CEZA HUKUKU

İddianame İade Sebepleri

İddianame İade Sebepleri

İddianame iadesi nedir?

İddianamenin iadesi, soruşturma evresinde sunulan iddianamenin mahkemece muhaketmeden geçirildikten sonra kanunda sayılan sınırlı nedenlere bağlı olarak savcılığa geri gönderilmesi anlamını taşır.

İddianame hazırlandıktan kaç gün sonra mahkeme olur?

15 gün içinde iddianamenin iadesine veya kabulüne karar verilmesi gerekir. Bu süre herhangi bir karar verilmeden geçirilirse iddianame kabul edilmiş sayılır. İddianame kabul edildikten sonra mahkemenin hükmünün kesinleşmesine kadar geçen evre kovuşturma olarak adlandırılır.

İddianame ne zaman düzenlenir?

5271 Sayılı CMK’nın 170/2 maddesinde bu keyfiyet, “soruşturma evresi sonunda toplanan deliller, suçun işlendiği hususunda yeterli şüphe oluşturuyorsa; Cumhuriyet savcısı, bir iddianame düzenler.” ifadesiyle hüküm altına alınmıştır.

İddianame ne yazar?

Hazırlık soruşturmasının kamu davasına ceza yargılamasında açılması için gerekli ve yeterli düzeye erişmesi gerekir.

Bu aşamada bu yeterliliği sağlamak amacıyla savcının dava açtığını bildiren yazılı belgeye iddianame denir. Daha kısa tanımı ile Türk Ceza sisteminde kamu davası açan belgeye iddianame denmektedir

İddianame’nin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar devam eden evreye ne ad verilir?

SANIK: İddianamenin kabulüyle başlayıp hükmün kesinleşmesine kadar geçen evrede yani kovuşturma evresinde suç şüphesi altında bulunan kişiye sanık denir.

İddianame hangi makama sunulur?

CMK 170/1 fıkrasına göre iddianame düzenlenip mahkemeye sunulması savcılık tarafından gerçekleştirilir. İddianame Cumhuriyet savcısı tarafından hazırlanır. CMK’nın 170/1 fıkrasından da anlaşılacağı üzere Cumhuriyet savcısının dava açma konusunda tekeli bulunmaktadır.

İddianame tekerrür ne demek?

Tekerrür, daha önce işlenen bir suçun cezası kesinleştikten belli bir süre sonra ikinci bir suç işlenmesidir. Suçta tekerrür, ancak ilk işlenen suç kesinleşmişse söz konusu olabilir.

İddianame kimlere tebliğ edilir?

MADDE 176. – (1) İddianame, çağrı kâğıdı ile birlikte sanığa tebliğ olunur. (2) Tutuklu olmayan sanığa tebliğ olunacak çağrı kâğıdına mazereti olmaksızın gelmediğinde zorla getirileceği yazılır. (3) Tutuklu sanığın çağrılması duruşma gününün tebliği suretiyle yapılır.

İddianame hazırlandıktan sonra ne olur?

Mahkeme iddianameyi kabul ederse yargılama (kovuşturma) aşaması başlar. Yargılama yapan ceza mahkemesi hüküm verir. Hükmün ne olduğuna bağlı olarak kişi buna itiraz edip üst derece yargısına taşıyabilir. Nihayetinde karar kesinleşir ve muhakeme süreci sona erer.

İddianame ne zaman tebliğ edilir?

İddianame, çağrı kâğıdı ile birlikte sanığa tebliğ olunur. Tutuklu olmayan sanığa tebliğ olunacak çağrı kâğıdına mazereti olmaksızın gelmediğinde zorla getirileceği yazılır. Tutuklu sanığın çağrılması duruşma gününün tebliği suretiyle yapılır.

İddianame İade Sebepleri

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu