CEZA HUKUKU

Yağma ve Gasp Nedir?

Yağma ve Gasp Nedir

Yağma ve gasp sözcükleri aslında içerik itibariyle aynı eylemleri ifade etmektedir. Bu eylemler TCK’nın 148. ve 150. maddelerinde açıklanmaktadır. Buna göre yağma suçu, bir kimseye ait olan bir malı, onun rızası olmadan almak anlamına gelmektedir. Fakat yağma suçunu hırsızlıktan ayıran bir özellik vardır. Bir suçun yağma ya da diğer adıyla gasp olarak kabul edilmesi için, malı alınan kişiye cebir yani zorlama ve tehdit uygulanmış olması gerekmektedir.

Gasp suçuna konu olan mal, menkul bir maldır. Yani taşınabilen belli bir maddi değeri olan bir eşyadan söz edilmektedir. Bu kavrama göre gayrimenkul değerler yağma suçunun konusu olamazlar. Eğer bir kimseyi tehdit yolu ile gayrimenkul bir maldan uzaklaştırmak söz konusu olmuşsa, bu durumda kanunda başka tanımlar yapılmakta ve bunu yapan kişiye daha farklı yaptırımlar uygulanmaktadır.

Yağma suçunun işlenmesi, mağdur edilen kimsenin o malın zilyedi olmasını gerektirir. Zilyet kavramı, bir malın sahibi olmak, daha kanuni bir tanımla bir malın üzerinde fiili hakimiyet sahibi olmak anlamına gelmektedir. Buna göre bir evde yaşayan kimseler, o evde ortak olarak kullanılan eşyalar üzerine zilyetlik hakkına sahiptir.

Dolayısıyla aynı evde yaşayan kimseler, bu ortak kullanımda olan eşyalarını alırsa, gasp suçu ortaya çıkmaz. Gasp suçu yalnızca taşınabilen ve maddi değeri olan malların alınmasıyla oluşabilir. Yani evdeki altınlar, para gibi değerler gasp suçunun konusudur.

Yağma Türleri Ve Yağma Cezası Nedir?

Yağma suçu, çeşitli eylemlerle uygulanır. Bu eylemin niteliğine göre de isim alırlar. Buna göre bu eylem, basit gasp veya yağma suçu ve nitelikli yağma suçu olarak iki kısımda incelenir.

Basit gasp suçu, bir kimsenin gündüz vakti, kendisini herhangi bir biçimde gizleme ihtiyacı duymadan, herhangi bir silah kullanmadan gerçekleştirdiği gasp suçudur. Bu eylemi gerçekleştiren kişi, karşısındaki insana silah kullanmaksızın tehdit ve cebir yoluyla, bir malı gasp eder.

Örneğin, senet gibi değerli evrakların yağmalanması, bu tür gaspçılığa örnek olarak gösterilebilir. Basit gasp suçunu işlemiş olan bir kimsenin cezası 6 yıl hapisten başlamaktadır.

Belirtilen bu süre, kişinin gasp eylemini gerçekleştirdiği anda işlediği suçlara ve gasp ettiği malların değerine göre 10 yıla kadar yükselebilmektedir.
Diğer gasp suçu, nitelikli gasp suçudur. Bu işlenen suç, basit gasp suçuna göre çok daha ağır bir eylemdir ve cezası da buna göre şekillenmektedir. Nitelikli gasp suçu, bir silah kullanılarak işlenir.

Bu silah ile kastedilen şey, bir kimseye zarar verebilecek olan ateşli silahlardan, sopa, taş ve hatta tırnak makası, kalem gibi objeleri dahi kapsayan bir kavramdır. Burada önemli olan şey, bu nesnelerin tehdit unsuru olarak kullanılmış olmasıdır. Nitelikli gasp suçunu işleyen kimse, kendisini tanınmayacak şekilde kamufle eder.

Yani yüzüne bir maske takmak veya dışarıda tanınmasını engelleyecek herhangi bir kamuflaj kullanması, bu tanıma dahil olmaktadır. Bu suça dahil olan eylemler, yol kesmek ya da konut veya iş yeri gibi kapalı mekanlarda gaspta bulunmaktır. Bu suçu işleyenlerin cezası 10 yıldan başlamaktadır. Süre, eylemin işleniş biçimine göre, 15 yıla kadar yükselebilir.

Gasp ve yağma aynı mı?

Yağma suçu aynı zamanda gasp olarak da bilinmektedir. Yağma suçu, mal sahibinden rızası dahilinde olmadan ve tehdit ya da cebir ile malın elinden alınmasıdır. Mal sahibinin elinden tehdit veya cebir ile alındığından hırsızlık suçundan ayrılmaktadır ve hırsızlık suçundan daha ağır ceza verilmektedir.

Nitelikli gasp ne demek?

Nitelikli gasp suçunu işleyen kimse, kendisini tanınmayacak şekilde kamufle eder. Yani yüzüne bir maske takmak veya dışarıda tanınmasını engelleyecek herhangi bir kamuflaj kullanması, bu tanıma dahil olmaktadır. Bu suça dahil olan eylemler, yol kesmek ya da konut veya iş yeri gibi kapalı mekanlarda gaspta bulunmaktır.

Gasp hangi suça girer?

Yağma (Gasp) Suçu Nedir? (TCK 148-149)
Yağma Suçu, diğer adıyla gasp suçu, zilyetliği başkasına ait bir menkul malın “cebir” veya “tehdit” kullanılarak alınmasıyla oluşur.

Gasp yapan kaç yıl ceza alır?

Yağma suçunun temel halinde, bu suçu işleyen kimse altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Senedin yağması suçunu işleyen kimse, TCK 148/2 hükmü gereği, altı yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Yağma Suçu Şartları

Yağma suçunun oluşabilmesi için belli bir takım şartların oluşması gerekmektedir.

Bu suçla korunan hukuki yarar; yağma suçu, cebir veya tehdit ve hırsızlık suçunun bir araya gelerek oluşturdukları bir birleşik suç olduğu için bu suç tipinin hukuki konusu da birden fazladır. Yağma suçuyla korunan hukuki değer; bir taraftan zilyetlik ve buna bağlı haklar iken, diğer taraftan tehdit suçunda olduğu gibi kişi özgürlüğü ve cebir suçunda olduğu gibi de vücut dokunulmazlığıdır.

Yağma suçunda fail herhangi bir kişi olabilmektedir.
Bu suçun mağduru, herkes olabilir. Yağma suçunun mağduru, malın zilyedi veya zilyedin yanında bulunup eylem sırasında malı koruyan veya yardım etmek isteyen, bu nedenle kendisine cebir veya tehdit kullanılan kimselerdir.

Gasp suçu seçimlik hareketli bir suçtur. Kanun bu suçun oluşması için iki hareketten en az birinin yapılmış olmasını öngörmüştür: Bu hareketler cebir veya tehdittir. Fail, mağdura yönelttiği cebir veya tehdidi, kendisine veya bir başkasına yarar sağlamak amacıyla bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymaya zorlamak amacıyla gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Bu amaca yönelmeyen cebir veya tehdit eylemleri yağma suçunu oluşturmazlar.

Yağma Suçu Unsurları

Fail

Gasp-Yağma suçunun faili herhangi bir gerçek kişi olabilmektedir. Madde metninde yer alan ‘’kişi’’ tabirinden, bu suçun failinin herkes olabileceği anlaşılmaktadır. Yağma suçunun birden fazla kimse tarafından işlenmesi, TCK’nun 149’uncu maddesinde nitelikli hal olarak kabul edilmiştir. Ayrıca akrabalar arasında yağma suçunun işlenmesi durumu, cezasızlık veya indirim nedeni olarak kabul edilmemektedir. Failin, itiyadi suçlu, suçu meslek edinen kişi ve örgüt mensubu suçlu olup olmamasına göre, TCK’nın 58’inci maddesi uygulama alanı bulabilecektir.

Mağdur

Bu suçun mağduru, herkes olabilir. Yağma suçunun mağduru, malın zilyedi veya zilyedin yanında bulunup eylem sırasında malı koruyan veya yardım etmek isteyen, bu nedenle kendisine cebir veya tehdit kullanılan kimselerdir. Ayrıca 149/1e. maddesine göre, yağma suçunun mağdurunun beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda olan bir kimse olması hali, suçun nitelikli şekli olarak öngörülmüştür.

Yağma suçunun mağduru, malı vermesi için icbar edilen, irade özgürlüğü zorlanan kişidir, diğerleri ise suçtan zarar gören kişidir. Örneğin bir bankanın veznedarının silahla tehdit edilerek bankanın kasasındaki paraların alınması halinde, suçun mağduru bankanın veznedarı olan kişidir; alınan paraların maliki bulunan banka tüzel kişiliği ise mağdur değil, sadece suçtan zarar görendir.

Yağma ve Gasp Nedir?

Suçunun Hukuki Konusu

Yağma suçu, hırsızlık suçu ile çok benzerlik gösteren bir suçtur. Yağma suçu ile hırsızlık suçunun; malın taşınabilir olması, malın sahibinin rızasının olmaması, malın alınması ve faydalanmak kastı unsurları aynıdır. Bu sebeple de yağma suçunun konusu da hırsızlık suçunda olduğu gibi, başkasına ait olan taşınır bir mal oluşturmaktadır.

Esasen bu suçta tehdit ederek veya cebir kullanarak ‘’teslimine veya alınmasına’’ karşı koymamaya mecbur kılınan mal, ancak taşınır bir mal olabilir. Taşınmazların teslim edilmesi veya alınması söz konusu olamaz.

Taşınmazlar, cebir veya tehditle zapt edilebilir, işgal edilebilir. Taşınmazların, cebir veya tehditle işgal edilerek malikinin yararlandırılması halinde; bu suç değil, cebir , tehdit ve hakkı olmayan yere tecavüz (m. 154) suçları oluşur.

‘’Mal‘’ kelimesi, sözlükte, ‘’sahip olunan değerli ve lüzumlu şey’’ anlamına gelmektedir. Yağma suçunun konusunu oluşturan taşınır mal (eşya) kavramını tüm unsurlarıyla birlikte; ‘’maddi bir malvarlığı olan, üzerinde şahısların hakimiyet sağlayabilecekleri, insan dışı, sınırlanabilen, ekonomik bir değer taşıması gerekmeyen herhangi bir şey ‘’ olarak tanımlamak mümkündür.

Yağma ve Gasp Nedir?

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu