Boşanma Süreci
Boşanma Süreci
Boşanma büyük umutlarla kurulmuş olan evlilik birlikleri sona eren çiftler için adeta travmatik sonuçlar ortaya koyan ve çoğunlukla acı dolu bir süreçtir. Ancak boşanma sürecinin taraflara yaşattığı psikolojik ızdırabın yanında, bir de maddi sonuçları söz konusudur.
Boşanmanın ferileri olarak adlandırdığımız: maddi ve manevi tazminat, velayet, nafaka, mal paylaşımı yükümlülükleri gibi hususlar ne kadar bazılarına oldukça basitmiş gibi gelseler de; tarafların ekonomik geleceklerini ciddi manada etkileyecek nitelikte olup, geri dönülmesi güç olası hak kayıplarının önüne geçilebilmesi adına büyük bir profesyonellikle ele alınması gereken hukuki konulardır.
Ortaya çıkabilecek on binlerce ve kimi zaman yüzbinlerce liralık tazminat, nafaka, mal paylaşım yükümlülükleri ve diğer çeşitli muhtemel hak kayıpları(kadın için nafakaya hükmedilmemesi, kadın veya erkeğin velayet hakkını kaybetmesi gibi) vb. giderlerin yanında avukat ücretleri ve boşanma masrafları oldukça küçük tutarlar olarak kalmaktadır.
Asal Hukuk Danışmanlık Bürosu olarak bu gerçeğin farkında olduğumuzdan dolayı en iyi boşanma avukatları arasında hizmet vermek amacıyla müvekkillerimizin içinde bulunduğu durumu iş etiği anlayışımız, hukukçu kişiliklerimiz ve toplumsal sorumluluk bilincimizle özümsüyoruz.
Boşanma Süreci
Boşanma davaları, toplumun temel yapı taşı olan aileyi ve evlilik birliği içerisinde yer alan müşterek çocukları ilgilendirdiği için üzerinde önemle durulması gereken bir hukuk alanı olan aile hukuku çatısı dahilindedir. Hal böyleyken, en iyi boşanma avukatı, müvekkillerinin çıkarlarının yanında toplumun genel çıkarlarını da göz önünde bulundurması gereken avukat olacaktır.
Asal Hukuk Danışmanlık Bürosu, İstanbul boşanma avukatı olarak, alanında uzman ekibiyle öncelikli olarak İstanbul’da yer alan müvekkillerine hizmet vermekle birlikte, ülkenin dört bir yanında yer alan irtibat bürolarıyla etkileşim halinde tüm Türkiye’de en iyi boşanma avukatları arasında hizmet vermeyi amaç edinmektedir.
Boşanma Avukatı Kimdir?
Boşanma avukatı, aile hukuku kapsamına giren boşanma davaları alanında uzmanlaşmış avukattır. Boşanma davaları, aile hukuku kapsamında ele alınır, fakat boşanma süreçleri hakkında fazlaca bilgiye sahip olan avukatlar, boşanma avukatı olarak nitelendirilir.
Boşanma davaları hukuki zemine bağlı olarak birçok prosedüre ihtiyaç duyar. Bunun dışında dava süreçlerinin etkili bir şekilde yönetilmesi de dava sonucuna önemli ölçüde etki edebileceği için uzman bir avukat tarafından yönetilmesi ve takip edilmesi gerekir. Boşanma avukatı, boşanma sürecinde müvekkilin ihtiyaç duyduğu hukuki desteği sağlar.
Dava sonucunda elde edilebilecek olan hukuki hakların kazanımı için bir boşanma avukatının boşanma davasına müdahil olması çok önemlidir.
Müvekkili ile sağlıklı bir bağ kuramayan avukat, bilgi toplama ve sunma konusunda yetersiz kalacaktır.
Boşanma Süreci
İyi bir boşanma avukatı, bilgi toplama ve bu bilgilerin sunulması aşamasında yeterli olmalıdır. Bilginin sadece elde edilmesi, iyi bir sunumla birleşmediği sürece fayda sağlamayacaktır.
