CEZA HUKUKU

5607 Cezası Nedir ?

5607 Cezası Nedir ?

İhracı kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeden çıkaran kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (5607 sayılı K. m.3/8).

Kaçakçılığı önleme izleme ve araştırmakla görevli olanlar kimlerdir?

Mülkî amirler, Gümrük Müsteşarlığı personeli ile Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığına bağlı personel, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu yaptırım altına alınan fiilleri önleme, izleme ve araştırmakla yükümlüdür.

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu Nedir?

5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu. MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, kaçakçılık fiilleri ve yaptırımları ile kaçakçılığı önleme, izleme, araştırma usûl ve esaslarını belirlemektir.

Gümrük kanunu ne anlama gelmektedir?

Gümrük Kanunu; Dış ticaret işlemleri sırasında uyulması gereken kurallar bütünüdür. Gümrük Kanunu; 27 Ekim 1999 tarihinde TBMM tarafından kabul edilen, 4458 sayılı kanundur ve Türkiye’nin gümrük konularında esas olan hukuk kaynağıdır. 18 Haziran 2009 tarihinde 5911 sayılı Kanun ile değişikliğe uğramıştır.

5607 Cezası Nedir ?

Hayali ihracat nasıl yapılır?

Aslında ‘Hayali ihracat’; ilgili kanun hükümlerine göre teşvik, sübvansiyon veya parasal iadelerden yararlanmak amacıyla ihracat gerçekleşmediği halde gerçeklemiş gibi göstermektir. Ya da, gerçekleşen ihracata konu malın cins, miktar, evsaf veya fiyatını değişik göstermektir.

Hayali ithalat nedir?

Genel olarak hayali ithalat kavramı; gümrük kıymetinin olduğundan daha yüksek beyan edilmesine paralel olarak dönemsel ve toplam ithalat rakamlarının gerçekte olduğundan fazla ortaya çıkması veya derlenmesi olarak tanımlanabilir.

Hayali ihracat cezası

İhracı kanun gereği yasak olan eşyayı ülkeden çıkaran kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, bir yıldan üç yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır (5607 sayılı K. m.3/8). İhracat kaçakçılığı suçunun ikinci hali, “hayali ihracat suçu”dur.

5607 sayılı yasanın 3/18.maddesine muhalefet

Sigara veya alkol kaçakçılığı suçunu iştirak etmeksizin, sigara, tütün mamulleri, etil alkol, metanol ve alkollü içkilerin piyasada satılması, satışa arz edilmesi, taşınması veya satın alınması hâlinde, suçun cezası 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar adli para cezasıdır (5607 sayılı K. md.3/18).

Kaçakçılığın cezası nedir?

Kaçakçılık Suçunu Oluşturan Fiiller ve Cezaları

Eşyanın gümrük işlemine tabi tutulmadan ülkeye sokulması durumunda suçun cezası 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ce 10.000 güne kadar adli para cezasıdır. Eğer eşya gümrük kapıları dışında ülkeye sokulursa suçun cezası 16 aydan 7,5 yıla kadar hapis cezasına yükselir.

5607 Cezası Nedir ?

Kaçakçılık hangi suç türüne girer?

Kaçakçılık suçu, yurda giriş veya çıkışı gümrüğe tabi bir eşyanın gümrük işlemleri yapılmadan ülkeye sokulması veya ülkeden çıkarılmasıdır. Gümrük işlemleri, devletin bazı mali hakları elde etmesine ve gümrükten geçen eşyanın standardını tespit etmeye yaradığından tüm kaçakçılık suçları kamu zararına neden olmaktadır.

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele hangi suçlara bakar?

Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, ekonomik, sosyal ve idari yapıyı doğrudan veya dolaylı olarak kontrol etmek için bir araya gelerek, haksız menfaat ve yüksek kazanç sağlamak amacıyla yasalara aykırı biçimde oluşan mafya tipi yapılar ile silah mühimmat ve tehlikeli madde kaçakçılığıyla mücadele eder.

Kaçakçılık neden yapılır?

Eşya ve ürünlerin gümrük vergilerinin az ödenmesi ya da hiç ödenmemesi için yasa dışı yollarla ülkemize sokulması sonucu iç piyasada satılması kaçakçılık fiilini oluşturmaktadır.

Dolandırıcılığa hangi şube bakar?

KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELE DAİRESİ BAŞKANLIĞI.

Kaçakçılık suçları hangi mahkeme?

Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamına giren suçların davası asliye ceza mahkemelerinde görülür. Ancak bu suçlarla bağlantılı olarak suçun nitelikli hali de olan resmî belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, görevli mahkeme ağır ceza mahkemesidir.

Kaçakçılık ve organize suçlar nelerdir?

Kaçakçılık, sahte bandrol aracılığıyla sigara ve alkol kaçakçılığı
Organize suç eylemlerinin türleri
Tefecilik,
Bahis,
Kumar,
Fuhuş,
Uyuşturucu,
Silah ticareti,
Kiralık katil sağlamak,
Zehirli atıkların boşaltılması

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu