Taşınmaz Yoluyla Türk Vatandaşlığına Nasıl Geçilir 2021
Taşınmaz Yoluyla Türk Vatandaşlığına Nasıl Geçilir 2021
Taşınmaz alımı ile vatandaşlık hakkı kazanmak isteyen yabancı uyruklu kişiler, daha önceden 1 milyon dolar olan ve yapılan düzenlemeyle değiştirilerek, 250 bin dolar değerinde yatırım yapabilir.
Yabancı uyruklu kişilerin istisnai Türk vatandaşlığı kazanmak için bazı şartları oluşturmalı ve istenen gerekli belgeleri tamamlamalıdır.
İstisnai Türk vatandaşlığı için;
En az 250bin dolar değerinde gayrimenkulün, 3 sene boyunca satmama şerhi konularak satın alınması,
En az 500bin dolar değerinde mevduatın, 3 sene boyunca çekilmemesi şartıyla, bankaya yatırılması,
En az 50 Türk vatandaşını, kanuni olarak istihdam etme,
En az 500bin dolar değerinde, devlet borçlanma araçlarını, 3 yıl elinde bulundurmak şartıyla satın alma,
En az 500bin dolar değerinde, gayrimenkul yatırım fonu katılım payı ve girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını 3 sene boyunca elinde tutmak şartıyla satın alma şartlarının yerine getirilmesi gerekir.
Bu şartların yerine getirilmesinin dışında, yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı kazanmak için, gerekli belgelerin de tam şekilde tamamlanması gerekir.
İstisnai Olarak Türk Vatandaşlığı için İstenen Belgeler Nelerdir?
İstisnai olarak Türk vatandaşlığına geçmek için istenen belgeler, eksiksiz ve doğru şekilde tamamlanmalıdır. Eksik olan herhangi bir belge, başvurunun geri çevrilmesine neden olur.
İstisnai olarak Türk vatandaşlığı için istenen belgeler;
Başvuru formu,
Biometrik fotoğraf (2 adet, en az 6 aylık),
Pasaport ve noter tasdikli tercümesi,
Doğum belgesi ve medeni durum belgesi,
Tapu ya da yatırım yapıldığı gösteren belgeler,
Taşınmaz değerleme raporu,
Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği,
Ödendiğine dair harç makbuzu,
Tapu şerh işlemlerinin tamamlanması ve taşınmaz değerleme raporunun doğru şekilde tamamlanmasının ardından, vatandaşlık başvurusu yapılarak, sonucu beklenir.
Vatandaşlık İşlemleri Başvurusu Sonrası Süreç Nasıl İşler?
Yabancı uyruklu kişilerin, nüfus ve vatandaşlık işleri için yaptıkları başvuru, başvurunun yapıldığı makamca, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilir.
Gönderilen evraklar, yetkili kişiler tarafından incelenir ve eksiklik varsa tamamlanması istenir. Yapılan tüm inceleme ve araştırmalardan sonra, başvurunun olumlu ya da olumsuz cevabı, müracaat edilen makama gönderilir. Başvuru sahipleri SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirilirken, başvurular ortalama 6 ila 24 ay arasında bir sürede sonuçlandırılır.
Turistik Amaçlı Kısa Dönem Oturma İzni Nasıl Alınır?
Türkiye’de yabancılara oturma izni nasıl alınır konusunda, ilk olarak yabancı uyruklu kişilerin ikamet edeceği ilde bulunan Göçmen Bürolarına, online olarak başvuru yapılır.
Oturma izni için, gerekli belgeler hazırlanarak, Göçmen Bürosu yetkili kişilerine belgeler teslim edilir. Komisyon tarafından değerlendirilen başvuru onaylanırsa, başvuruyu yapan kişiye izin kartı, kişinin ikamet edeceği adresi gönderilir.
Kısa Dönem Oturma İzni İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Ülkemize yeni gelen ve kanuni olarak 8 seneyi doldurmayan yabancılar, kısa dönem ikamet izni alabilir.
Kısa dönem ikamet izinleri, turistik amaçlı başvuru olarak kabul edilir. Ancak turistik amaçlı başvurular, Göç İdaresi tarafından alınan kararla sadece 1 kere verilir.
Kısa dönem oturma izni için;
Randevu formu,
Özel sağlık sigorta poliçe sözleşmesi,
Devlete ödenecek harç ve kart ücreti makbuzları,
Kişinin kalacağı adresin adına düzenlenmiş noter tasdikli kira sözleşmesi,
Vergi numarası,
Pasaport ve ilgili pasaport sayfalarının fotokopileri,
Gelir durumunun gösterildiği belgeler
Kişinin gelir belgesi ya da adına noter onaylı kira sözleşmesinin bulunmadığı durumlarda, Türk vatandaşının oturma izni, gerekli belgelerin içine konabilir.
Aynı belgelerle; taşınmaz mal üzerinden, işyeri sahipliği üzerinden, Türkçe öğrenme kursuna katılım amaçlı, eğitim, araştırma, staj ve kurs için ve aile ikamet izniyle, kısa dönem oturma izni alınabilir. Eğitim amaçlı oturma izninde belgelere ek olarak; eğitime katılacağına dair, katılım sağlanacak kurumdan, eğitim süresini gösteren e-imzalı/ imzalı ve mühürlü/kaşeli belge alınmalıdır.
Aynı zamanda aile ikamet izniyle kısa süreli oturma izni için gerekli evraklara ek olarak, boşanmaya ilişkin mahkeme kararı belgesi verilmelidir. Eğer 3 yıl ve üzeri süre sonrasında Türk vatandaştan boşanılması halinde, bu kararın mahkeme kararı ve 3 yıl evli kalma şartı olmadan, aile içinde şiddet uygulaması olduğuna dair mağdur olunduğunu gösteren mahkeme kararı verilmelidir.
Her türlü oturma izni, çalışma izni ya da vatandaşlık işlemleri için, konusunda uzman ve deneyimli Asal Hukuk Danışmanlık ile iletişime geçerek, işlemlerinizin prosedürlere uygun şekilde gerçekleşmesini sağlayabilir, hukuk bürosunun uzman ve deneyimli avukatlarıyla, tüm uluslararası hukuk işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Taşınmaz Yoluyla Türk Vatandaşlığına Nasıl Geçilir 2021