Deneyim ve hukuki bilgi konusunda yeterlilik, iyi bir boşanma avukatının özellikleri arasında yer alır. Dava sürecindeki taleplerin veya savunmanın hukuki bir temele dayandırılması için hukuk bilgi son derece önemlidir.
İyi bir boşanma avukatı şeffaf olmalıdır. Dava süreçleri hakkında müvekkilini yeterli derecede bilgilendirmelidir. Dava ile ilgili konularda müvekkilin hızlıca ve net bir şekilde bilgiye sahip olması, hem zamanın korunması hem de gerektiği yerde davaya müdahale edilebilmesi açısından çok önemlidir.
İyi bir boşanma avukatının en önemli özelliği ise, bu özelliklere sahip olmasının yanında, uyguluyor olmasıdır. Bu özelliklere sahip ve uyguluyor olması, onu, iyi bir boşanma avukatından fazlası, yani, “en iyi boşanma avukatı” yapar.
Açılan boşanma davasının nasıl bir hükümle sonlanacağı, kaç celse daha süreceği gibi hususlarda yaklaşık olarak tahmin edebilme durumları bulunmaktadır. Bu süreçte masraflarının ve yargılama giderleri de ayrı bir konudur. Bu konuda dava öncesinde ve sürecinde boşanma masrafı ile vekalet hizmeti fiyatı telefon numarası üzerinden öncesinde müvekkile bildirilir.
Boşanma Süreci
Lehine hüküm verilen kişi, tüm bu masrafları aleyhe hüküm verilen kişiden temin edebilecek ve yargılama giderleri ile birlikte yükletilecektir. Mahkemece karar verilirken tarafların ekonomik ve sosyal faaliyet durumu da göz ardı edilmeyecektir. Ayrıca verilen karara karşılık itiraz yoluna başvurarak dosyanın istinaf mahkemesine gönderilmesine, istinaftan aleyhe gelen karar adına Yargıtaya temyiz yoluna başvurarak hukuki itiraz yoluna başvurabilir.
Boşanma davasının nasıl açılacağı, anlaşmalı veya çekişmeli boşanma davalarından hangisinin tercih edildiğine göre değişir. Ancak, her iki tür boşanma davası da Aile Mahkemesi’nde açılır. Boşanmak isteyen taraflardan biri iki nüsha dava dilekçesi, varsa eklemek istediği belgeleri ve nüfus cüzdan fotokopisini ekleyerek boşanma davasını avukatsız olarak kendisi de açabilir.
Boşanma Süreci
Asal Hukuk Bürosu olarak uzman boşanma avukatı ekibimizle yalnızca boşanma davasının açılması ve yürütülmesi işlerini değil eş zamanlı olarak çiftlerin evlenmeden önce ve sonra evlilik sözleşmelerinin ve mal ayrılığı sözleşmelerinin hazırlanması, süreçle ilgili tarafların sözleşmelerin imzalanmasından önce bilgilendirilmesi iş ve işlemlerini de yürütmektedir.
En iyi avukat, sizin için en iyi olduğunuzu düşündüğünüz avukattır. Vekalet ilişkisi güven esasına dayanır ve bu anlamda güveneceğiniz bir boşanma avukatı sizi en doğru sonuca en kısa sürede ulaştırmayı hedefleyen en iyi avukattır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı boşanma davası, boşanan tarafların boşanma sonuçları hususunda tam bir mutabakat sağlamasıdır. Dava sonucunda ortaya çıkabilecek anlaşmazlıkların giderilmesi ile anlaşmalı boşanma gerçekleşir. Anlaşmalı boşanma davası olarak başlayan bir dava, daha sonra ortaya çıkacak anlaşmazlıklar neticesinde çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nedir?
Çekişmeli boşanma davası, tarafların dava sonucu olarak hak paylaşımı veya yükümlülükler konusunda (nafaka, tazminat, mal paylaşımı v.b.) anlaşmazlık yaşamasıdır. Dava devam ederken anlaşmazlıkların giderilmesi ile çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına dönüşebilir.
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Boşanma davaları ile ilgili yetkili mahkeme Aile Mahkeme’sidir. Taraflardan en az birinin boşanma gerekçelerini belirterek dilekçe vermesi ile dava süreci başlar. Bu süreçte mahkeme boşanma sebepleri konusunda deliller talep edebilir. Gerekli görmesi durumunda psikolog veya sosyal danışman tayin edebilir. Boşanma davasının hızlı ve etkili bir sonuca ulaşması için alanında uzman bir boşanma avukatının sürece dahil olması çok önemlidir.
Boşanma davası ne kadar sürer?
-Tarih değişkendir, ama genellikle anlaşmalı boşanma davaları tek celsede, çekişmeli boşanma davaları ile ortalama 5-6 celsede sona ermektedir. Mahkemenin iş yoğunluğu en önemli etkendir.
Avukatı tutmak zorunda mıyım?
Boşanma davaları dahil hiçbir davada avukat tutma zorunluluğu yoktur fakat sürecin daha hızlı ilerlemesi ve hukuki hakların en verimli şekilde savunulması için boşanma avukatının davaya müdahil olması her zaman faydalıdır.
Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması Nedeniyle Boşanma Davası
Şiddetli Geçimsizlik Nedeniyle
Evlilik birliği veya aile birliği, birlikte yaşamın devam ettirmelerini eşlerden beklenmeyecek derecede aile birliğinin temelinden sarsılması durumunda, eşlerden her biri evlilik birliğinin sarsılması veya şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açabilir.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması veya şiddetli geçimsizlik; genel boşanma sebeplerindendir. Yani aile birliğinde olmuş herhangi bir olaydan veya olaylardan boşanma davası açılabileceği anlamı gelir. Bu sebepten boşanma davası açılması, olayları bir kalıba sokmadan evlilik içeresinde olan herhangi bir olay evliliği sürdürülemez hale getirdi ise dava açılabileceğini gösterir. Çekişmeli boşanma davalarının %90’ını evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle açılmıştır.
Boşanma Süreci
Günümüzde aile birliği içerisinde; eşler arasında tartışmalar yaşamakta, kavgalar olmakta ve çok değişik problemler baş göstermektedir. Ancak eşler arasındaki problemler aile birliğinin devamını olanaksız kılmıyorsa boşanmaya kalkışmayacaklardır.
Aile birliği veya evlilik birliğinin temelinden sarsılmasında; bir problem meydana gelmiş ve bu problem evlilik birliğinin devam ettiremeyecek şekilde eşlerden biri veya her ikisinin tahmin edilmeyecek şekilde sarsmış olmalıdır.
Aile birliğini etkileyen olay, her iki eş için farklılık arz edebilir. Eşlerden birisi için çok önemli hayati olan bir olay diğer eşi çok etkilememiş olabilir, durumun değerlendirmesini hâkim tanık ifadelerine göre tespit eder.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması her evlilik için farklılık gösterebilir. Şiddetli geçimsizlik sebebi olarak evlilik birliği içinde yaşanmış olan; cinsel tatmin sağlanamaması, evlilikten sonra iki ay geçmesine rağmen kızlığın bozulmaması, yatak sırlarının ifşa edilmesi, eşi küçük düşürme, temizlik kurallarına riayet etmeme duş almama, kumar ve kötü alışkanlıklar yüzünden aileyi sıkıntıya düşürme.
Kocaya ev işleri yaptırma, aşırı kıskançlık, aşırı biçimde borçlanma eve haciz gelmesine neden olma, çalışmak istememe, sürekli huzursuzluk kavga, evlilik yükümlülüklerini yerine getirmeme gibi her evliliğin sosyal ve ekonomik durumuna göre farklılık gösteren olaylardır. Bu gibi olaylar sebebiyle evlilik birliği veya aile birliği temelinden sarsılmış ise eşlerden her biri davası açabilir.
Boşanma Süreci