf 7.000 TL değerindeki ziynet eşyasını düğünden sonra bozdurduklarını, balayına harcadıklarını, takılan paralardan da koltuk takımı aldıklarını ve düğün masraflarına harcadıklarını ikrar etmiştir.”
ZİYNETİN BALAYI, DÜĞÜN, KINA İÇİN HARCANMASI DURUMUNDA DAHİ KADINDAN ONAY VE RIZA ALINDIĞININ, KADININ ZİYNETİ GERİ ALMAMAK ÜZERE BAĞIŞLADIĞININ ERKEK TARAFINDAN İSPAT EDİLMESİ GEREKİR
Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2019/597 E. , 2019/2876 K. 02.04.2019 tarihli kararında;
“Dava konusu kadına ait olan altınlar koca tarafından bozdurulup değişik amaçlarla kullanılmış olabilir. Çeşitli sebeplerle (evin ihtiyaçları, düğün borçları, balayı vs) koca tarafından bozdurulan bu altınların karşılığının hibe edilmediği müddetçe kadına iadesi zorunludur. Ziynet eşyalarının iade edilmemek üzere kocaya verildiğinin, davacının isteği ve onayı ile ziynet eşyalarının bozdurulup ev ihtiyaçları için harcandığının davalı yanca kanıtlanması halinde koca ziynet eşyalarının iadesinden kurtulur.
Somut olayda; davalı her ne kadar altınların rızaen verildiğini ifade etmekte ise de, geri verilmemek üzere alındığını ispat yükü davalı tarafa aittir. Ancak davalı taraf bu hususu ispat edememiştir. Bu nedenle mehir senedindeki altınlar yönünden de davanın kabulüne karar vermek gerekirken davanın reddine karar vermek doğru olmamış bozmayı gerektirmiştir.”
TÜP BEBEK TEDAVİSİ İÇİN HARCANAN ZİYNETİN KADINA İADESİ GEREKMEKTEDİR
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2017/1769 E. , 2018/13037 K. 19.11.2018 tarihli kararında;
“Toplanan delillerden dava konusu edilen ziynet eşyalarının tarafların tüp bebek tedavisi için kullanıldığı anlaşılmaktadır. Davalı-karşı davacı erkekte; ön inceleme duruşmasında tüm takıları aldığını ve tedavi amacı ile kullandığını kabul etmiştir. Evlilik sırasında kadına takılan ziynet eşyaları kim tarafından alınmış olursa olsun ona bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır.
Bu durumda ziynet eşyalarının iade edilmemek üzere erkeğe verildiğinin ispatlanması halinde erkek almış olduğu ziynet eşyalarını iadeden kurtulur. Somut olayda, ziynet eşyalarının bozdurulduğu anlaşılmış ise de; tekrar iade edilmemek üzere davalı-karşı davacı erkeğe verildiği hususu kanıtlanmamıştır.
Bozdurulan ziynet eşyalarının rıza ile ve iade şartı olmaksızın verildiğini davalı erkek ispatlamak zorunda olup, davalı erkek bu durumu ispat edemediğinden dava konusu ziynet eşyalarını davacı kadına iade ile mükelleftir. Gerçekleşen bu durum karşısında davacı-karşı davalı kadının ziynet alacağı davasının kabulüne karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm tesisi doğru olmamış ve bozmayı gerektirmiştir.”