Yürütmeyi Durdurma Kararı *2023
Yürütmeyi Durdurma Kararı *2023
Yürütmeyi durdurma kararından sonra ne olur?
İdare kendisine tebliğ edilen yürütmeyi durdurma kararının tebliğinden itibaren bu kararı en geç 30 gün içinde uygulamak zorundadır. Eğer idare yürütmenin durdurulması kararını uygulamaz ise idare aleyhine idare mahkemesinde maddi ve manevi tazminat davası açılabilir.
Yürütmenin durdurulması kararının geriye yürür mü?
Bu nedenledir ki bir iptal davasının verilmiş bulunan yürütmenin durdurulması kararı iptal kararlarında olduğu gibi, iptali istenilen idari tasarrufu ve ona bağlı işlemleri durdurur ve tasarruf ve işlemlerin tesis ve icrasından önceki hukuki durumun yürürlüğünü sağlar.
Yürütmenin durdurulması hangi mercilere yapılır?
Danıştay veya idari mahkemeler bir idari işlem hakkında yürütmenin durdurulması kararı verirken yukarıda açıkladığımız tüm şartlar açısından inceleme yapar. Kanunun öngördüğü şartların varlığı halinde dava konusu idari işlem hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verir.
Yürütmenin durdurulması her aşamada talep edilebilir mi?
Yürütmeyi durdurma talepleri idare mahkemesine davanın her aşamasında da yapılabilir. Yani dava açarken talep edilmesi gibi bir zorunluluk yoktur. Nitekim, bazı davalarda aciliyet gerektiren durumlar sonradan ortaya çıkabilmektedir. Yine istinaf ve temyiz aşamalarında da istenmesi mümkündür.
YD savunma ve ara kararından sonra kararı ne demek?
“YD Savunmadan Sonra” demek YD kararı verilmeden önce YD savunma ara kararı alınmış demektir. “YD Savunmadan Önce Kabul” ise savunma alınmasına gerek kalmaksızın YD talebiniz kabul edildi demektir. Dolayısıyla “YD savunmadan sonra” ve “YD savunma ara kararı” arasında mana yönünden hiçbir fark yoktur.
YD itiraz dilekçesi karşı tarafa tebliğ edilir mi?
Yürütmenin durdurulması isteği bulunan kanun yolu dilekçeleri, karşı tarafa tebliğ edilmeden dosya ile birlikte, yürütmenin durdurulması is- temi hakkında karar verilmek üzere kararı veren mahkemece ilgili bölge idare mahkemesine gönderilir.
İstinaf aşamasında yürütmenin durdurulması talep edilebilir mi?
İdari istinaf mahkemesine istinaf başvurusu yapılması kendiliğinden işlemin yürütülmesini durdurmaz (İYUK m.27). Yürütmenin durdurulması davacı tarafından ayrıca talep edilmelidir. Yürütmenin durdurulması kararı verilen dava dosyaları öncelikle incelenir ve karara bağlanır.
İdare mahkeme kararını uygulamazsa ne olur?
Kararın uygulanmamasından mağdur olan ilgili, maddi ve manevi zararları için idareye karşı idari yargıda; kararı uygulamaya yükümlü mercideki kamu görevlisine ise adli yargıda maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Yürütmenin durdurulması ne zaman talep edilebilir?
Danıştay veya idari mahkemeler, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda yürütmenin durdurulmasına karar verebilir.
İdari mahkemede dava ne kadar sürer?
İdari davaların sonuçlanma süresi hem başvurduğunuz mahkemenin iş yoğunluğuna hem de dava konusuna bağlı olarak farklılık arz edebilir. Genellikle 6-12 ay arasında sonuçlanıyor. Mahkeme kararı hem davalıya hem de davacıya tebellüğ edilir. Tebellüğ tarihinden 30 gün sonra hüküm kesinleşir.
Yürütmenin durdurulması kararına itiraz nereye yapılır?
Şayet yürütmeyi durdurma kabul kararı çıkarsa davalı idare, YD ret kararı çıktığında da davacı tarafından ilgili bölge idare mahkemesine itiraz yapılabilmektedir. Zaten mahkeme kararının altında hangi bölge idare mahkemesine kaç gün içinde gidileceği belirtilmektedir.
Yürütmeyi Durdurma Kararı *2023