MANŞET

Babalık Davası

Babalık Davası

Bu dava çocuğun velayet, nafaka, miras ve diğer haklarının tespit edilmesi için açılır ve çocuğun mecburen babasının açıklanmasını gerektirir. Çocuğun babası hakkında çalışmalar yürütülür ve çocuğun babalık hakkındaki mahkeme kararının tespiti için gerekli deliller toplanır. Taraflar mahkeme tarafından atanan uzmanın raporunda belirtilen kriterlere göre babalığın kanıtlanması için delil aramak zorundadır.

Evlilik dışında veya boşanmadan 300 gün sonra dünyaya gelen çocuk için açılabilen davadır. TMK m. 301’de düzenlenen bu dava, çocuk ile baba arasında soybağının mahkemece kurulmasına imkân verir.

Babalık Davası
Babalık Davası

 

Evlilik Dışı Çocuğun Babalık Davası evlilik dışı çocuğun babalık davası

Evlilik dışı çocuğun babalık davası, çocuğun veya annenin açabileceği, baba ile çocuğun arasındaki soybağının kesin olarak tespit edilmesi için açılan bir davadır. Bu dava, çocuğun babasının kimliğini tespit etmek amacıyla, babanın DNA testi yaptırıp sonucunun kesin bir şekilde belirlenmesi amacıyla açılır. Bir dava açıldığında, babanın çocuğa olan borçlarını yerine getirmesi için de ortaya çıkmaktadır.

Babalık Karinesi evlilik dışı çocuğun babalık davası

Çocuk evlilik dışında doğmuşsa ve boşanma tarihiyle çocuğun doğum tarihi arasında 300 gün veya daha uzun bir süre yoksa, babalık karinesi gereği baba ile çocuğun arasında soybağı kurulacaktır.

Tanıma Beyanı

Biyolojik baba, çocuğunu tanımak istiyorsa, çocuğun adını ve doğum tarihini içeren bu tanıma beyanı ile tanımayı yasal olarak onaylatmalıdır., Ayrıca, kişisel nüfus cüzdanına da bu bilgilerin eklenmesi gerekebilir. Bu belge ile çocuğun doğum kaydında da babanın adı güncellenir. Böylelikle, çocuğa biyolojik babası tarafından sağlanan hukuki yararlar sağlanmış olur ve çocuğun gelecekteki hakları da korunmuş olur.

Babalık Davası evlilik dışı çocuğun babalık davası

Çocuk evlilik dışı veya boşanmadan 300 gün sonra doğmuşsa ve baba çocuğu tanımamışsa, taraflar arasında babalık davası açılması gerekir. Babalık davasının davalısı babadır. Ancak babanın ölmüş olması halinde bu dava babanın mirasçılarına karşı açılabilir. Dava açan taraf, çocuğun doğumu ile ilişkisinin kanıtlanması için kan veya DNA testi yapılmasını talep edebilir. Davasının sonucunda, baba çocuğun velayet haklarının tanınması ya da reddedilmesi gibi kararlar alınacaktır.

Kimler Babalık Davası Açabilir?

Anne ve çocuk tarafından açılabilen, çocuğu doğuran babanın kimliğinin veya babalık sorumluluğunun belirlenmesi amacıyla açılan bir davadır. Anne ve çocuk, bu dava için birbirinden bağımsız olarak veya birlikte hareket ederek dava açabilirler. Anne, çocuğun henüz ergin olmaması durumunda bu davayı çocuğun adına açabilir.

Öncelikle annenin ve çocuğun menfaatlerinin ne olduğunu anlamak çok önemlidir. Bu iki taraf arasındaki ilişkinin nasıl işleyeceği ve hangi konularda görüş birliğine varılacağı hakkında anlaşmazlıkların önüne geçmek için çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca, çocuk haklarının korunmasını sağlamak için, çocuğun deneyimleri, görüşleri ve ihtiyaçları dikkate alınarak, onların çıkarlarını koruyacak önlemler alınmalıdır. Ayrıca, taraflar arasındaki ilişkiyi geliştirmek için müzakere ve diyalog tekniklerini kullanmak da çok önemlidir.

Babalık Davası Zamanaşımı babalık davası nasıl açılır

Annenin açacağı babalık davası, hak düşürücü süreye tabidir. Annenin davayı, çocuğun çıkarını koruyacak şekilde, çocuğun yaşına göre uygun olan bir süre içinde açması gerekir. Babalık davası zamanaşımı süresine tabi değildir; hak düşürücü süreye tabidir.

Babalık Davası Açılırsa Ne Olur?

Annenin babalık davası açması halinde, yargı organı tarafından çocuğu temsilen kayyıma dava ihbar edilir. Çocuğun babalık davası açması durumunda ise Cumhuriyet Savcısı ve Hazine ile beraber anneye dava ihbar edilecektir. Böylece, çocuğun babalık durumu hakkındaki gerçekleri ortaya çıkarmak için gerekli çalışmalar yapılabilir. Babalık davasının açılması ile beraber davalının baba olduğunun ispatına yarayacak deliller öne sürülecektir. Ancak babalık davası kamu düzenini ilgilendiren bir dava olduğundan mahkeme kendiliğinden de araştırma yapacaktır. babalık davası nasıl açılır

Babalık Davası Yetkili Mahkeme

Görevli mahkeme, aile mahkemesi; yetkili mahkeme ise Türk Medeni Kanunumuzun 283. maddesi hükmü gereğince, davanın taraflarından birinin dava veya doğum sırasındaki yerleşim yeri mahkemesidir.

Babalık Davasında Neler Talep Edilebilir?

Babalık davası ana tarafından açıldığı takdirde, çocuğun baba olduğu iddia edilen kişiyle arasındaki soybağının kurulması istenir. Ana tarafından ayrıca doğum nedeniyle uğradığı maddi zararlar da istenebilir. Babalık davası ile birlikte öne sürülebileceği gibi ayrı bir dava konusu da yapılabilir.

Babalık davası kaç ayda sonuçlanır?

Babalık davası ne kadar sürer konusunda Adalet bakanlığının belirlemiş olduğu Yargıda hedef süresi 11 ay olup, yani davanın sonuçlanma süresi 330 gündür. Bu süre davayı etkileyen faktörler istinaf ve yargıtay itirazları sebebiyle uzayabilmektedir.

Babalık testi kaç gün sürer? babalık davası nasıl açılır

DNA testleri genellikle ortalama 5 iş günü içerisinde sonuçlanır.

Babalık davasında neler talep edilebilir?

Ana tarafından açılan babalık davasında, kendi lehine tahdidi olarak kanunda sayılmış mali haklar talep edilebilir. TMK 304 gereği; doğum giderleri, doğumdan önceki ve sonraki altışar haftalık geçim giderleri, gebelik ve doğumun gerektirdiği diğer giderler davalıdan talep edilebilir.

Babalık Davası Nasıl İspatlanır?

DNA testi, babalık davalarında en güvenilir ispat araçlarından birisidir. Ancak, baba olduğu iddia edilen kişinin çocuğun doğumundan önceki 300.gün ile 180.gün arasında anne ile cinsel ilişki içerisinde olması, bu durumun tespitinde büyük bir öneme sahiptir. İfade edilen süreleri kapsam dışında kalan durumlarda, babalık davasının ispatı yönünde DNA testleri dışında başka ispat araçları kullanılmaktadır. Bu araçlar; babalık davasının ispatında anne, çocuk ve baba olduğu iddia edilen kişinin kimlik bilgilerinin doğruluğunun tespiti, çocuğun doğumu sırasında babanın kendi ismiyle çocuğa babalık ettiğinin belgesi veya babalık davasına esas olan diğer ispat araçlarıdır. babalık davası nasıl açılır

Medeni Kanun’un 302. Maddesi, babalık karinesinin çürütülmesi için davalının, çocuğun babası olmasının olanaksızlığını veya bir üçüncü kişinin baba olma olasılığının kendisininkinden daha fazla olduğunu ispatlamasını gerektirmektedir. Dolayısıyla, boşanmanın ardından 300 gün içinde doğan çocuğun babası karine olarak eski koca olma olasılığı olduğundan dava açılması mümkün olmayacaktır.

Çocuğa kayyum ataması nasıl yapılır?

Çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması olması durumunda kayyım atanması; Bir işin görülmesinde çocuk ile yasal temsilcisi arasında yarar çatışması meydana gelmesi durumunda ilgilisinin isteği üzerine veya kendiliğinden vesayet makamı temsil kayyımı atar.

Dilekçe Örneği

İstanbul Aile Mahkemesine

Davacı : babalık davası dilekçe örneği

Adres :

Vekili :

Adres :

Davalı :

Adres :

Konu : Babalığın tespiti ve çocuk A ile davalı B arasında soybağının kurulması talebidir.

Açıklamalarımız: babalık davası dilekçe örneği

Müvekkilim 2020 tarihinde ….. Hastanesinde doğmuştur. Müvekkil annesi ve davalının evlilik dışı ilişkisi sonucu dünyaya gelmiştir. Müvekkil ile annesi arasında soybağı doğum ile kurulmuş olup babası ile soybağı kurulmamıştır. Müvekkil davalıdan talep etmesine rağmen davalı tanıma beyanında bulunmamıştır. İşbu sebeple Sayın Mahkemenizce müvekkil ile davalı arasında soybağının kurulması talep olunmaktadır.

Deliller: Karşı tarafça sunulacak delillere karşı delil sunma hakkımızı saklı tutmak kaydıyla şimdilik Nüfus kayıtları, hastane kayıtları, tanık, bilirkişi incelemesi, yemin, DNA testi, tıbbi inceleme raporu ve ilgili her türlü delil.

Hukuki Sebepler: Türk Medeni Kanunu Madde 282 /2, 301,303 ve ilgili mevzuat.

Netice ve Talep: Yukarıda açıklanan ve sayın mahkemenizce re’sen dikkate alınacak nedenlerle; babalık davası dilekçe örneği

İşbu davamızın kabulüne, müvekkilin davalının çocuğu olduğunun tespiti ile davalı ile arasında soybağının kurulmasına, her türlü yargılama giderleri ve ücreti vekaletin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz.

Davacı Vekili babalık davası dilekçe örneği

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu